Какво се случва в семейството на Ердоган?

14206
Какво се случва в семейството на Ердоган?
Снимка: Getty images/Guliver

Проблеми в семейство Ердоган. Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция. Но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени, отбелязва Deutsche Welle.

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията. Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Турция мисли върху сериозни мерки срещу социалните мрежи

Нови изисквания за социалните мрежи с повече от 1 млн. потребители дневно предлага Партията на справедливостта и развитието в Турция. Р...

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Twitter.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган, Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Ердоган: Турция не признава парламентарните избори в Сирия

Анкара счита резултатите от парламентарните избори в Сирия за невалидни, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС. ...

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция, на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, пише и изданието "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата. И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни".

А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пинар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени", Пинар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари