Кавгата на Саудитите с Америка отваря нов оръжеен пазар за Русия

5805
Кавгата на Саудитите с Америка отваря нов оръжеен пазар за Русия
Снимка: iStock/Guliver

Близките съюзници САЩ и Саудитска Арабия влязоха в остра дипломатическа битка. Вашингтон обяви Рияд за виновен за убийството на саудитския журналист Хашоги, като даде да се разбере, че връзката вече няма да бъде същата. Саудитците, които са напълно зависими от Америка във военната сфера, са усетили своята уязвимост и вероятно ще започнат да търсят нови партньори. Как тази ситуация ще е изгодна за Русия, коментира ситуацията деловия вестник „Взгляд”?

Новата администрация на САЩ реши да възроди скандалното убийство от 2018 г., за един от обвиняемите се счита саудитският престолонаследник, който е и министър на отбраната на кралството Мохамад бин Салман. Миналият петък американското национално разузнаване публикува доклад, в който се посочва, че принцът лично е одобрил екзекуцията на колумниста на Washington Post, гражданин на Арабия Джамал Хашоги (Khashoggi), тъй като смята журналиста за заплаха за сигурността на кралството.

Президентът Джо Байдън обеща в понеделник да разкрие нова стратегия за отношения с кралството, което доскоро се смяташе за основния стълб на САЩ в ислямския свят. Байдън също така обяви санкции и срещу 76 граждани на Арабия, виновни, според него, не само за убийството на Хашоги, но и за репресии срещу дисиденти. Министерството на финансите на САЩ вече наложи лични санкции срещу най-близкия помощник на принца, бившия заместник-ръководител на Общата разузнавателна служба на кралството Ахмед Асири.

„Като цяло преглеждаме отношенията в тяхната цялост, за да гарантираме, че в бъдеще те ще отразяват по-добре нашите интереси и ценности“, заяви по-рано държавният секретар Антъни Блинкен. Той обясни, че „повторното калибриране“ на сътрудничеството ще се отрази и на доставките на оръжия, за което Доналд Тръмп се съгласи. "Опитваме се да гарантираме, че в дългосрочен план това, което доставяме, ще отиде за отбраната на кралството, а не да му позволяваме да извършва нападателни операции", каза ръководителят на Държавния департамент.

Турция изправя на съд заподозрените за убийството на Хашоги

Турция изправя на съд 20-те заподозрени в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. - включително двама бивши помощници на са...

Още през 2018 г. Сенатът на САЩ единодушно - с гласовете както на демократите, така и на републиканците - обвини принц бин Салман за убийството на Хашоги. Независимо от това, нито тази присъда, нито специалният доклад на Съвета по правата на човека на ООН (който също посочи вината на саудитските власти в „извънсъдебната екзекуция“ на журналиста) не разклати желанието на Доналд Тръмп да си сътрудничи с Рияд. Така най-голямата сделка с оръжие в историята на САЩ на стойност 109,7 милиарда долара остана в сила. Договорът за оръжие означава доставка на ракети, бомби, бронирани превозни средства, системи за противоракетна отбрана THAAD и военни кораби в крайбрежната зона. За саудитците, които се намесиха в Йемен от 2015 г., такива доставки са от съществено значение.

Докторът на военните науки Константин Сивков вижда в решението на Вашингтон да „накаже“ саудитците като пример за сблъсъка на либералния фундаментализъм с абсолютна монархия, която няма нищо общо с либерализма. В същото време, по време на януарската атака на Капитолия, самите САЩ демонстрираха вътрешна нестабилност пред саудитците, каза експертът.

"Арабите обикновено не прощават прояви на слабост. Но още по-рано, при Тръмп, те осъзнаха, че САЩ вече не могат да бъдат надежден гарант за тяхната стабилност, защото всеки момент американците могат да напуснат Близкия изток като цяло, заключвайки се във вътрешните си проблеми. Саудитците се нуждаят от нов сюзерен, кралството търси нов покровител“, обясни източникът.

"Както показа войната в Йемен, в своя силов компонент Саудитска Арабия е много уязвима страна. Нейната армия разполага с най-модерно оборудване, но все още е слаба. Това е втората причина за търсенето на нов покровител", добавя Сивков. На този фон експертът не изключва влиянието на Русия върху Саудитска Арабия да нарасне в близко бъдеще.

"За разлика от Вашингтон, Москва показа своята последователност в политиката си в Близкия изток, включително последователност в отношенията с Рияд. Страната ни укрепва авторитета си в региона. Дипломацията, способността да преговаря с всички: араби, турци, Иран и Израел” – изброява експертът.

Синовете на Джамал Кашоги: Прощаваме на убийците

Синовете на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заявиха, че "прощават" на убийците на баща си, предаде БГНЕС. "Ние, синовете на м...

Според Сивков конфликтът между САЩ и саудитците може да доведе до отваряне на саудитския пазар за доставки от военнопромишления комплекс на Русия. "Вече стигнахме до този пазар. Кралството купи от нас например БМП-3. Но сега саудитците ще се интересуват от цялата гама от оръжия. На първо място, това са комплексите С-400, които значително превъзхождат американския Patriot. Второ, зенитно-ракетни системи с малък обсег, които осигуряват защита срещу безпилотни летателни апарати и крилати ракети. Това са "Панцир" и "Тор" за флота. Танкове и самолети са малко вероятни, защото саудитската армия е наситена с тези продукти, а това са американски образци“, обясни Сивков.

Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите, предупреждава, че саудитците са много специфични клиенти. "Що се отнася до военнотехническото сътрудничество, саудитците купуват непропорционално количество оръжия и значителна част от това не се използва. В действителност тези покупки имат чисто политически характер: под прикритието на закупуване на оръжие Саудитска Арабия купува благосклонност, гаранции за сигурност, липса на критика по свой адрес “, каза Пухов пред вестник „Взгляд”.

На теория Рияд може да купи всичко от Русия - самолети, ракети С-400, нова партида автомати Калашников. „Изключително трудно е да се предскаже какво точно саудитците ще поискат от нас, защото те го виждат като„ подкуп “на Русия за лоялността й към себе си както в региона, така и на световната сцена“, обясни източникът.

Пухов смята кралството за най-големия отбранителен пазар сред страните, които нямат собствена развита отбранителна индустрия. "То няма собствено отбранително производство и внася 95% от всички оръжия. Получава се така, че от една страна на него му е нужно всичко, а от друга страна там вече има всичко. И тъй като основната мотивация на Саудитска Арабия, когато купуването на оръжие е „за подмазване“ на страната продавач, тя винаги е купувала много от САЩ, малко по-малко от Обединеното кралство, не много от Франция, наскоро започна да купува от Китай. Сега, когато Русия провежда такава активна външна политика в Близкия изток, саудитите са разбрали, че и на нас трябва малко да ни благодарят", обяснява експертът.

Бившият заместник-началник на Главното управление за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната, експертът на PIR Center Евгений Бужински също не изключва, че доставките на оръжие от Русия до кралството вече могат да се разширят. "Това е възможно. Саудитска Арабия например се интересуваше от С-400. Можем да продаваме оръжия, но американците, разбира се, ще възразят. На теория Саудитска Арабия има повече възможности за нас, отколкото Турция. Сега кралството армия е оборудвана с всички видове: авиация, кораби, танкове. От тях 90% са американски оръжия. Ако има френски, то това е единичен случай. Както знаете, руското оръжие не винаги е съвместимо с американското оборудване", експертът припомнен.

Принц Салман пое отговорност за убийството на Хашоги

Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че носи отговорност за убийството на журналиста Джамал Хашоги миналата година от саудитс...

Заслужава да се отбележи, че кавгата с Вашингтон съвпадна с поредната неприятност за Рияд - в неделя столицата на кралството беше подложена на въздушна атака от страна на бунтовниците хути от съседен Йемен. Хутите заявиха, че с помощта на ракети и безпилотни летателни апарати са успели да нанесат точни удари срещу важни цели не само в столицата, но и в градовете Абха и Хамис Мушайт в Югозападна Арабия, предаде РИА Новости.

Ракетните атаки срещу саудитската столица продължиха и в понеделник вечерта. Средствата за противовъздушна отбрана - най-вероятно американските „Patriot” - успяха да свалят една вражеска балистична ракета. Саудитците обаче не са съвсем доволни от ефективността на своята система за ПВО.

Кралството преживя последния си такъв масиран въздушен удар през септември 2019 г., когато американските системи за ПВО не успяха да отблъснат удара по арабските петролни рафинерии. Месец по-късно Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество на Русия, заяви: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства отново проявиха интерес към придобиване на зенитни системи с малък и среден обсег, Pantsir-S и Tor-M2E.

Както вестник „Взгляд” вече отбеляза, дистанцирането между Вашингтон и Рияд отваря възможности и за Москва. Предвид дългогодишния интерес на саудитските военни към руските системи за противовъздушна отбрана С-400 Triumph и други видове оборудване, руският военнопромишлен комплекс ще може значително да разшири присъствието си на Арабския полуостров. През 2015 г. Рияд дори оповести, че иска да купи „Искандери”.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари