Ким Чен Ун отива в Русия, не желае Помпео повече да участва в преговорите

1983
Ким Чен Ун отива в Русия, не желае Помпео повече да участва в преговорите
Снимка: Getty Images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия за разговори с Владимир Путин този месец, съобщи Кремъл.

Това ще се случи на фона на настъпилата изнервеност в отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Кремъл обяви преговорите само часове след като Северна Корея предприе остра атака срещу държавния секретар на САЩ Майк Помпео с настояването той да бъде отстранен от преговорите за ядрената програма.

Пхенян също заяви в четвъртък, че е тествал нов вид оръжие с "мощна бойна глава". Срещата на Ким-Путин ще бъде първата между двамата лидери.

Кремъл каза, че Путин е поканил Ким и че срещата ще се състои "през втората половина на април", но не бяха дадени повече подробности.

Руски, южнокорейски и японски медии съобщиха тази седмица, че се провежда подготовка за среща на върха в Далечния изток на Русия.

Русия има относително топли връзки с Пхенян и предоставя известна продоволствена помощ, а Путин отдавна изразява готовност да се срещне с лидера на режима.

Двама висши американски служители – съветникът на президента Фиона Хил и специалният пратеник за Северна Корея Стивън Бигън - бяха в Москва тази седмица за разговори с руски официални лица.

Пхенян и Вашингтон бяха в затруднение след провала на срещата на върха между Ким и президента Доналд Тръмп по-рано тази година.

Помпео е "безразсъден"

Повишавайки залозите в дипломатическото противопоставяне, външното министерство на Северна Корея обяви вчера Помпео за "безразсъден" и незрял и каза, че иска той да бъде заменен.

"Страхувам се, че ако Помпео отново се включи в преговорите, атмосферата ще бъде отново отвратителна и преговорите ще се заплетат", цитира официалната информационна агенция KCNA Квон Жон Гун, генерален директор на управлението за САЩ във външното министерство. "Пожелавам на нашия диалог да не бъде Помпео, а ... (друг) човек, който е по-внимателен и зрял в общуването с нас."

Квон каза, че Ким е дал ясно да се разбере, че отношението на САЩ трябва да се промени и че Помпео стои на пътя на възобновяване на преговорите.

От началото на размразяването в отношенията между САЩ и Северна Корея Пхенян с много по-голямо желание да работи директно с Тръмп, за когото критиците му се опасяват, че е твърде мек по отношение на режима и не е достатъчно запознат с дипломацията.

Срещата на върха през февруари между Ким и Тръмп, втората между двамата, завърши внезапно, като Северна Корея по-късно протестира, че САЩ са неразумни.

Оттогава Северна Корея заявява, че обмисля варианти за дипломацията си със САЩ и Ким заяви миналата седмица, че е отворен за преговори с Тръмп само ако Вашингтон дойде с "правилното отношение".

Изпитание на мощна бойна глава

Северна Корея тества ново "тактическо" оръжие

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е наблюдавал тестовете на "нов вид тактическо оръжие", съобщи държавната информационна агенция на с...

Като добавка към напрежението , КCNA съобщи в четвъртък, че Ким е контролирал тестването на ново тактическо оръжие.

Проведеният в сряда тест е бил "по различни начини за стрелба по различни цели", съобщи агенцията, добавяйки, че Ким описва развитието на оръжейната програма като имащо "много важно значение за увеличаване на бойната мощ на Народна армия".

Информацията не дава подробности за оръжието.

Южна Корея не е открила нищо на радара, така че е малко вероятно да е била ракета, каза военен пред АФП.

Бързото дипломатическо размразяване на Корейския полуостров миналата година доведе до срещи на Ким не само с Тръмп, но и с южнокорейския му колега Мун Дже Ин и китайския президент Си Дзинпин.

Тръмп вбесил Ким Чен-ун с искане да предаде ядрените си оръжия на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от Северна Корея да предаде ядрените си оръжия на САЩ. Тръмп го е направил, давайки официале...

Въпреки това бе постигнат малък конкретен напредък и санкциите на ООН за ядрената програма на Севера остават в сила.

Путин по-рано изрази позиции на симпатия към режима на Ким, като каза миналата година, че Пхенян трябва да получи гаранции в замяна на денуклеаризацията.

САЩ обвиниха Русия, че се опитва да помогне на Северна Корея да избегне някои международни санкции, макар че Москва отрича това.

Последната среща на върха на държавен глава на Русия и Северна Корея бе през 2011 г., когато бащата на Ким Ким Чен Ир пътува до Сибир, за да се срещне с Дмитрий Медведев, тогава руски президент.

Ким Чен Ир, който почина малко след посещението, каза на Медведев, че неговата държава е готова да се откаже от ядрените опити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари