Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната

23895
Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че Украйна трябва да даде част от своята територия на Русия, за да спре руската инвазия - позиция, срещу която са болшинството украинци, пише The Telegraph. Според Кисинджър е необходимо да се принуди Украйна да влезе в преговори с Русия в близко бъдеще. А изрично британското издание подчертава, че той залага на "подхода на реалната политика", а не на този на "морал и ценности".

На съвсем различно мнение какво трябва да бъде направено е Джордж Сорос. Според него, Путин трябва да бъде победен възможно най-скоро: Руската инвазия в Украйна може да даде старт на Трета световна война

За истински дебат относно войната в Украйна призова главен редактор на американска медия

Колумнистът и главен редактор на списание The Nation Катрина ванден Хьовел счита, че събитията в Украйна се гледат от Запада твърде едн...

Кисинджър, служил в администрациите на Ричард Никсън и Джералд Форд през 70-те години на миналия век, призова Запада да спре да се опитва да нанесе съкрушително поражение на руските сили в Украйна, предупреждавайки, че това би било катастрофално за дългосрочната стабилност в Европа.

На Световния икономически форум в Давос архитектът на сближаването на САЩ с Китай по време на Студената война каза, че би било фатално за Запада, ако в емоциите забрави правилното място на Русия в Европа.

"Кисинджър счита, че конфликтът не трябва да се проточва и на практика призова Запада да принуди Украйна да преговаря при условия, които са далеч от настоящите ѝ военни цели", пише The Telegraph.

"Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, в противен случай ще има сътресения и напрежение, което няма да бъде лесно преодоляно. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното състояние на нещата. По-нататъшните боеве вече няма да са за свободата на Украйна – това ще бъде нова война срещу Русия", смята Кисинджър.

Това означава, че според бившия американски държавен секретар в най-добрия случай нещата се връщат в положението, при което Русия контролира Крим, при това официално, а неофициално контролира Донецк и Луганск. Украинският президент Володимир Зеленски вече обяви публично, че мирните преговори ще вървят само от основата на възстановяване на териториалния суверенитет преди 24 февруари, 2022 година.

Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

В хода на инвазията в Украйна артилерията сякаш не се споменава толкова често, колкото ударите на руските ракети "Калибър” и "Иск...

Кисинджър припомни, че Русия е била ключова част от Европа в продължение на четири века и е служила като гарант за европейския баланс на силите в решаващи моменти. Европейските лидери не трябва да губят от поглед перспективата за дългосрочни отношения и не трябва да тласкат Русия към постоянен съюз с Китай, заключи Кисинджър. Припомняме, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече каза, че Русия може да си върне мястото в Европа някой ден, ако устойчиво се обърне към ценностите на демокрацията.

Всичко това предизвика гневната реакция на Михайло Подоляк, съветник на Зеленски. В Twitter той написа, че Кисинджър може да позволи на Русия да вземе и Полша, и Литва, явно правейки намек със ситуацията с Хитлер. Подоляк каза и, че е добре, че защитниците на Украйна са достатъчно заети с бойните действия и не слушат "Давоските паникьори".

ОЩЕ: Русия обяви, че е готова на мирни преговори с Украйна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари