Китайски анализ: Защо Западът не иска да достави системи Patriot на Украйна?

12928
Китайски анализ: Защо Западът не иска да достави системи Patriot на Украйна?
Снимка: Getty Images

Съединените щати и Запада нямат желание да доставят на Киев скъпите системи за противовъздушна отбрана Patriot, пише приближеното до комунистическата партия в Китай издание Huanqiu shibao. Според китайския източник основна цел на САЩ е да наливат оръжие в Украйна по такъв начин, че да удължат конфликта и да изтощят Русия. А огромните разходи за изпращане на допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) могат да отслабят самия Вашингтон.

Според руския телевизионен канал RT на 4 декември украинският външен министър Дмитрий Кулеба казал, че е „време" западните страни да вземат решение за предоставяне на зенитно-ракетни системи Patriot на Киев. Въпреки това, според съобщения в чуждестранни медии, нито САЩ, нито Германия в момента изразяват готовност да ги дадат на Украйна. Защо Киев е толкова нетърпелив да получи тези системи за ПВО, дори след като Западът вече му е предоставил няколко подобни типа системи? И защо САЩ не искат да ги пратят в Киев?

Руската армия продължава да нанася удари по украински електроцентрали и друга инфраструктура. За отбрана Киев отчаяно се нуждае от по-добра система за ПВО. САЩ обаче не са активни по въпроса за доставката на системи Patriot. The Wall Street Journal съобщи, че Пентагонът е отговорил на съответното искане, че "в момента нямаме планове да доставяме Patriot на Украйна". САЩ обаче не са "затворили" напълно вратата. Например според The Hill високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ съобщил на репортери, че правителството на САЩ обмисля изпращането на система за противоракетна отбрана Patriot в Украйна, за да повиши нейните способности за ПВО.

Джан Сюефън отбелязва, че системата за ПВО Patriot е много трудна за овладяване и използване. От гледна точка на техническа поддръжка и обучение системата е твърде сложна за украинците. Ако Киев получи тези комплекси в кратки срокове, това определено ще изисква от американските военни да осигурят подходящо обучение и съпътстваща подкрепа.

По-рано Кремъл заяви, че прехвърлените в Украйна "Пейтриъти" ще станат легитимни цели за руските ракети. В такъв контекст персоналът на НАТО, изпратен да поддържа комплексите, може да бъде изложен на риск. Затова страните от Алианса, които са въоръжени със системи Patriot, са предпазливи, а Полша, която няма нито една такава система за ПВО, напротив, е много активна. Медведев: Ако НАТО достави Patriot на киевските фанатици, те веднага ще станат наша мишена

Според Джан Сюефън другата причина, поради която САЩ не искат да доставят Patriot, е, че тези комплекси са много скъпи. Ракетата Patriot-3 струва повече от 4 милиона долара, а управляваната ракета на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана AIM-120 от ранните версии струва по-малко от един милион долара. Западът явно не иска да използва толкова скъпи оръжия за защита на Украйна. Основната цел на САЩ при напомпването на Украйна с техника и оръжие е изтощаването на руската армия. От тази гледна точка Patriot в никакъв случай не е идеалното оръжие за военна помощ на Киев. Нейната доставка ще бъде равносилна на изтощаване на самия Запад.

Редакцията на Actualno припомня, че на 30 ноември американското специализирано издание Military Watch Magazine излезе с аналогична публикация по темата Patriot и Украйна. В нея лайтмотивът гласи, че такава евентуална доставка е изпълнена с големи рискове при очаквана скромна изгода. При това американските ЗРК Patriot могат да се окажат по лоши от старите модификации на С-300. Предлагаме извадки от публикацията:

Това е съмнителна идея, пише MWM. Има всички основания да се смята, че Patriot ще бъдат безполезни при прехващането на руски ракети и е малко вероятно да надминат по-старите версии на С-300.

Въпреки че модификациите на С-300 са доста по-остарели, Patriot едва ли ще се окаже много по-добър, тъй като в характеристиките му има какви подобрения още да се желаят. Те датират още от времето на войната срещу Ирак в Персийския залив през 1991 г., така и не отдавна в небето над Саудитска Арабия срещу йеменски бунтовници. И в двата случая „Пейтриътите” не успяха да се справят с ракети, остарели с десетилетия в сравнение с днешните руски. Полша поиска Германия да изпрати ракетни комплекси Patriot в Украйна

Не се очаква Patriot да играе значителна роля в защитата на Украйна срещу атаки с руски крилати и балистични ракети, поради високата цена и ограничения мащаб на масовото производство. Поради това големите доставки за Украйна за замяна на повредените С-300 са не практични.

Перспективата за тежки загуби сред батареите Patriot в Украйна е силен стимул за САЩ да се въздържат от подобни доставки, тъй като това значително би подкопало доверието на съюзниците в американската противоракетна отбрана и би ограничило сериозно чуждестранния интерес към по-нататъшни придобивания.

Друг аргумент е рискът Русия да получи възможност да изпробва оръжията си срещу основната противовъздушна и противоракетна система на НАТО. Следователно, освен доставката на допълнителни системи с малък обсег - включително вече разпределения MIM-23 Hawk от Студената война - способността за защита на украински цели от по-нататъшни руски прецизни удари остава много ограничена.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари