Ключов свидетел по първия импийчмънт на Тръмп: Украйна е по-зле, отколкото се вижда

17656
Ключов свидетел по първия импийчмънт на Тръмп: Украйна е по-зле, отколкото се вижда
Снимка: Getty Images

Запада беше приятно изненадан, че борбата в Украйна не приключи веднага, пише ключовият свидетел в първия процес за импийчмънт на Доналд Тръмп Сурия Джаянти* в Time. Но липсата на победоносни репортажи от Киев до Москва на първо време не означава победа за Украйна. Според автора, продължаването на конфликта е лудост, платена от Запада:

Това е истина, която няма да повтарям подробно поради нейната очевидност: толкова много от нас вярваха в огромното превъзходство на Русия над украинските сили в началото на военните действия, че самият факт как украинците все още не са загубили може да се види като някаква победа отвън.

За истински дебат относно войната в Украйна призова главен редактор на американска медия

Колумнистът и главен редактор на списание The Nation Катрина ванден Хьовел счита, че събитията в Украйна се гледат от Запада твърде едн...

Разликата между нашите очаквания и неочакваната устойчивост на украинските военни се превърна за нас в изненада, която често ни подтиква да гледаме на ситуацията твърде блажено. Ние тълкуваме събитията така, сякаш везните се накланят в полза на Украйна, което просто не е вярно. Всъщност Украйна е в много по-лошо положение, отколкото се счита. За да спечели Украйна, ще е необходима зашеметяваща военна помощ и подкрепа.

Разбира се, лесно е да се събуди съчувствие към Украйна. В битката винаги симпатизираме на слабите. Харесваме мъника, който се бори с голям човек въпреки всички смъртни заплахи. Неговата победа ни дава надежда за собствената ни победа над големия и жесток свят, а съчувствието към по-слабата страна на конфликта ни позволява да се утешим с мисълта, че се държим морално достойно.

Ето защо украинският президент Володимир Зеленски успя да се хареса на целия свят толкова успешно. Неговата решимост да се изправи срещу всички залози ни даде това, което търсихме: ето го, смело момче, чиято борба срещу опасния побойник всички можем да подкрепим. Като подтикваме украинците днес да продължат да се бият въпреки явното превъзходство на руснаците, можем малко да притъпим убожданията на собствената си съвест относно факта, че в началото на годината просто изоставихме украинците. Въпреки всичките ни обещания за „подкрепа“, защита и "гаранции за сигурност", ние просто оставихме украинските войници да умират сами – в снега и калта.

За съжаление, ръководството на г-н Зеленски и цяла каскада от военна помощ от чужбина - всичко това не спаси Украйна от огромни загуби - както военно, така и икономически. Фактът, че Киев не беше превзет и руските войски пренасочиха ударните си сили към Източна Украйна маскира суровата реалност: днес Украйна е в много по-лошо положение, отколкото съобщават нашите медии.

Сега Русия контролира много по-голяма част от украинската територия, отколкото преди 24 февруари. Армията на Путин контролира Херсон и това, което е останало от Мариупол. Ако до 24 февруари украинските войски държаха в ръцете си около 60% от Луганска област, сега руснаците отнеха 80% от региона от властите в Киев. Под контрола на руската армия са 70% от Запорожката област. Като цяло това означава, че ако след 2014 г. Русия контролираше 7% от Украйна (включително Крим), сега Русия контролира 14% от бившата съветска Украинска ССР.

Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

В хода на инвазията в Украйна артилерията сякаш не се споменава толкова често, колкото ударите на руските ракети "Калибър” и "Иск...

Погледнато от този ъгъл, сегашната ситуация "без победа за Русия" все още изглежда повече като поражение за Украйна, отколкото като някакъв успех за Киев. Украинското министерство на отбраната не дава официални данни за бойните жертви, за да не наруши морала, но експерти смятат (става въпрос на цитат на материал на The New York Times), че украинците са загубили най-малко 11 000 убити и 18 000 ранени. След 2,5 месеца война загубата на поне 10% от 250-хилядната украинска армия (професионалната, с наборници тя достига 500 000 души) несъмнено е деморализиращ фактор.

Относителният успех на Украйна, за който все още може да се говори, се основава предимно на масирани доставки на оръжие от 31 правителства на западни страни. Великобритания изпрати противотанкови и противокорабни ракети, както и средства за противовъздушна отбрана. Словакия дари произведената в Русия система С-300 за борбата срещу Русия. А САЩ изпратиха най-много: дронове, гаубици, ракети, противотанкови оръжия и това не е пълен списък. Тези оръжия позволиха на Украйна да максимализира ползите от боевете на нейна територия. Същите оръжия позволиха на украинците да използват военните слабости на Русия, очевидни пропуски в планирането и подготовката на нейната военна операция.

Въпреки това, дори и с изобилие от чуждестранни оръжия, украинското министерство на отбраната и бойците-доброволци признават, не за пресата: те не са в състояние да "смелят" толкова много военна помощ. Толкова много оръжия и софтуер за тях изискват все повече и повече обучение, но няма възможности за това. Дори в случаите, когато Запада изпраща инструктори, обучението отнема време. Пристигането на 16 000 чуждестранни бойци доброволци може да изглежда като много полезно в подобни условия, но почти всички от тях не са имали нито боен опит, нито адекватна подготовка в миналото. В повечето случаи всички те се оказаха "допълнителни усти за хранене" в украинската армия. В бой те не са били от голяма полза, което се потвърждава от служители на украинското министерство на отбраната и от някои от чуждестранните доброволци, действащи на бойното поле.

Икономически нещата също са зле - 45-50% очаквано свиване на БВП на украинската икономика, 25% от бизнеса е затворен, а морската блокада струва на Украйна по 170 млн. долара дневно. Сравнете това със западните санкции срещу Русия, които според JPMorgan засега водят до само 7% свиване на руската икономика.

Белият дом, според медийни публикации, обмисля да опрости суверенния дълг на Украйна. Това, разбира се, ще бъде прието с радост от Украйна. Ще помогнат и 15-те милиарда евро, с които Европейската комисия ще покрие плащанията, които Украйна трябваше да направи по дълга си през следващите месеци. Но подобряването на ситуацията с дълга няма да върне 6 милиона жени и деца, избягали от Украйна в чужбина. И ако на мъжете беше позволено да напуснат, няма съмнение, че броят на бегълците щеше да се удвои поне.

Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги взеха под покрива си, но сега "самаряни...

Въпреки това има сведения, че по 25-30 000 души се връщат в Украйна всеки ден. Това вдъхва надежда за по-добро бъдеще на страната, но нека припомним, че още преди сегашното изостряне на военните действия Украйна се сблъска с ужасния проблем с "изтичането на мозъци". След като се превърна в най-бедната държава в Европа след победата на демокрацията през 2014 г., Украйна даде на други страни от Стария свят най-голямата миграционна вълна, на второ място след емигрантските диаспори от Мароко и Турция. Според Международната организация на труда в Украйна вече са загубени 4,8 милиона работни места, а ако войната продължи, в близко бъдеще те ще достигнат 7 милиона.

Какво ще стане с независима Украйна след това? Майки и деца, които сега живеят като бежанци, се интегрират в общества и училища в чуждите страни, в които са отишли. И тогава съпрузите и бащите ще се присъединят към тях. Някои ще се върнат в Украйна, но мнозина със сигурност ще изберат комфорта на семейството и възможностите на децата за по-висок приоритет от благосъстоянието на страната, която ги изпрати в изгнание.

Украйна има нужда от повече от символи и от повече от оръжия. Да не губиш не значи да печелиш и ще трябва дългосрочен ангажимент от Запада, за да може Украйна да спечели и да се излекува.

* Сурия Джаянти е специалист по енергийна политика. Тя е служила като американски дипломат в продължение на 10 години, включително е оглавявала енергийния отдел в американското посолство в Киев точно когато стават събитията, довели до първия опит за импийчмънт на Доналд Тръмп - т.нар. украинска афера. Основа на опита беше обвинението на демократите, че Тръмп умишлено е забавил договорена вече военна помощ за Украйна, като е използвал помощта за натиск върху Киев да разследва наследника му Джо Байдън и сина му Хънтър заради работата на Хънтър в газовата компания Burisma, която беше считана от мнозина за конфликт на интереси (по това време Джо Байдън беше вицепрезидент на САЩ) и имаше федерални разследвания за пране на пари, но без да се стигне до съд и присъда. А Джаянти трябваше да свидетелства за това дали и как адвокатът на Тръмп и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани е действал за натиска на Тръмп да има разследване на Байдънови в Украйна и по отношение на овладяването на украинската държавна газова компания "Нафтогаз", както и специално за действията на министъра на енергетиката в администрацията на Тръмп Рик Пери, за които има основателно подозрение, че са били в стил "танто за кукуригу" - давате ни нещо и ние ви даваме военна помощ. Именно заради Пери беше заведен иск от "Нафтогаз" в Украйна - че той е действал в подкрепа на компания на свой приятел, за да получи тя изгодна концесия за проучване и добив на петрол и газ в Украйна. Освен това, от украинска страна се оплакаха, че Пери е работил и да бъдат сложени подходящи за американските интереси (т.е. за Тръмп в този случай) директори на "Нафтогаз".

Превод: Ганчо Каменарски

Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън

Договорно споразумение изглежда все повече единственият вариант за изход от войната в Украйна. И все пак, почти незабелязано от света, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари