Кои професии могат да се окажат ненужни след края на пандемията COVID-19?

30052
Кои професии могат да се окажат ненужни след края на пандемията COVID-19?
Снимка: Getty Images

Разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19 сериозно засегна световната икономика. Последствията от пандемията най-вероятно ще променят сериозно целия пазар на труда - но как точно?

Руското издание RT опитва да даде отговор, като цитира изследвания на Института за прогресивно образование, според които под удар ще се окажат не само работещите в сферата на туризма, която най-силно пострада. Изданието прогнозира кои професии ще се окажат най-малко търсени и в кои области може да нарасне конкуренцията.

Има ли хора в Китай, които са болни от коронавирус и нарочно заразяват други? (ВИДЕО)

Руският сайт topcor.ru разпространи видео, в което се вижда как китайци плюят по различни повърхности. Твърдението е, че го правят наро...

Според изследването, в зоната на риска на първо място попадат туроператорите и екскурзоводите заради щетите в туризма. Анализаторите очакват голямо сътресение и съкращения на заетите в бранша.

Много авиокомпании вече се намират на ръба на банкрута. Това може да изведе на трудовия пазар голям брой опитни професионалисти, което ще повлече силна конкуренция между тях при намиране на работа.

Същата ситуация може да се създаде и в сферата на фитнес индустрията. След приключване на режима на самоизолация много центрове за фитнес едва ли ще могат да си върнат в пълен обем клиентите и затова дори опитни инструктори ще си търсят работа.

Разпространението на коронавируса може да подтикне процеса на автоматизация и цифровизация на работния процес, който започна далеч преди пандемията. Развиват се и онлайн сървъри, които позволяват на хората да изпълняват много дейности без прибягване до помощта на специалисти. Това ще доведе до удар над представители на цяла поредица от професии: младши служители във фирмени отдели, младши анализатори, юрисконсулти, банкови мениджъри, фармацевти, агенти за имотни продажби, преводачи, учители, репетитори...

Работещите в полиграфията също попадат в зоната на риска, защото собствениците на малък и среден бизнес ще оптимизират разходите си и ще преминат към ползване на по-икономичните електронни продукти.

Нещастието "коронавирус" - кои професии и сектори печелят най-много?

Коронавирусът е тук и засега няма много неща, които можете да направите по този въпрос, освен да миете редовно ръцете си и да останете ...

RT цитира анализатори, че след пандемията ще се усложни ситуацията за работещи в сферата на модата: школи и конкурси за модели, статисти и рекламни лица.

Според мнението на генералния директор на Руската асоциация на кадрите Анна Старикова, дори IT-специалистите се оказват засегнати, макар тенденцията да се разширяват онлайн дейности, защото неизбежно ще спадне платежоспособното търсене на такива служители.

Старикова счита, че някои отрасли много бързо ще се върнат в строя. Това преди всичко се отнасяло за хора, чиято дейност не може да се извършва онлайн или да се автоматизира. На първо място са салоните за мъжко подстригване, дамските фризьорски и козметични салони, които по презумпция не могат да работят в онлайн режим. Очаква се процесът при тях да завърши само година след отминаване на COVID-19.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 април"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари