Кой е Илхам Алиев?

11773
 Кой е Илхам Алиев?
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Азербайджан се казва Илхам Алиев, а негово вице е съпругата му Мехрибан.  Илхам е наследил на този най-висш пост своя баща Хейда́р Алирза́ оглу Али́ев (Heydər Əlirza oğlu Əliyev), преди това известен партиен функционер в СССР. На тази тема е посветена публикацията на журналиста Ахмад Султан в египетското издание Noonpost.

Хайдар Алиев

Алиев-баща е роден през 1923 г. и управлявал страната от 1993 г. до 2003 г. Получил образователна степен кандидат на историческите науки, служил в разузнаването и е женен за заслужилия лекар-офталмолог Зарифе Алиева. Дълго време бил „наместник на Русия в Азербайджан и Нахичеван”.

До 70-годишна възраст той твърдо заемал проруска позиция, докато дошъл на власт. Всъщност неговото отношение към съветските лидери започнало леко да се променя в последните години на СССР, като продължило да се влошава след разпадането на страната и възникването на „Общността на независимите държави” по времето на Михаил Горбачов.

Твърдата позиция на Хайдар Алиев по отношение на арменците в анклава Нагорни Карабах увеличила политическата му популярност сред азербайджанците. От „наместник на Русия” се превърнал в „баща на нацията”, при това с оглед на възрастта и опита си. През 1992 г. основал партията „Ени Азербайджан” (Нов Азербайджан), чрез която провеждал политика на откритост към западния свят.

Той считал, че разпадането на СССР не отговаря на неговата икономическа политика, затова не трябва да се придържа към нея и решил да заложи на победителя, т.е. на САЩ. Азербайджан се нуждаел от западни технологии за добив на нефт и газ. Постепенно излязъл от руската опека.

Алиев-старши заемал президентския пост 2 мандата по 5 г. Той се съсредоточил към структурни реформи в икономиката. Тази политика довела до скок на икономическия ръст на страната. През 2002 г. бюджетът на страната се увеличил 85 пъти.

Илхам Алиев

Към края на живота си Алиев-старши започнал да придвижва сина си по кариерната стълбичка, използвайки обстоятелството, че се е специализирал в областта на политологията и международните отношения.

Алиев-младши е роден през 1961 г. Той се издигал под погледа на баща си. Отначало оглавявал главната нефтена компания на страната SOCAR. Активно участвал в преговори с чужди компании, завършили с подписване на редица големи нефтени договори. През 1997 г. станал президент на Националния олимпийски комитет на Азербайджан и депутат в парламента.

Ирански снайперист "снимал" Илхам Алиев и жена му в Нагорни Карабах

Ирански снайперист публикува провокативни снимки на азербайджанския президент Илхам Алиев и съпругата му, първият вицепрезидент Мехриба...

През 2003 г. Алиев-старши починал в американска болница от остра бъбречна и сърдечна недостатъчност. След неговата смърт Илхам Алиев продължил да се изкачва по кариерната стълбица, станал премиер на страната.

След смъртта на Алиев-старши, през 2003 г. Илхам Алиев наследил баща си на президентския пост. Едва на 42 г. спечелил изборите със 70% от гласовете.

Илхам Алиев вдъхнал нов живот в младата държава. Съсредоточил се да реши наследените проблеми от баща си. Главният проблем бил извършване на икономически реформи като окончателно скъсал с идеите на комунизма. Той отделил внимание на инфраструктурни проекти, проблеми с бежанците и селското население, модернизация на армията, разпределение на печалбите от нефта и разширяване на геоикономическите връзки.

През 2006 г. е открит нефтопроводът „Баку-Тбилиси-Джейхан” с дължина 1700 км и пропускателна способност 50 млн тона годишно. В края на същата година започва експлоатация и на Южно-Кавказкия нефтопровод, транспортиращ газ от находището „Кара Дениз”. Построен е Трансанатолийският газопровод TANAP, съединяващ Азербайджан с Турция. Накрая е прокарана железопътната линия Баку – Тбилиси – Карс.

Проведените икономически реформи довели до ръст на БВП с над 14% и увеличение на валутните ресурси 25 пъти. Разходите за армията били увеличени 10 пъти и достигнали 3 млрд долара. Проведените реформи и получените резултати способствали за избирането на Илхам Алиев четвърти път за президент.

Алиев печели убедително четвърти мандат

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев беше преизбран за четвърти мандат с повече от 86% от гласовете, въпреки бойкота на опозицията. Т...

Семейството на президента Илхам Алиев

Разговорите за завземане на властта от семейство Алиеви тръгнали през 2016 г., когато президентът Илхам Алиев утвърдил поправки в конституцията на страната. Тези поправки свалили ограниченията в броя на президентските мандати и увеличили тяхната продължителност от 5 на 7 г.

Освен това в страната е въведена длъжността първи вицепрезидент, която е заета през 2017 г. от президентската съпруга Мехрибан Алиева. Тя е лекар-офталмолог, както и майката на президента Зарифа Алиева. Защитила е дисертация на тема „Евтаназията и проблемът за хуманността в медицината”.

През 1983 г. Мехрибан едва на 19 г. се омъжила за Илхам Алиев. Тя принадлежи към известно семейство. Нейният чичо е първият посланик на Азербайджан в САЩ. Баща й бил летец, един от основоположниците на гражданската авиация в Баку, майка й изтоковед-арабист.

Мехрибан определено е спечелила много от брака си с Илхам и от неговото идване на власт. Била е депутат три мандата в Меджлиса (парламента) от 2005 до 2017 г., член на политическия съвет и заместник-председател на управляващата партия „Ени Азербайджан”. Станала президент на фонда „Хайдар Алиев”, който се занимава с реализация на големи програми и проекти, целящи „процъфтяването на Азербайджан и повишаване на благосъстоянието на народа посредством използването на богатото наследство от общонационалния лидер Хайдар Алиев. Станала член на Националния олимпийски комитет на Азербайджан, удостоена е с почетното звание посланик на добра воля от ЮНЕСКО.

Наргиз Гурбанова: Едностранното отделяне на Нагорни Карабах от Азербайджан е незаконно (ВИДЕО)

"Според Съвета за сигурност на ООН Нагорни Карабах е част от Азербайджан, като едностранното му отделяне е незаконно и не води до праве...

Семейство Алиеви имат 3 големи деца - две момичета и момче. Засега никое от тях не е дало заявка да поеме пътя на баща си и дядо си. Засега! Лейля Илхам е на 36 г., а Арзу Илхам е на 33 г. Те се трудят в „женски” сфери като околната среда, литература, изкуство и фонда „Хайдар Алиев”. По-голямата дъщеря заема по-активна позиция, особено по отношение укрепване на отношенията с Москва. Единственият син Хайдар е на 23 т.

Президентът на Азербайджан постоянно е обект на нападки вътре и вън от страната, особено след поправките в конституцията и въвличане на съпругата във върховете на властта. Неговият ход обаче е премерен – той възнамерява да предаде властта на нея, ако изведнъж се появи някакво препятствие, което да му попречи да ръководи страната.

Преди са отправяни повече критики към семейството на президента Илхам Алиев относно политическата ситуация в страната. Сега обаче там цари еуфория от победата над заклетия враг Армения. И все пак наистина ли се отдаде на Илхам Алиев да си извоюва мечтаното място на световната арена и затвърди ли той своята легитимност вътре в страната?

Авторизиран превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Още: Наргиз Гурбанова: Едностранното отделяне на Нагорни Карабах от Азербайджан е незаконно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари