Конференцията по войната в Либия – какво да очакваме в Берлин

3142
Конференцията по войната в Либия – какво да очакваме в Берлин
Снимка: Getty Images / Guliver

От срещата на върха в Берлин на 19 януари ще зависи успехът на по-нататъшното урегулиране на кризата в Либия.

В поканите за международната конференция пише, че дългосрочната цел на германското правителство е „суверинетът на Либия” и „постигането на мир вътре в страната”.

Либия, обаче, е още много далече от подобни резултати.

Международнопризнатото правителство в Триполи на Фаиз Сарадж контролира малка част от страната. Негов съперник е генерал Халифа Хафтар, чиито въоръжени формирования оказват все по-силен натиск върху действащото правителство. Под контрола на Хафтар се намира значителна част от либийската територия, включително повечето от нефтените находища.

Кой ще участва в конференцията?

След многобройни подготвителни срещи правителството на ФРГ покани за участие в конференцията представителите на двете воюващи страни. Освен Хафтар и Сарадж, в нея ще участват и държавните и правителствени ръководители на страните, които пряко или косвено участват в регулирането на ситуацията в Либия.

На срещата на високо равнище са поканени и представители на Европейския съюз, Африканския съюз и Лигата на арабските държави. Там ще бъде и генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, тъй като срещата ще се проведе под егидата на организацията.

Кой кого подкрепя в Либия?

Големият брой участници в конференцията се обяснява с това, че в миротворческия процес в Либия участват голям брой международни играчи. Властта в Турция подкрепя правителството на Сарадж в Триполи. Анкара вече изпрати свой военен контингент в Либия.

Зад Хафтар са Русия, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ, които в една или друга степен му оказват военна помощ.

Вътре в Евросъюза няма единно мнение по либийския въпрос. Франция подкрепя Хафтар, докато Италия, чиято колония Либия е била дълго време, защитава интересите на признатите либийски власти.

Освен това поне една държава е извън борда на берлинската конференция по Либия.

В интервю за „Дойче веле” посланикът на Тунис в Германия Ахмед Чафра изрази „голямо недоумение”, че страната му не е поканена да участва.

„Бяхме много изненадани, тъй като Тунис е държава, която беше най-силно засегната от ситуацията в Либия и която понася най-много загуби от случващото се там”, заяви той.

Мирът в Либия – ключ към стабилността в региона

До какви резултати ще доведе конференцията в Берлин?

Говорителят на германското външно министерство Райнер Брьол подчерта, че засега не става въпрос за мирни преговори.

„Целта е международните играчи да се споразумеят за рамковите условия, които биха им позволили да възстановят влиянието си”, сподели той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел разкритикува държавите, които оказват военна подкрепа на участниците на конфликта в Либия.

„Докато там постъпва военна помощ, боевете няма да спрат” и няма да има политическо урегулиране, смята тя.

Меркел тълкува като положителен знак съгласието на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да участват в берлинската конференция, тъй като двамата поддържат различните страни в конфликта.

Външнополитически експерти смятат, че значението на конференцията надхвърля рамките на урегулирането на ситуацията в Либия. Това по-скоро е въпрос на намиране на ключа за бъдещата стабилност в Северна и Западна Африка. Ако участниците в срещата успеят да донесат мирно бъдеще на Либия, това ще бъде знаково събитие за целия регион.

Чуват се и мнения, че е задължение преди всичко на Русия, като подкрепяща Хафтар, да го убеди да заеме конструктивна позиция относно постигането на мир и да участва в предстоящата среща на върха по Либия в Берлин.

Гражданската война в Либия: Кой подкрепя Халифа Хафтар и ролята на Турция

В началото на 2014 г. Халифа Хафтар напуска дома си, разположен на няколко мили от централата на ЦРУ във Вирджиния, и се отправи към Ли...

Някои германски политици са скептично настроени относно посредническата роля на Германия по урегулирането в Либия.

Да се осъждат други държави за нарушаване на оръжейното ембарго в Либия и в същото време сам да доставяш оръжие на воюващите страни, както правят Турция, Катар, Египет и ОАЕ, е лицемерие, категоричен е депутатът от Лявата партия Севим Дагделен.

Хафтар е съгласен на мир?

Решаващият въпрос в навечерието на конференцията е дали в Берлин ще пристигнат Сарадж и Хафтар. И ако да, дали ще се съгласят да проведат среща помежду си.

Преговорите по урегулиране на конфликта в Москва претърпяха фиаско именно заради позицията на Хафтар, който отказа да подпише споразумението за прекратяване на огъня. Във връзка с това министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу дори постави под въпрос провеждането на конференцията в Берлин.

„Ако Хафтар продължава да настоява на своето, берлинската конференция няма да има смисъл”, подчерта той в разпространено от медиите видео.

Огромни загуби за Либия заради спрени доставки на нефт предвиждат корпорация и ООН

Либийската национална нефтена корпорация заяви, че загубите от прекратените доставки на нефт в 5-те пристанища ще доведат до загуба от ...

Въпреки това президентът Ердоган засега има намерение да участва в конференцията. И това е въпреки факта, че подкрепата му за признатото либийско правителство е в разрез с исканията на германските власти. Нещо повече, Ердоган нарече Халифа „пучист”, на когото трябва да се даде урок, ако продължи да атакува правителствените сили.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас успя отчасти да постигне успех в ситуацията, която беше попаднала в задънена улица. По време на срещата в Бенгази на 16 януари Хафтар е уверил министъра, че е готов за прекратяване на огъня в Либия. В навечерието на срещата Маас още веднъж огласи позицията на германското правителство: „Никой няма да спечели в този конфликт по пътя на войната. Сега се появява възможност да освободите този конфликт от международно влияние”.

Трезвите очаквания на Германия от конференцията в Берлин

Анализаторът по въпросите на Близкия Изток и Северна Африка от Лондонския изследователски център Chatham House Тим Итън се съмнява, че Германия ще успее да изиграе значима роля в този процес.

Държавите, които имат непосредствено военно присъствие в Либия и си сътрудничат с едната или другата от воюващите страни, ще имат значително по-силно влияние върху политическия процес.

Германия не притежава никакви лостове за въздействие, смята той.

Анкара въоръжава правителството в Триполи

Турция е доставила на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Либия системи за ПВО с цел защита на летището Митига, заяви говор...

За Германия ще бъде трудна ролята на посредник, тъй като дори международните партньори на Берлин не могат да стигнат до единно мнение по либийския въпрос.

Докато Русия и Турция играят водеща роля в миротворческия процес, очаквайки, че посредничеството им ще бъде компенсирано впоследствие под формата на икономически отстъпки и изгодни условия за инвестирани в Либия, за Германия ще бъде трудно да отстоява позицията си, смята експертът.

Германските власти са наясно с тези трудности.

„Берлинската конференция не е финалната точка, а само началото на политическия процес под егидата на ООН. За един ден няма да успеем да намерим решение на всички либийски проблеми”, смятат от външнополитическото ведомство на Германия.

---------------------

Кристоф Хассельбах, Ирина Филатова – „ДВ”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари