Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

3156
Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните
Снимка: iStock

Трябва ли лекарите да имат право да отказват медицинска помощ на най-болните, коментира американският вестник The New York Times в своя статия представена без редакторска намеса от агенция Фокус. 

С настъпващ недостиг на респиратори за пациенти с коронавирус в Ню Йорк, лекарите казват, че скоро може да се наложи да правят труден избор.

Един пациент имаше лимфом и сърдечна недостатъчност. Друг беше на 85 години с метастатичен рак. Трета беше на 83 години и имаше деменция и белодробни заболявания. Всички бяха критично болни от коронавирус и, каза лекар, всички поставени на респиратори през последните седмици в голяма болница в Манхатън.

Бележки по домовете показват кой е под карантина в Русенско

В село Малко Враново спазват карантината. В това увери кметът на селото, заедно с кмета на община Сливо поле. Общинският щаб обаче е р...

Но скоро пациентите като тези може да не получат подобно животоподдържащо лечение. Тъй като хората с коронавирус преобладават в болниците в Ню Йорк, лекарите засилиха натиска върху държавните здравни служители, за да им дадат рядко и смущаващо право: правото да откажат грижи от пациенти, които няма вероятност да се възстановят.

Намаляването на консумативите означава, че може да няма достатъчно респиратори или друго оборудване за всички и много лекари казват, че става все по-трудно третирането на всеки пациент еднакво. Те смятат, че скоро медицинските работници може да се наложи да правят труден избор за отказ от лечение

"Обикновено стандартът е да се интубира и да се поддържа живота на пациента", казва д-р Анджела Милс, началник на службите за спешна медицина в болницата към Медицински център на Колумбийския университет.

Ню Йорк е епицентърът на коронавирусната епидемия в САЩ. В Китай много пациенти с Covid-19 бяха отхвърлени от болниците, а в Италия болниците дават предимство на по-младите, по-здрави пациенти за достъп до респиратор над по-възрастните и по-болните.

Проблемът е мрачен и неприятен, а опитът на лекарите в Ню Йорк може да покаже какво предстои за техните колеги в други щати, които започнаха да се сблъскват със същия проблем.

Засега - основните матури ще са на 29, 30 май, 1 юни, както и на 13 и 15 юни

Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити (матурите) да се проведат на 30 май и 1 юни, а подновяването на учебната година в...

Нюйоркската колегия на американския лекарски съюз, писа до губернатора Ендрю Куомо миналата седмица, с молба да издаде изпълнителна заповед, предоставяща на лекарите имунитет от отговорност за решенията, които вземат, „невъзможността за осигуряване на респиратори може да доведе до отказ от лечение на някои пациенти."

Самият Куомо неведнъж е казвал, че не иска да позволява на болниците да отказват грижа. Все още в болницата не са свършили респираторите, каза той. Някои болници експериментират с поставянето на няколко души на една машина.

"Няма протокол", каза Куомо във вторник, когато е попитан дали ще има отсяване на пациентите, ако се изчерпат критичните доставки.

Все пак държавните здравни служители са имали дискусии с представители на болниците за това как бързо да приложат новите правила, ако е необходимо, според хора, запознати с въпроса. Преди две седмици е бил разпространен проект на подобни правила.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 2 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари