Корупционно земетресение във Ватикана

4500
Корупционно земетресение във Ватикана
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов скандал разтърсва стените на“Св. Петър“, съобщава BBC, цитирана от БГНЕС.

Кардинал Джовани Анджело Бечиу, една от най-високопоставените фигури във Ватикана, неочаквано се оттегли от поста и титлата си. "Светият отец прие оставката от поста на префект на Конгрегацията за каузите на светиите и на правата, представена от Негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечиу", се казва в изявлението.

В неочакван ход кардиналът разкри, че оставката не е била доброволна, а е направена по искане на папа Франциск заради подозрения за корупция.

Бечиу говори пред италианската преса и обясни, че той е бил притиснат от Светия престол по подозрение, че "е дал пари от църквата на братята си" - нещо, което той категорично отрече. "Не съм откраднал евро. Не съм разследван, но ако ме изпратят на съд, ще се защитя", каза той.

Папа Франциск: Вярата във Възкресението е победа на любовта над корена на злото (ВИДЕО)

„Насърчавам всички, които носят политическа отговорност да работят активно за общото благо на гражданите, като осигурят необходим...

На пресконференция в петък Бечиу каза, че отстраняването му е дошло "като гръм от ясно небе" и че папата страдал, когато му съобщи новината. "Всичко е сюрреалистично. До вчера се чувствах приятел на папата, верния служител на папата", каза той. "Тогава папата ми каза, че вече не ми вярва, защото получил доклад от магистратите, че съм извършил акт на присвояване", добавя кардиналът.

Оставките на това ниво във Ватикана са изключително редки и Светият престол направи малко разяснения в своето изявление, публикувано в четвъртък вечерта.

Кардинал Бечиу е близък сътрудник на Франциск и преди това заема ключова работа в Държавния секретариат на Ватикана. Името му започва да предизвиква внимание, след като е разкрито, че той е участвал в противоречива сделка за инвестиране в луксозна сграда в Лондон с църковни средства. Оттогава тази инвестиция е обект на финансово разследване.

Кардиналът в продължение на години е дипломат от кариерата: от 2011 до 2018 г. заема важната роля на заместник по общи въпроси в Държавния секретариат, което предполага ежедневни срещи с папата. Франциск го назначава за кардинал през 2018 г., когато заема нова длъжност начело на отдела, който отговаря за представянето на новите светци и блажени на Църквата.

"Казах на папата: защо ми причиняваш това пред целия свят?"

Китай помага на Ватикана в борбата с коронавируса

Китай дари на Ватикана медицински материали за борба с COVID-19, съобщи ръководителят на службата по печата на Светия престол Матео Бру...

Измъчените думи са на един от най-важните кардинали в католическата църква, който сега е уволнен и лишен от правото си да избере следващия папа. Джовани Анджело Бечиу е бил заместник държавен секретар, с неограничен достъп до папа Франциск, а по-късно е бил ръководител на отдела, който избира бъдещи светци.

Но в четвъртък вечерта той е призован за напрегната среща с папата.

Кардинал Бечиу е уредил спорна покупка на имот в Лондон с 232 милиона долара църковни средства, включително пари от милостиня. Други доклади твърдят, че той е подкрепял порутена римска болница, в която е работила неговата племенница.

"Светият отец обясни, че съм услужил на моите братя и на бизнеса им с пари от Църквата ... но съм сигурен, че няма престъпления", каза той пред италианския вестник "Домани".

Но отричането му не е достатъчно. Това, което се случва е наречено "земетресение във Ватикана".

Ватикана: Новината, че папата е под карантина заради коронавируса, е фалшификат

Предвид резкият скок на нови случаи на болни от китайския коронавирус в Италия, се появиха и новини, че папа Франциск I е под карантина...

Хореографията на уволнението му може да изглежда невероятна, но това е напомняне, че скандалът и корупцията, измъчващи правителствата по света, достигат и до най-високите етажи на Светия престол.

По времето, когато е заместник-държавен секретар по общи дела свещеникът е свързан с бизнес с луксозни имоти в богата част на Лондон. Покупката на жилищния блок на "Sloane Avenue" е направена с църковни пари чрез фондове и офшорни компании, според официални документи.

Петима членове на персонала на сградата са временно отстранени миналата година след влизане на полицията на Ватикана и изземване на документи и компютри.

През юни, италианският бизнесмен Джанлуиджи Торци е арестуван от полицията на Ватикана по подозрение за изнудване и присвояване.

По-рано тази година кардинал Бечиу защити покупката. "Инвестицията беше направена в сграда. Това беше добър и навременен ход и много хора ни завиждат", каза той през февруари. Той също така отрича, че парите, събрани за бедните са били използвани в сделката.

България официално стана безспорен европейски шампион по корупция, сочи анализ на EU Observer

Най-сетне България го направи. След години състезание с Румъния, България официално стана безспорен европейски шампион по корупция. Тов...

Италианските медии смятат, че внезапното напускане на кардинала може да е свързано не само с имуществото на Лондон. В интервюто си в петък кардиналът казва, че папата се конфронтирал с него заради парите на Църквата, които той е дал на бизнеса, управляван от братята му. Кооперация в Сардиния, ръководена от брат му Тонино Бечиу, оказва помощ на мигрантите и кардиналът казва, че всички пари са отчетени.

Статиите на италианската преса също предполагат, че папата е бил недоволен от използването на средства на бедните за други инвестиции.

Миналата година италианският седмичник L'Espresso публикува доклад на антикорупционния орган на Ватикана, в който се твърди, че са вложени в спекулативни инвестиции 725 милиона долара.

Кардинал Бечиу ще запази титлата си, въпреки оставката от конгрегацията. Той обаче няма да може да гласува за следващия папа.

Последният кардинал, който се отказа от правото си да гласува за нов папа, беше шотландският кардинал Кийт О'Брайън, който подаде оставка през 2013 г. на фона на секс скандал. Той умира пет години по-късно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари