Край на хегемонията на Володимир Зеленски в Украйна

12404
Край на хегемонията на Володимир Зеленски в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“ загуби кметските избори в големите украински градове, показвайки скромен резултат на местните избори. Безгрижният период на президентството приключи, анализира Сергей Руденко за „Дойче Веле“.

Местните избори в Украйна на 25 октомври бяха студен душ за партия „Слуга на народа“. Екипът на Владимир Зеленски, който спечели зашеметяващи победи на президентските и парламентарни избори през 2019 г., загуби кметствата в най-големите градове на страната - в Киев, Одеса, Днепър, Харков, Лвов. "Слугите", според изходните сондажи, са получили скромни резултати на изборите и за местни съвети. Това означава, че екипът на Зеленски сега ще трябва да се съобразява с други политически партии и регионални елити, поели властта на място.

Украйна ще строи две военноморски бази за защита на Черноморския регион

Украйна ще започне изграждането на две държавни военноморски бази за защита на Черноморския регион, заяви президентът на страната Влади...

Настоящите местни избори в Украйна завършиха процеса на децентрализация в страната. Първоначално на органите на местното самоуправление беше делегирано правото да управляват местните приходи (само през 2021 г. общият им бюджет ще се увеличи до около 15 млрд. евро), а след това бяха приети нови правила за формиране на местни съвети - последните се превърнаха в пълноценни господари на своите региони.

След административната реформа и разширяването на областите, броят на депутатите на местно ниво в Украйна намаля с 30%. От 2020 г. процедурата за избирането им също се е променила - мажоритарните кандидати се кандидатират само в населени места с по-малко от 10 хиляди жители. В големите градове обаче изборите се провеждат само по пропорционална система и с отворени партийни листи. Нещо повече, с квота на пола - поне 2 души от противоположния пол във всяка петица. Последното изискване обаче е малко вероятно да промени радикално нещо, като се има предвид, че ръководството в почти всички украински партии принадлежи на мъжете.

Както и да е, местните избори на 25 октомври откриха нова ера в Украйна - сега ролята на партиите на място значително се увеличава. И не само национални - като „Европейска солидарност“ от Петро Порошенко, „Батькивщина“ от Юлия Тимошенко или „Опозиционна платформа„ За цял живот “(OPZH) от Юрий Бойко. , съответно - УДАР, „блокът на Кернес - успешен Харков“, „Доверителни дела“ и „Предложение“.

Именно тези регионални проекти се превърнаха в лидери на симпатии на избирателите в най-големите градове на страната на настоящите избори. В много отношения именно те, които разполагат с голям финансов ресурс, ще определят политиката не само в регионите, но и в цялата страна. И кой знае, може би вече на следващите президентски избори ще видим като кандидати за поста държавен глава кметът на Киев Виталий Кличко или кметът на Днепър Борис Филатов. Или отново Петро Порошенко, чиято партия на настоящите избори значително засили позициите си не само на запад и в центъра на страната, но и в Одеса.

Две седмици преди местните избори, Владимир Зеленски неочаквано инициира така наречената „популярна анкета на 25 октомври“, като изпрати пет въпроса на украинците за обсъждане, президентът се опита да убеди избирателите, че тяхното мнение за него е над всичко. Вярно, той направи това много неубедително. В резултат на това опонентите на Зеленски го обвиниха, че се е опитал да проведе нелегална кампания за партията „Слуга на народа“ в изборния ден, която между другото пое финансирането на тази доста странна анкета. Той беше ръководен от Артем Гагарин, шоумен и музикален продуцент на "Квартал 95". Да, да, Гагарин. Путин имаше Терешкова, а Зеленски - Гагарин.

Битка за мозъци: Украйна се опитва да привлече IT специалисти от Беларус

Политическата криза в Беларус предизвика напускане на висококвалифицирани специалисти от страната. Украйна не стои встрани от процеса и...

Трудно е да се каже какво наистина искаше Зеленски - да повиши рейтинга на своята партия или да привлече подкрепата на украинците за създаване на свободна икономическа зона в Донбас. Но трябва да призная, че анкетата се провали. Това се доказва от изключително лошата организация на процеса, острата критика на анкетата от опоненти и съмнителен брой респонденти, които президентският екип в крайна сметка ще получи. Изходните анкети показват доста нисък интерес на избирателите към анкетата - една трета от тях просто са го игнорирали. И предвид доста ниската избирателна активност на изборите (само около 37%), цифрите ще се окажат напълно нелепи.

Владимир Зеленски обеща на украинците, че резултатите от анкетата ще позволят на властите да подготвят необходимите законопроекти за разглеждане във Върховната Рада. Но Артьом Гагарин и действията му в деня на местните избори напълно дискредитираха идеята за демокрация в този формат. И затова възникват естествени въпроси.

Например кой ще отговаря за провеждането на проучване, което не е предвидено от действащото законодателство на Украйна? Как и от кого ще се използват резултатите от псевдореферендума? Какво ще направи Зеленски, ако такива фалшиви анкети се проведат от ОПСЖ и Партия "Шария"? Все още няма отговори. И едва ли ще има. Поне в близко бъдеще. Показателно е само, че анкетата, инициирана от Зеленски, е публично игнорирана от Дмитрий Разумков, бившият лидер на партията „Слуга на народа“, а сега председател на украинския парламент.

След като местните избори приключат, представители на „Слуга на народа“ се опитват да направят лимонада от лимон. Казват, че до 25 октомври партията на Зеленски изобщо не е била представена в местните съвети, но сега ще бъде там. Да, разбира се. Ако обаче не се вземе предвид, че неформалният лидер на партията Владимир Зеленски преди година и половина е имал подкрепата на 73% от избирателите, а самата партия „Слуга на народа“ - 43%. На този фон сегашните им 10-15% на местни избори изглеждат много непретенциозни. Да, представители на президентската партия ще влязат в много местни съвети, но ще бъдат принудени да преговарят в тях със същите „Европейска солидарност“, ОПЗЖ, „Голос“, „Батькивщина“ или Партия "Шария“.

Доста скромният резултат от „Слуга на народа“ на местните избори и ниската избирателна активност са доказателство, че украинците са уморени от политиката. Да, възможно е някои гласоподаватели да не са дошли в избирателните секции поради коронавируса. Но през 2019 г. те дадоха огромен кредит на доверие на Владимир Зеленски, който обеща да промени Украйна. В продължение на година и половина Зеленски имаше на практика абсолютна власт в ръцете си. Украинците очакваха от него решителни действия и качествени трансформации. Но президентът не оправда очакванията им. Може би затова гласоподавателите са делегирали открито проруската ОПСЖ и Партия "Шария“ на местните съвети в източната и южната част на страната, а Александър Попов, бивш съюзник на Виктор Янукович, се превърна в един от лидерите на изборите за кмет в столицата.

Русия и Украйна с огромен ръст на заразените с коронавирус

Русия регистрира днес рекордните 12 846 заразени с коронавирус, предаде Ройтерс. Така общият брой на инфекциите в страната от началото ...

На 25 октомври завърши безгрижния период на настоящия президент на Украйна. В допълнение към традиционните противници - „Европейска солидарност“, „Голос“, ОПСЖ Зеленски сега ще трябва да се съобрази с лидерите на регионите. Очевидно моно мнозинството в Рада може скоро да престане да съществува, разделено на фракции.

Възможно е Украйна да се изправи пред предсрочни парламентарни и евентуално дори президентски избори. Поне регионалните лидери и опозицията, усетили силата на настоящите местни избори, едва ли ще изчакат до 2024 г. и края на петгодишния мандат на Владимир Зеленски. И самият президент трябва да разбере това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com