Кризата около поста на съветник по националната сигурност на САЩ

1237
Кризата около поста на съветник по националната сигурност на САЩ
Снимка: Gettyimages

Американският президент Доналд Тръмп в неделя интервюира четирима кандидати за поста на съветник по националната сигурност, след бурната седмица, в която той уволни един бивш военен от стратегическия поста в Белия дом, а първият, който трябваше да го замести, отказа позицията.

Кандидатите за поста са четирима: действащият съветник по националната сигурност, пенсионираният генерал Кейт Келог; Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН; генералът Х.Р. Макмастър и суперинтендантът в Американската военна академия в Уест Пойнт генерал Робърт Каслън.

В събота Тръмп заяви пред репортери, че има много желаещи за тази позиция. „Обмислям някого през последните три или четири дни, ще видим какво ще се случи. Ще се срещна с този човек. Те всички са добри, те всички са чудесни хора“.

От Белия дом съобщиха, че може да има и други срещи във връзка с позицията, която Майкъл Флин напусна само след 24 дни работа.

Тръмп уточни, че бившият генерал е подвел вицепрезидента Майк Пенс за телефонните разговори, които е провел с руския посланик във Вашингтон преди новата администрация да започне работа преди месец. След това първият избор на Тръмп, бившият адмирал Робърт Харвард, отказа предложението да стане новият съветник по национална сигурност на президента.

Кризата

Бившият министър на отбраната на САЩ Леон Панета заяви в неделя, че кризата около ключовата позиция прави националната сигурност на страната „нефункционална“.

„Какво ще се случи, ако има голяма криза?“, отбеляза Панета. „Ако Русия предприеме провокация, ако Иран направи нещо глупаво, ако Северна Корея направи нещо неразумно и ние трябва да отговорим, къде е структурата, която трябва да може да оцени тази заплаха, да я обмисли или да представи възможностите на президент?“, обясни Панета.

„В момента, това е нефункционално и това е, което много ме притеснява“, подчерта бившият министър, който също така е заемал поста на шеф на Централното разузнавателно управление на САЩ.

Търсенето на нов съветник по сигурността се случва в момент, когато администрацията на Тръмп обмисля въвеждането на нова забрана за имигрантите от седем, предимно мюсюлмански, държави, като също така новите правила няма да позволяват на бежанците да влизат в страната. Забраната цели да замени първата подобна изпълнителна заповед, която беше блокирана в началото на февруари.

Демонстрация от предизборен тип

В събота по време на голям митинг, подобен на тези от предизборната кампания, Тръмп обяви, че администрацията му отбелязва „изумителен напредък“, но се оплака за това, което той нарече нечестно отразяване от страна на американските медии.

Тръмп повтори много от гневните коментари, които направи по отношение на репортерите по време на 77-минутната пресконференция в Белия дом в четвъртък. Той определи повечето медии като разпространители на „фалшиви новини“ и обвини репортерите, че лъжат за това какви са техните източници.

Лавров: САЩ потвърдиха, че са подслушвали посланика ни в страната

В разгара на скандала около бившия съветник на американския президент Майкъл Флин службите на САЩ потвърдиха, че комуникациите на руски...

„Те са голяма част от проблема“, подчерта държавният глава. След това той изброи отново това, което неговата администрация е постигнала през последните четири седмици.

„Тук съм, за да ви кажа какъв невероятен прогрес ние постигнахме в това да направим САЩ велики отново“, подчерта Тръмп.

„Нашите планове за бъдещето, те са големи, те са смели и това е най-характерното за нашата страна, повярвайте ми“, отбеляза президентът. Според органите на реда около девет хиляди души са се били събрали, за да присъстват на демонстрацията.

„Белият дом работи без проблем“, допълни Тръмп. „А ние наследихме една голяма бъркотия“, уточни президентът.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com