Кръгът от приятели на ЕС се превърна в огнен обръч

9203
Кръгът от приятели на ЕС се превърна в огнен обръч
Снимка: Getty Images / Guliver

Мечтата на Европейския съюз за изграждане на „кръг от приятели“ от Кавказ до Сахара се превърна в кошмар, след като конфликти отвъд границите му изпратиха изобилие от бежанци към Европа. За разлика от успеха на разширяването на Изток, трансформирало бивши комунистически държави в добре развиващи се пазарни демокрации, започнатата през 2003 година Политика на европейско добросъседство се оказа забележителен провал. Тя предложи пари, техническа помощ и достъп до пазари, но не и членство, на 16 държави на изток и юг в замяна на приемането на демократичните, административни и икономически норми на ЕС.

Като гледаме на ситуацията сега, трудно е да не се стигне до заключението, че сме обградени не от „кръг от приятели“, а от „огнен обръч“, коментира по-рано през годината бившият шведски премиер Карл Билд.

Европейските лидери одобриха предложените от ЕК приоритети за бежанците

Лидерите на страните-членки на ЕС приеха на извънредно съвещание в Брюксел решение за засилване на контрола по външните граници на ЕС и...

Неуспехът в стабилизирането или демократизирането на обкръжението на ЕС отчасти се дължи на сили извън контрола на Брюксел – руското недоволство от разпадането на СССР, политическото и религиозно съперничество в Близкия Изток.

Пет от шестте държави в „Източно партньорство“ – Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан – са отслабени от неразреши „замразени конфликти“, в които Москва има роля. Шестата страна – Беларус – е толкова авторитарна, че е обект на санкции на ЕС и се въздържа от предложението за свободна търговия.

Властите в ЕС сега признават, че подготвената рамка на проекта, разработена да ангажира и трансформира съседите на съюза, е опорочена от самото начало от смесица от арогантност и наивност.

„Идеята беше да има кръг от приятели, които да се интегрират без да са членове на ЕС. Това се оказа по-скоро покровителстване, с Европейския съюз казващ на всички какво да правят, защото вярвахме, че те искат да са като нас“, казва Кристиан Даниелсон, ръководител на департамента на ЕК за политиката на съседство и разширяване.

ЕС ще създаде европейска служба за гранична и брегова охрана

Европейската комисия възнамерява през декември да предложи създаването на европейска служба за гранична и брегова охрана. Това е вписан...

Нов реализъм

Сега европейските власти говорят за нужда от нов реализъм, поставящ преследването на общите с партньорите интереси пред поучаването им за човешките права и демокрацията. Но Европейският парламент и страни-членки, като Германия и северните държави, ще бъдат непреклонни за смекчаването на усилията за насърчаване на тези ценности.

Реалността е, че спешната нужда на ЕС да сдържа и управлява притока на стотици хиляди бежанци от Близкия Изток, Азия и Африка вероятно ще получи предимство пред всички други приоритети в справянето с добросъседските отношения. Това означава, че Брюксел ще отклони заделените пари от икономическото развитие и административните реформи за намирането на инструменти, с които да откаже бежанците от наплива им в Европа.

Кръгът от приятели ще трябва да изчака по-добри времена. Засега ЕС се нуждае от защита от бежански приток.

Георгиева: Потребностите от финансиране растат, а бюджетът на ЕС намалява

Потребностите от финансиране нарастват, а бюджетът на ЕС вече е по-малък. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК...

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари