Културата на паметта е в опасност

2283
Културата на паметта е в опасност
Снимка: iStock/Guliver

75 години след Холокоста и Втората световна война става ясно, че паметта избледнява, а историята се преиначава за целите на текущата политика. На 8 май 1985 година тогавашният президент на Германия Рихард фон Вайцзекер казва: 

„Да помниш, означава да мислиш случилото се толкова честно и чисто, че то да стане част от душата ти. Това изисква от нас високо ниво на правдивост." 35 години по-късно мрачното пророчество на Вайцзекер  се сбъдва: паметта за мрачните събития избледнява, съзнанието на хората се формира наново, пише германското издание Süddeutsche Zeitung. 

Холокостът - най-голямото злодеяние в световната история

Холокостът е най-голямото злодеяние в Световната история, тъй като е индустриално убийство на хора. Това са лагерите на смъртта, създад...

2020 е опасна година. Историческата политика се върна в качеството си на мощно оръжие в противоборството между държавите. Но днес се води не с помощта на комисии от историци и институти. Сега става въпрос за преосмислянето в голям мащаб, става въпрос за представяне на историята в огледалото на проблеми и конфликти на днешния днес, става въпрос за манипулиране не истината, пише журналистът Штефан Корнелиус.

Историята става инструмент в търсенето на идентичност. Сега, когато светът губи ред и опора, откъсването от достоверните исторически факти от техния пристан може да причини сериозни щети. Владимир Путин е майстор на дестабилизацията. Неговата мисия е историческа, а амбициите му са почти безгранични. Историческата политика на Путин се документира добре през последните 20 години. Възкресяването на Русия се отразява в учебниците, във възхищението към героите и дори в нови празници. Впечатленията, получени от младия Путин в Ленинград, травмиран от страшната блокада, определя неговото виждане за историята. По този начин, отражението на представите на Путин за историческата справедливост във външната политика, по-точно в историческата външна политика, беше само въпрос на време. 

Историческият ревизионизъм на Путин е особено опасен, защото взима на прицел централната тема на европейската политика на държавите, а именно пакта Рибентроп-Молотов за разделянето на Централна Европа. Всъщност Путин не е сам. Европейският парламент със своята безславна резолюция за историческото самосъзнание на Европа даде повод за критики и нова опора за Путин в спора за трактовката на пакта. Полското правителство със своя закон за Холокоста направи наказуемо болезненото разглеждане на собственото минало.

От Украйна до Балканите национализмът и евтиният патриотизъм препятстват осмислянето на миналото и всяват раздор. В Германия бившият лидер на партията "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд нарече Хитлер и нацистите "Тъмно петънце в славната история на Германия.

27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 ...

Всичко това е предизвикателство за историческата наука, лишава я от нейната правдоподобност и от примирителните ѝ функции. Мъглата на недоверието и липсата на правдивост обгръща Европа. отново се пробужда враждебността, налагат се обиди. Няма примирение без спомени, каза  Рихард фон Вайцзеккер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари