Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци на "Ислямска държава"?

22807
Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци на "Ислямска държава"?

Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на "Ислямска държава", анализира италианският всекидневник Corriere della Serra.

Според анализатори и разузнавателни източници тази терористична група все още представлява заплаха за глобалната сигурност. От 40 хиляди чуждестранни бойци от 110 страни, една част се е върнала у дома. Според американски мозъчен тръст, основан от Али Суфан, бивш агент на ФБР, участвал в разследвания преди атаките от 11 септември, броят на нападенията, направени от Ислямската държава, продължава да нараства, както видяхме по случая на Страсбург на Коледа или Манчестър на Нова година. "Ето защо завърналите се, независимо от причините за завръщането си у дома, ще продължат да представляват риск", обяснява Суфан.

Тръмп заплаши и Турция, и кюрдите, призна и, че ИД не е унищожена, а Русия печели много от изтеглянето на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Турция, че ако нападне кюрдските сили в Сирия, ще последва икономическо опустошение за ...

През юли 2017 г. мрежата за бдителност за радикализация (RAN) изчисли, че около 30% от 5000-те бойци, идващи от Европейския съюз и заминали за Сирия и Ирак, са се върнали. В някои страни, като Дания, Швеция и Обединеното кралство, броят на завърналите се е приблизително 50% от броя на заминалите. През февруари 2018 г. руският президент Владимир Путин заяви, че 10% от 9 000 бойци от Русия и бившите съветски републики са се завърнали.

Така че има два проблема. Първият е рискът от бягство на опасни субекти от затвори в Ирак и Сирия и възможното им завръщане в Европа. Вторият се отнася до влиянието на джихадистката пропаганда върху младите хора. След 11 септември 650 души - заподозрени джихадисти бяха задържани в американския затвор в Гуантанамо. Картините от отношението към тях бяха разпространени по света, превръщайки се в мощно оръжие за набиране на нови джихадисти, толкова много, че Обама пое обещанието за закриване на затвора през 2009 г. за кратко време. След това обаче президентът Тръмп удължи съществуването му с още 25 години. Самият лидер на "Ислямска държава" Ал Багдади е решил да създаде групировката точно докато е бил в американски затвор в Ирак през 2004 г. "Не е случайно, че американските затвори са били наричани "университети за тероризъм", защото в килиите екстремистите са се радикализирали допълнително и са се срещали с други екстремисти", подчертава Лоренцо Видино, директор на Програмата за екстремизъм на университета "Джордж Вашингтон".

Всички неправителствени организации за човешки права на планетата, като се започне с най-авторитетната организация Human Rights Watch, предупреждават: "Осигуряването на справедлив процес и спазването на човешките права на джихадистите не е само правен въпрос, но и въпрос на сигурността и стабилността на демокрациите в целия свят ".

Превод: Агенция "Фокус"

Ердоган в статия в "New York Times": Ислямска държава е победена в Сирия, но трябва да сме внимателни

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган написа статия за американския вестник The New York Times по повод предстоящото изтегляне на арм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари