Към съюзниците на САЩ: Историческа отчетност и предупреждение

4203
Към съюзниците на САЩ: Историческа отчетност и предупреждение
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Доналд Тръмп оправда частично изоставянето на сирийските кюрдски съюзници с изявлението: „защото кюрдите не ни помогнаха във Втората световна война, не ни помогнаха при десанта в Нормандия“. За Тръмп кюрдите също са виновни, че не са помогнали на САЩ да победят имперската японска армия. Беше казано още, ако Тръмп държи на техническите детайли, че кюрдите са се противопоставили на Реза Шах в Иран, когото американските и британските сили изтласкаха заради неговите нацистки симпатии. И когато американските, британските и съветските сили окупираха коридор в Иран, за да помогнат за доставките на Съветския съюз, местните кюрди също са помогнали.

И тъй като Тръмп установи „нормандските правила“ като нов прецедент, време е да оставим историята да говори и да отправим справедливо предупреждение към други американски съюзници. Все пак съм историк, който тренира паметта си и получава заплата, за да се рови в миналото. Предоставям следното както със смирение, така и с голямата си и несравнима мъдрост:

Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийскит...

Тайван: Тайванците не успяха да подкрепят американците срещу британците по време на Революционната война. Следователно, предстои САЩ да ги изоставят при всяка китайска инвазия.

Южна Корея: Защо САЩ харчат милиарди долари за поддържане на примирието между Северна и Южна Корея? В крайна сметка, погрижих се да проверя, южнокорейците са отсъствали, когато САЩ освобождават Гренада от Съветите и кубинците.

Израел: Израелците изискват качествена военна защита от екзистенциални заплахи. Но къде бяха израелците, когато британците изгориха Белия дом във войната от 1812 г.?

Естония: Естония може да е член на НАТО и очаква да вземе участие в колективната отбрана, но когато мексиканците обсаждаха Аламо, естонците участваха ли в защитата на Дейви Крокет? Естонците трябва да разберат, че са виновни за това, че граничат с Русия от векове.

САЩ: Не сме давали на Турция „зелена светлина“ да нахлуе в Сирия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео защити оттеглянето на администрацията на президента Доналд Тръмп на военната подкрепа за кюрдски...

Искам да кажа, че традиционните съюзници на Америка нямат лоша воля, но доктрината на Тръмп изисква историческа отчетност и затова, с цел предупреждения към американските съюзници, с радост я предоставям.

*Анализ на Майкъл Рубин за "Кюрд Дейли", препечатан от БГНЕС. Рубин е бивш служител на Пентагона, автор на „Танц с дявола: Опасностите на измамните режими“ и учен в Американския институт за предприемачество (AEI). Основната му изследователска област е Близкият изток, със специален акцент върху Иран, Ирак, Турция и кюрдското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари