Le Figaro: Русия води търговска война в Африка

5468
Le Figaro: Русия води търговска война в Африка
Снимка: iStock/Guliver

Русия води търговска война в Африка. В стремежа си да навакса изоставането от въздесъщия Китай и да надмине бившите колониални държави, Руската федерация залага на добре познатата ѝ сфера - въоръжението. Това пише френското издание Le Figaro в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Исторически съюзи и наследството на комунизма 

Русия договори минни проекти в Африка

По време на провеждащия се в Сочи форум „Русия –Африка” държавната корпорация „Ростех” подписа с Африканс...

От 24 до 26 октомври тази година лидерите на 43 африкански държави бяха на гости при Владимир Путин в неговата резиденция в Сочи. Там се проведе руски вариант на срещите на върха Франция-Африка с обща снимка, ръкостискания и прегръдки. С очевидното недоволство на Френското външно министерство. В своето встъпително слово президентът не скри намеренията си: Русия иска да засили отношенията с Африка. В интерес на истината това не е поява, а завръщане. По време на Студената война СССР имаше много „приятелски страни“, обединени от антиколониалната борба и марксизма-ленинизма: Етиопия, Мозамбик, Танзания, Ангола и др. Във всички тези държави Москва все още може да намери рускоезични партньори.

Изпитващият носталгия по СССР бивш офицер от КГБ Владимир Путин се стреми по този начин да възстанови историческите връзки (както и в Близкия Изток и Сирия) и да запълни оставения от САЩ вакуум (те се изтеглиха от континента след събитията в Сомалия). Още една важна цел е да се ограничи напредъкът на Китай на „черния континент“.

Оръжие и военни

Президентът на Русия действа като добър шахматист – търпеливо и методично. Той започна настъплението с Алжир и Египет. Конкретно, той веднага подкрепи маршал Ас Сиси въпреки позицията на международната общност. Политиката за влияние на Москва се основава на три оси: анулиране на стари дългове, подписване на споразумения за отбрана (досега с 20 африкански партньори) и щедрите доставки на оръжие (общо за сумата 3,5 милиарда евро).

Връзка на Русия с Африка - Александър Пушкин

Русия никога не е била колониална сила в Африка, но има дълга история на връзки с континента. Тъй като президентът Владимир Путин е дом...

Една трета от всички оръжия, които са продадени в Африка на юг от Сахара, вече са произведени в Русия. Но Москва не се ограничава само до старите добри автомати Калашников. В Уганда, Ангола, Мозамбик, Нигерия и Етиопия се доставят разнообразни оръжия от противотанкови ракети до бойни хеликоптери и бронетехника. В допълнение към официалното сътрудничество, присъствието на Москва се проявява в работата на частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“, която е близка до Кремъл. Нейните наемници действат в Централноафриканската република (ЦАР) и в Либия на страната на маршал Хафтар.

Търговия и природни ресурси

Русия поставя акцент върху сигурността, тъй като именно в тази сфера нейната „добавена стойност“ е най-забележима. До такава степен, че сега застрашава интересите на Франция в Сахел. На срещата на върха в Сочи Владимир Путин открито призна намерението на страната да подкрепи усилията за борба с тероризма в региона. Тези думи бяха приветствани от опортюнистичния президент на Мали Ибрахим Бубакар Кейта, който е на власт на вълната на антифренските настроения сред населението: „Подобна помощ вероятно ще бъде по-обмислена и ефективна“.

Във всеки случай в дългосрочен план Кремъл има за цел да „удвои“ търговията с Африка. В момента тя е само 20 милиарда долара (за сравнение: 200 милиарда с Китай и 50 милиарда с Франция). Това изоставане трябва да бъде наваксано. В центъра на вниманието, разбира се, са природните ресурси (централноафриканските елмази или либийските въглеводороди), но Русия възнамерява да разшири активността си в сферите на инфраструктурата (ж.п. линии), енергетиката и селското стопанство. Т.е., след класическата война идва времето да се търгува.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари