Le Figaro: САЩ предадоха кюрдите, но побеждава Русия

18361
Le Figaro: САЩ предадоха кюрдите, но побеждава Русия
Снимка: Getty Images

Отказът на САЩ да подкрепят кюрдите в Сирия е предателство и в същото време поражение в Близкия изток. Тръмп остави кюрдските си съюзници на произвола на съдбата им. Сега те трябва да се изправят един срещу друг с турската армия. А САЩ вече не възнамеряват да участват в неразрешими конфликти. Това отбелязва в коментар за случващото се в Сирия френският вестник Le Figaro, цитиран от БГНЕС.

В навечерието на инвазията в Ирак генерал Колин Пауъл предупреди Джордж Буш, прибягвайки до думите, които обикновено се изричат в магазин за порцелан: "Чупи - купи". След трагичните събития от 11 септември 2011 г. Америка чупи много и плати в Близкия изток. „И за какво?“, пита днес Доналд Тръмп. Естественото му нежелание да използва американските сили в далечни и неразрешими конфликти достигна своя апогей.

Със своя телефонен разговор в неделя с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ръководителят на Белия дом реши съдбата на кюрдските съюзници на Запада, които се сражаваха в челните редици срещу „Ислямска държава” (ИД). Тази стъпка (срамно предателство от гледна точка на кюрдите) ги поставя в ръцете на турските врагове, а също така ги тласка в обятията на Башар Асад и неговите руски покровители. Паралелно с това Тръмп явно се изкушава да остави Афганистан в ръцете на талибаните - 18 години след началото на атаката срещу техния бастион в Кабул, което бележи началото на най-дългата война в американската история. Що се отнася до Ирак, където в края на десетилетието Съединените щати разполагаха със 160 000 войници, президентът му позволява постепенно да се придвижва в орбитата на Иран, основен враг на Вашингтон в този регион на света.

Съдейки по всичко това, отстъплението на Доналд Тръмп отразява поражението на Америка в Близкия изток. Президентът потвърждава стремежа за обръщане на страницата на авантюрите, която струва 2 трилиона долара и уби 7000 войници и 300 000 цивилни, без да се брои Сирия.

На това огромно бойно поле, което прилича на общо фиаско, победители изглеждат Русия на Путин, Иран със своите въоръжени групировки (те действат в близост до израелските граници), кървавият режим на Дамаск и „Ислямска държава“, която се стреми да се възроди. Бягството на Обама през 2011 г. беше предпоставка за разрастването на „Ислямска държава“. Напускането на Тръмп може да струва скъпо и на безсилните съюзници на Америка, включително и на нас (Франция – бел. ред.), коментира в заключение Le Figaro.

Actualno.com припомня, че в сряда Турция стартира операция „Извор на мира" на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, за да осигури границите си чрез елиминиране на терористични елементи, както и за гарантиране на безопасното завръщане на сирийските бежанци. Акцията е насочена също и към запазването на териториалната цялост на Сирия.

Турция споделя 911-километрова граница със Сирия и Анкара отдавна предупреждава, че ще предприеме действия срещу заплахата от терористите източно от Ефрат и образуването на „терористичен коридор“ там.

Операцията е част от ходовете на турският президент Реджеп Ердоган да презасели 2 милиона сирийци в 30-километрова зона за сигурност, която ще бъде създадена в Сирия, простираща се от река Ефрат до иракската граница, включително Манбидж. Присъствието на терористични групировки обаче рискува нейното формиране.

В две отделни трансгранични операции Турция установи контрол върху площ от 4000 кв. км в Сирия. От 2016 г. насам Анкара проведе две големи военни операции в Северозападна Сирия - „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

Eвропейският съюз неколкократно предупреди, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу "Ислямска държава" и може да доведе до нови потоци от бежанци. Лидерите на Общността призоваха военните действия да бъдат прекратени.

И Саудитска Арабия критикува турската операция, наричайки я "агресия", а ООН заяви, че се готви за "най-лошото". Арабската лига от своя страна също изрази притеснение от случващото заради "Извор на мира".

Междувременно турската лира се обезцени спрямо щатския долар. Валутата стигна до 5,88 за долар спрямо 5,8740 при затварянето на пазарите вчера при началото на акцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com