Логистичната битка за Украйна: Как западните оръжия ще стигнат до бойното поле?

8549
Логистичната битка за Украйна: Как западните оръжия ще стигнат до бойното поле?
Снимка: Getty Images

Киев иска танкове, бойни машини на пехотата, бойни самолети и боеприпаси, предимно от голям калибър. Те обаче трябва да бъдат доставени на бойното поле скрито от Русия. Това е много трудна логистична задача, каквато все още не е възниквала от началото на въоръжения конфликт, пише чешкото издание Lidovky.

В полския оръжеен завод се ремонтират идващите от украинския фронт самоходни гаубици "Краб". От интернет са известни щети като скъсани вериги, повредени от експлозии брони и оръжия. 

Ремонтът на гаубицата отнема около два месеца, след което ще трябва да измине стотици километри обратно от Полша до Украйна. Миналото лято Украйна получи 50 такива гаубици в съответствие с договореностите, постигнати от Киев на съвместно заседание на украинското и полското правителство. Полските гаубици „Краб”, както и американската M109, британската M777 и германската Panzerhaubitz 2000, както и ракетните системи тип Hymars бяха първите тежки оръжия, които Украйна получи миналото лято, и тяхната ефективност веднага стана забележима.

Украинската артилерия е в състояние да неутрализира руски части, които тепърва се подготвят за прехвърляне на фронта, както и командни центрове на противника. Благодарение на това Украйна се държи добре. Но напоследък ситуацията отново се усложни и на украинската армия липсват боеприпаси и оръжие. Още: Германски танкове за Украйна - ще стигнат ли до фронта, пита известно с руска пропаганда издание от САЩ

"Преминахме през труден период, но разбирам, че основните битки все още предстоят. Те ще се разиграят през лятото, в рамките на два до три месеца", каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност на Украйна, пред Sky News на Британска телевизия. Украинците предупреждават, че Руската федерация планира нова голяма офанзива около годишнината от началото на инвазията - 24 февруари, пише още Lidovky.

Западът променя подхода си

Киев иска танкове, бойни машини на пехотата, бойни самолети и боеприпаси, предимно от голям калибър. Киев не за първи път отправя подобни искания и ги повтаря почти от самото започване на конфликта. По правило Западът отначало неохотно откликва на всяко следващо искане, но след известно време омеква и се съгласява. Точно това се случи, когато през май миналата година се заговори за доставка на американски системи за залпов огън Hymars. Първо украинската армия получи 4 единици с ракети GMLRS с обсег 85 километра и постепенно техният брой нарасна до 20. А съвсем наскоро беше взето решение за доставка на ракети ATACMS с обсег 300 километра.

„Ние помагаме на Украйна да се защитава, но няма да водим война с Руската федерация и затова беше решено да не доставяме определени видове оръжия, предимно изтребители и танкове“, каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за „Украинска правда” през юни, отбелязвайки, че такова „почти официално“ споразумение е постигнато с украинския лидер Володимир Зеленски.

Началникът на украинския генерален щаб Валерий Залужни предполага, че са необходими 300 танка, 600 или 700 бойни машини на пехотата и 500 гаубици, за да победят, тоест да изтласкат Руската федерация на позиции преди 24 февруари. Киев очаква да получи от 100 до 200 танка източен дизайн на базата на доказания тип Т-72 и от 120 до 140 танка западно производство, както и 250 бойни машини на пехотата.

Логистиците ще имат трудности 

Към това е необходимо да се добавят различни противовъздушни и разузнавателни системи, дронове и друга техника, разбира се, с боеприпаси. Затова в близко бъдеще се очаква логистична и организационна буря. Голям брой бронирани средства ще трябва да бъдат подготвени за изпращане от Запада към Източния фронт с влакове, трактори и камиони, придружени от полиция. И всичко трябва да се прави тайно.

Това е много трудна логистична задача, каквато все още не е възниквала от началото на въоръжения конфликт. Сред споменатите 120-140 западни танка вероятно има 4 модела (разновидности), които изискват различни доставки и поддръжка. Също така е необходимо да се обърне внимание на боеприпасите, които винаги трябва да бъдат сертифицирани. Освен това американските "Ейбрамс" са изключително сложни и работят с авиационно, а останалите - с дизелово гориво. Още: Хърватски анализ: Рискува ли Германия война пак да приключи в Берлин?

Що се отнася до бойните машини на пехотата и танковете, се очаква да бъдат изпратени 5 типа. Освен това германските бойни машини на пехотата "Мардер" и танковете "Леопард 2" в някои аспекти си приличат. Но западната технология, както всяка друга, ще се повреди, а по време на обучението това ще се случва почти непрекъснато. В тях има много повече електроника от съветските бронирани машини, а ремонтите са по-трудни и обикновено изискват смяна на цели блокове.

Същите трудности ще възникнат и при доставките на изтребители F-16 на украинския фронт. Тези самолети вече не са "парче желязо", както например щурмовите Су-25, и изискват много сложна поддръжка. Освен това, за всички средства, боеприпасите и резервните части ще трябва да бъдат транспортирани през Полша и цяла Украйна, разбира се, с риск от саботаж и руски бомбардировки. 

Основното при доставките е бързината

Новите западни оръжия ще изискват най-високо ниво на логистика, която ще трябва да бъде усвоена по същия начин, както управлението на ново оборудване. Между другото, за танковете Leopard се твърди, че това бойно средство е лесно за употреба. Екипажът му се състои от четирима души: пълначът на оръдието може да бъде обучен почти веднага на място; кормуването също може да се научи бързо, но с мерача и командира не всичко е толкова просто. Въпреки това, с участието на опитни танкисти, обучението би могло да завърши за един месец. Много по-трудно ще бъде обучението на екипажите на Challengers и Abrams. Още: Bloomberg: Западът се нуждае от руските железници, за да доставя оръжие на Киев

Доставките на вече обещаните западни оръжия ще се забавят известно време. Така че, според вестник Washington Post, те ще излязат на бойното поле в края на тази или началото на следващата година. Що се отнася до Challengers, те ще пристигнат на фронта в края на март. "Леопардите", обещани от някои държави, ще бъдат доставени още по-бързо. По-оптимистично изглежда положението с бойните машини на пехотата, някои от които съвсем скоро ще пристигнат отвъд морето. 

Трябва също така да се има предвид, че въвеждането на западна бронетехника на украинския фронт ще бъде придружено от друга, не по-малко важна, логистична „битка“ за скоростта на доставките и непрекъснатите доставки на боеприпаси, гориво и резервни части. Може да се очаква, че дори повече хора ще осигурят всичко това, отколкото се бият на фронта. Тези невидими фронтове обаче до голяма степен ще определят дали Украйна ще успее да се защити от руската офанзива.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари