Македония: Краят на ерата Груевски

6332
Македония: Краят на ерата Груевски

Най-дългоочакваните местни избори в историята на Македония донесоха резултати, изненадващи дори за македонските гласоподаватели. Това е така, защото дни преди вота трудно можеше да се намери анализатор, който да се ангажира с твърда прогноза за изхода от изборите, а най-смелите очаквания стигаха само до подялба на кметските места и до изравняване на гласовете, подадени за партийните листи, пише в свой анализ агенция "Фокус".

Коалиционното правителство на СДСМ и на партиите от т.нар. албански политически блок имаше крехко парламентарно мнозинство, докато ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, беше нахъсана да си върне властта, която според нея й беше отнета несправедливо.

Така местните избори изведнъж придобиха допълнителен залог за национално и съдбовно значение за бъдещото развитие на Македония.

Победата на СДСМ означаваше вот на доверие за курса на проевропейска и проатлантическа политика, за връщане на доверието към съседите и за извеждане на страната от изолацията, в която беше изпаднала през последните години.

Победата на ВМРО-ДПМНЕ гарантираше почти сигурни предсрочни парламентарни избори, ново начало на политическата криза и връщане към политическия диктат на еднопартийната система на управление.

На страната на СДСМ беше декларирания стремеж за уеднаквяване на различията и за превръщането на Македония в място за съвместен живот, независимо от народността и вероизповеданието.

ВМРО-ДПМНЕ разчиташе на технологията на постигане на изборните победи, на клановия принцип в назначенията на държавно и общинско ниво, на срастването на партията с държавата.

В крайна сметка "бомбите", разкритията, мерцедесите, отчисленията и парите, отклонени от магистралите на все по-обедняващата Македония, направиха необходимото.

Първият тур на изборите донесе изненадващи резултати.

СДСМ спечели 415 726 гласа, а ВМРО-ДПМНЕ - 335 054.

Партията на Зоран Заев води в 50 македонски общини

Станаха ясни официалните резултати от изборите за местна власт в Република Македония, проведени на 15 октомври. Държавната избирателна...

СДСМ спечели кметските места в 38 общини - Гьорче Петров (Скопие), Карпош (Скопие), Центар (Скопие), Аеродром (Скопие), Охрид,

Струмица, Велес, Куманово, Битоля, Прилеп, Ресен, Демир Хисар, Крушево, Арачиново, Кривогащани, Зелениково, Вевчани, Лозово, Свети Николе, Неготино, Дебарца, Маврово и Ростуша, Конче, Гевгелия, Богданци, Дойран, Валандово, Босилово, Ново Село, Берово, Василево, Радовиш, Пехчево, Делчево, Кочани, Крива Паланка, Кратово.

ВМРО-ДПМНЕ спечели кметските места в 3 общини - Сопище, Петровец, Илинден

ДСИ на Али Ахмети спечели Кичево и Пласница.

Демократичната партия на турците спечели традиционно Център Жупа.

Борисов към Заев: Хората ви подкрепиха за политиката на добросъседство

Българският премиер Бойко Борисов поздрави своя македонски колега Зоран Заев след победата му на местните избори в страната. Според Бо...

Независими кандидати спечелиха кметските места в Чунчер Сандево и в Ранковце.

Втори тур предстои в 36 общини - Гази Баба(Скопие), Бутел (Скопие), Кисела Вода (Скопие), Шуто Оризари(Скопие), Чаир(Скопие), Сарай(Скопие), Тетово, Гостивар, Струга, Ягуновце, Чашка, Росоман, Карбинци, Македонска Каменица, Македонски Брод, Виница, Старо Нагоричане, Градско, Студеничани, Бървеница, Желино, Теарце, Врапчище, Липково, Могила, Боговие, Дебър, Кавадарци, Щип, Чешиново Облешево, Пробищип, Зърновци, Новаци, Демир Капия, Долнени.

Заедно с кметската власт партията на Груевски изгуби и мнозинството си в общинските съвети в почти всички по-големи градове на Македония.

По невероятна ирония на съдбата, на първи тур на местните избори, ВМРО-ДПМНЕ спечели точно толкова кметски места, колкото отстъпи на опозицията от СДСМ преди 4 години, по време на изборите през 2013 г.

Открит остана само въпросът за оставката на Груевски, който по стар балкански обичай обеща да поеме отговорност и побърза да обвини новите управляващи във всичко, в което те го обвиняваха в продължение на близо десет години, без да разбира че времето му вече е изтекло.

Засега Заев печели съкрушително на местните избори в Македония

Социалистите на македонския министър-председател Зоран Заев (СДСМ) спечелиха съкрушителна победа на провелите се вчера (15 октомври) ме...

Всъщност какъвто и да е резултатът от втория тур на местните избори, където към вълната на протестния вот срещу ВМРО-ДПМНЕ ще се прибавят и задължителните 5 % конформизъм, сигурно е че за Македония ерата на Груевски вече е приключила, без значение дали го очаква пожеланието на политическите опоненти за продължителен престой в Шутка или емиграция в Москва.

Actualno.com припомня, че това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев на 1-ви юни тази година.

На предишните местни избори ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини и в столицата Скопие. В Република Македония има общо 81 общини. Партията на Заев тогава спечели само в 4 общини.

Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се проведе на 29 октомври. В тези местни избори участваха кандидати за кметове и съветници от 19 партии и коалиции, а 64 бяха издигнати от граждански комитети.

Това са шестите местни избори в Македония – първите бяха през 1990 г., след това през 1996, 2000, 2005, 2009 и 2013 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com