Макрон и Путин говориха по много теми, но се съгласиха за малко неща

4415
Макрон и Путин говориха по много теми, но се съгласиха за малко неща

Вчерашната среща между лидерите на две от най-големите и силни държави в света - Еманюел Макрон и Владимир Путин, предизвика сериозни коментари и анализи какво се е случило и какво ще става оттук-нататък в отношенията както между Франция и Русия, така и по теми, касаещи целия свят.

Според "Експрес" срещата между двамата е била запланувана първоначално като установяване на контакт, а не като опит за силно сближаване между Франция и Русия.

Двамата държавни мъже разговаряха повече от предвиденото и очевидно са успели да засегнат в дълбочина много теми. Това може би беше работна визита, но пристигането на руския президент във Версай не беше по-малко тържествено и придружено с всички почести. Противно на обичайното, Путин закъсня само от половин час. Макрон очакваше руския президент горе на стълбите и слезе да го посрещне със сърдечна усмивка и топло ръкостискане. Двамата държавни ръководители започнаха първата си среща, след която имаше откриване на изложбата "Петър Велики – един цар във Франция“" която проследява посещението на руския император във Версай през 1717 година и началото на дипломатическите отношения между двете страни.

Френският президент взе думата и припомни значението на "диалога между Франция и Русия, който никога не е прекъсвал". Путин му благодари за поканата да посети "този красив кът на Франция", където никога не е бил.

На съвместната пресконференция Макрон и Путин обобщиха темите, по които бяха разговаряли по време на срещата си. Сред тях са борбата срещу тероризма, Сирия, човешките права в Чечения и Русия, засилване на двустранните отношения. От общите думи на двамата стана ясно, че темите са били много, но са очертани малко решения.

Сирия - основна тема

Макрон приема Путин във Версай

Френският президент Еманюел Макрон ще е домакин на среща с руския си колега Владимир Путин, която ще се състои във Версай на 29 май, съ...

По въпроса за Сирия Макрон зае двусмислена позиция по отношение на бъдещето на президента Башар Асад. Докато неговият предшественик Франсоа Оланд винаги бе заявявал, че той не може да е част от политическото решение, Макрон заяви, че предпочита да се запази "сирийската държава", без да уточни ролята на Асад. Той се застъпи за демократичен преход, а тази позиция не е противоположна на позицията на Путин, който е основен съюзник на сирийския режим. Диалогът за Сирия и човешките права е бил тежък, като Макрон и е предупредил Путин, че в сирийския конфликт има една червена линия, която не трябва да се пресича. „Не можем да се борим срещу терористичната заплаха, разрушавайки сирийската държава“, каза френският президент.

От страна на Макрон нямаше осъждане на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от сирийския режим според ООН, с изключение на използването на химически оръжия. Това беше наречено от френския президент "червена линия", която не трябва да бъде пресечена. Изразът беше използван вече от Барак Обама през 2013 година. Впоследствие той стана и символ на безпомощност и отказ на западните страни да се ангажират в Сирия. Сред няколко атаки със зарин през 2013 в Тоута, близо до Дамаск, при които имаше 1 300 загинали, Обама отстъпи в последния момент и отказа да се намеси. На 7 април Доналд Тръмп, обратно, нареди въздушни удари по сирийска ВВС база, три дни след атака със зарин срещу град Хан Шейхун. Това решение ядоса Москва, която смята, че то може "да навреди значително" на отношенията между САЩ и Русия.

Без да споменава преговорния процес в Женева, който има за цел да намери политическо решение на войната в Сирия, Макрон критикува този в Астана. Тези преговори бяха инициирани от Русия през декември. В тях участват представители на Техеран, Анкара, на сирийски бунтовнически групировки и режима на Башар Асад.

"Ние настоявахме много Франция и ЕС да присъстват в Астана, но Русия винаги отказваше", каза преди време турски дипломат. Съвещанията в Астана позволиха да се намалят бойните действия, но споразуменията за спиране на огъня редовно се нарушават.

Двамата ръководители обявиха, че са постигнали съгласие за създаване на френско-руска работна група за борба срещу тероризма, без да влизат в детайли. Франция е част от международната коалиция, която редовно бомбардира цели в Сирия и Ирак. Руските самолети удрят рядко позиции на „Ислямска държава“. „Изкореняването на терористичните групировки и по-конкретно ИД“ е наш абсолютен приоритет“, заяви Макрон.

Путин и Макрон затоплят връзките между Русия и Франция

Руският президент Владимир Путин и новият френски президент Еманюел Макрон обсъдиха по телефона подобряването на връзките между Париж и...

Това, което се видя въпреки всичко, бе че има желание за взаимно изслушване и разбиране, но разногласията остават много, коментират наблюдатели, цитирани от БГНЕС.

Други въпроси

Макрон се върна няколко пъти на конфликта в Украйна и за предстояща поредна среща в Нормандски формат, предшествана от обстоен доклад на ОССЕ за ситуацията на място. Путин нямаше какво много да добави. Макрон не заобиколи и проблемът с преследването на хора с гей ориентация в Чечения и ситуацията на неправителствените организации в Русия, изтъквайки позициите на Франция по този въпрос. Владимир Путин предпочете да не коментира.

На въпрос за атмосферата по време на срещата, Еманюел Макрон коментира: „Нито политиката, нито дипломацията са въпрос на химия между хората, а в това да се постигнат реални решения за конкретни проблеми. Топлината е в залата и историята, която ни обгражда. Имахме честен и директен диалог. Казахме си всичко“. Това показва добре прагматизма на френския президент. Без значение какво мисли или не мисли за Путин, за него е важно да се върви напред. „Ние трябва да изградим общо действие, защото в противен случай няма да имаме напредък по обсъжданите въпроси“, каза той. „Ако нямаме искрен, честен, взискателен диалог, няма да постигнем никакъв напредък нито по украинската тема, нито по сирийската“, добави Макрон.

Макар че двамата държавни ръководители повториха неколкократно,че има сближаване на мненията, тонът по определени въпроси се втвърди. Путин не отрича, че има близки възгледи с Марин Льо Пен. „Не мисля, че нейните възгледи по отношение на защитата на идентичността на европейските народи, засилването на суверенитета на европейските страни са неоснователни и безсмислени. Може би моята позиция не отговаря на тази на моите колеги, но винаги съм я изразявал открито“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари