Меркел призна за противоречия с Макрон, той също

3853
Меркел призна за противоречия с Макрон, той също
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че тя и френският президент Еманюел Макрон „се борят” политически и имат различни виждания, но успяват да се сработят и да намерят компромис накрая, предаде AFP. 

Разбира се, отношенията ни са белязани от конфликти", казва Меркел в публикувано днес интервю за в. "Зюддойче цайтунг" и добави, че "има разлики в манталитета" между нея и френския президент и "разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си".

През последните месеци тези двама европейски лидери имаха редица разногласия, вариращи от замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Хашоги, до бъдещето на ЕС, през Брекзита и дадените на Великобритания отсрочки.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия "огромен напредък" благодарение на френско-германския тандем, по-специално напредъка в отбраната.

"Решихме заедно да разработим боен самолет и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на отбраната е знак на доверие", изтъква Меркел.

Идеята на Меркел за екорегулации хвърля тежест върху германската икономика

Преди няколко дни канцлерът Ангела Меркел предложи поредната безумна „екологична“ мярка – въвеждането на въглеродни т...

През януари двамата лидери също така подписаха Аахенския договор за френско-германската интеграция и сътрудничество.

"Дали тези отношения са се влошили през последните месеци? "Не, ни най-малко", уверява Меркел. Тя обаче поставя ударението върху различните политики на двете страни.

"Аз съм канцлер на коалиционно правителство и съм много по-зависима от парламента, отколкото френският президент, който няма право да влиза в парламента" в името на разделението на изпълнителната и законодателната власт, казва Меркел.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон също призна, че има различия с германския канцлер, но ги описа като „плодотворни конфронтации“, чиито резултат са компромиси, които позволяват на двете държави да вървят напред заедно, съобщи АФП.

„Не искам да вярвам в стерилните конфронтации или отношения. Вярвам в плодотворната конфронтация, която означава, че когато предложиш нещо, виждаш как партньора ти отговаря и заедно се опитвате да намерите компромис“, заяви Макрон на пресконференция в Париж.

Сривът на доверието в Макрон продължава, "жълтите" жилетки не се отказват

Проучване, проведено за вестник Figaro, установи, че 63% от хората смятат, че Макрон е бил неубедителен, а 80% смятат, че протестите на...

По повод изборите за Европейски парламент следващата седмица Меркел смята, че те "са много важни, това са специални избори". "Мнозина се тревожат за Европа, аз също", казва тя.

Меркел заявява в интервюто, че интересите на европейските страни участнички в иранското ядрено споразумение съвпадат с интересите на Русия и Китай, предаде ТАСС.

Тя признава, че "Европа изглежда слаба в ситуацията около Иран, от една страна защото еврото не е водеща валута като щатския долар и за Европа е трудно да противопостави нещо на санкциите на САЩ. От друга страна Европа се развива. Това, че тя не е толкова разединена по този важен въпрос, колкото беше по време на войната в Ирак, само по себе си е ценно", казва германската канцлерка.

Тя отбелязва, че в ЕС постоянно се налага да се изготвят общи позиции. "Това често е трудно заради различията в интересите, но се получава, нека помислим за политиката ни към конфликта в Украйна", казва Меркел.

Канцлерът напомня и, че ЕС е изготвил обща стратегия и за отношенията със страните от Африка. "Напредваме стъпка по стъпка, макар и политическата ни сила засега да не отговаря на икономическите ни способности", заявява Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари