Методи Андреев: Участниците в шпионската афера са агенти на влияние на Кремъл

6565
Методи Андреев: Участниците в шпионската афера са агенти на влияние на Кремъл
Снимка: БГНЕС

Да се докаже шпионаж се изисква висш пилотаж на службите. Можеш да изгониш дипломат заради заплаха за националната сигурност и това решение на държавата не е необходимо да се аргументира. За да докажеш, че даден човек е шпионин, трябва да разполагаш с неопровержими доказателства, не само, че е получавал пари. Шпионите се хващат в момент на предаване на информация или получаване на инструкции. Те, по принцип, не са публични фигури, а светски с много добри връзки в различни сфери. Тяхната работа трябва да е високоефективна и да носи информация, а не обществено влияние.

Така започва коментарът си Методи Андреев, публикуван от БГНЕС. Андреев е бивш председател на Комисията по досиетата и бивш депутат от ГЕРБ. Според него, не трябва да обиждаме хората, които уважават руския народ и култура, защото всеки може да харесва, която държава иска. Но трябва да се прави разлика с "новите русофили".

Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

Председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически...

Профилът на задържаните за разпит господа от движение „Русофили“, към които не питая никакво уважение, е на агенти на влияние. Те обаче не са обвинени в това, а в шпионаж. Задържаните и разпитаните са известни публични личности, за които отдавна се знае, че работят винаги за управляващите в Кремъл. По тази причина не ги смятам и за „русофили“, защото те не обичат руския народ, култура и държава. Те не обелиха нито дума в защита на хилядите протестиращи срещу управляващия режим и неговите репресии. Не може да си русофил и да говориш единствено и само положително в защита на режима на Владимир Путин, а да не виждаш, че най-интелигентната част на Русия, активните хора от средната класа са против него.

Не трябва да допускаме рубладжиите, каквито са тези псевдо русофили да стават мъченици. Разпитите съвпаднаха с трагичната за българския народ 9 септември, това сега дава възможност на защитниците на тези рубладжии да говорят едва ли не за връщане на фашизма, на Закона за защита на държавата и всякакви подобни глупости. Може да се получи така, че прокуратурата вместо да извади очи да изпише вежди в дългосрочен план. Тези рубладжии не трябва да бъдат превръщани в герои и мъченици, те не са такива.

Арестите за шпионаж трябва да бъдат извършени дискретно. Проблемът е, че ако сега не успеем да докажем повдигнатите обвинения, ще олекнем. Всяко идване на генерал Леонид Решетников в България предизвикваше скандал, то беше толкова ясно и публично. Дори се знае с кои политици се е срещал и кой е организирал тези негови срещи. Но едва ли толкова високопоставен и осветен офицер от руското разузнаване може да бъде водещ офицер на разпитаните и обвинените в шпионския скандал. По-скоро, пак ще повторя, става дума за хора за влияние и те най-вероятно именно като такива се възприемат от Русия.

 

Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено уп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари