Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

83006
Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-способната система за противовъздушна отбрана (ПВО) в света, пише германското издание Business Insider. Със способността си да използва различни ракети срещу различни въздушни цели, обхват от повече от 400 километра и широко признати способности за откриване на стелт-цели, S-400 си спечели репутацията на една от малкото системи, които могат да издържат на американски подходи за контрол на въздушна война, основана на господство във въздуха.

Но дали плашещата репутация на S-400 наистина го заслужава или това е просто още една руска оръжейна система, която разчита на добре установената способност на Кремъл да манипулира медиите в интерес на масова продажба на оръжието в чужбина?

Русия умишлено скри историята на тестовете на С-400 и в тези няколко ситуации, когато системата беше в реални бойни условия, нейните характеристики предизвикаха повече въпроси, отколкото отговори. Но благодарение на задълбочените изследвания върху разработването и използването на системата, подкрепени от експертни оценки от различни страни, можем да направим две на пръв поглед противоречащи на интуицията заключения за С-400.

Първо, системата далеч не е толкова ефективна, колкото често се смята. Второ: въпреки това тя е една от най-ефективните системи за ПВО, които се използват днес в света.

Нито една система за ПВО в света не е 100% надеждна

Въпреки че тези оценки може да изглеждат противоречиви, сложността на ПВО често се подценява, както в медиите, така и в обществените дискусии. Появата на хиперзвукови ракети допълнително изостри нереалистичните очаквания към съвременните системи за ПВО, тъй като тези изключително бързи и подвижни ракети често се рекламират като супероръжия именно защото могат да поразяват съвременни платформи за ПВО и противоракетна отбрана (ПРО).

Акцентът върху хиперзвука като средство за преодоляване на настоящите системи за ПВО предполага, че дозвуковите и дори свръхзвуковите ракети не могат да ги преодолеят. Но прехващането на всяка ракета е много трудна задача, с която нито една система за противовъздушна отбрана в света не може да се справи със 100% ефективност.

Тази гледна точка беше много ясна в статия на Дейвид Мошър в изданието от декември 2000 г. на Arms Control Today. Оригиналната статия вече не може да бъде намерена онлайн, но оттогава е препубликувана от Rand Corporation. Мошър, който преди това е ръководил отдела за вътрешна сигурност в Бюджетната служба на Конгреса, след като е бил директор на изследователската група на Американското физическо общество за системи за прехващане казва:

Наистина усъвършенствани възможности на С-400

Разработването на руската система С-400 вероятно е започнало през 80-те години. Тези усилия обаче не бяха известни на широката общественост до 1993 г., тоест дори две години след разпадането на СССР. Подобно на много бивши съветски програми, които бяха продължени в рамките на новосформираната Руска федерация, бюджетните ограничения диктуваха голяма част от съставните компоненти на S-400: според някои оценки 70 до 80% от частите и оборудването бяха заимствани директно от неговия предшественик S-300, чиято разработка започва в края на 60-те години.

Основните разлики между старата система С-300 и по-модерната С-400 бяха актуализирани и подобрени радарни системи, подобрен софтуер и включването на нови видове ракети, осигуряващи гъвкавост при прехващане на цели и увеличаване на обсега на системата.

Друго много важно предимство на системата S-400 е нейното противодействие срещу вражеската електронна борба, включително бързо превключване на честотата за ограничаване на ефективността на радиолокационните смущения и гъвкаво управление на лъча за подобряване на улавянето и проследяването на целите.Твърденията за S-400, че са много ефективни в борбата със стелт технологиите, до голяма степен се дължат на присъствието на руската радарна система Nebo-M, която съчетава три различни решетки, които предават сигнали в различни честотни ленти за откриване, проследяване и насочване на слабо видими въздушни цели, като американски изтребители от 5-то поколение. Тази система прави това, като използва до голяма степен открит недостатък в дизайна на стелт изтребителите: тяхната присъща откриваемост в нискочестотни радарни ленти.

Радар Nebo-M и неговата ефективност срещу стелт изтребители като F-35

Съвременните стелт изтребители са проектирани да забавят или предотвратяват откриването им от високочестотни радарни лъчи, работещи в някои части на обхватите S, C, X и Ku, тъй като именно при тези честоти ракетата се насочва към целта. Нискочестотните антенни решетки, използващи L или S ленти, не могат да изпълняват функцията за точно насочване на ракетата към целта и е необходим собствен оптичен или друг търсач в ракетата, за да завърши унищожаването на самолета на финалната линия.

В резултат на това много държави са разработили радарни системи за ранно предупреждение, които използват нискочестотни ленти, за да ги уведомяват за приближаването на стелт изтребители, но повечето страни нямат способността да насочват по тези самолети, дори ако знаят, че летят директно над тях.

Руският Nebo-M използва две нискочестотни радарни системи - Nebo IED в VHF обхвата и Protivnik-G в L-обхвата, за да открива присъствието на стелт изтребители, когато се приближават. Тези системи сами по себе си не осигуряват характерната точност, необходима за насочване на стелт изтребител, но чрез свързването им в мрежа с руската гама-C1 решетка, работеща в S и X обхватите, системата Nebo-M предлага ефективно проследяване на средствата и в крайна сметка дори насочване на стелт изтребители.

Важно е да се отбележи, че докато съвременните стелт изтребители като F-35, F-22, J-20 и Su-57 са проектирани да минимизират откриването във високочестотни ленти, нито един съвременен изтребител не може напълно да избегне откриване на местоположението си. Твърди се, че американският F-35 може да се похвали с ефективна отразяваща площ на разпръскване (ESR) от приблизително 0,0015 квадратни метра, или с размера на топка за голф. И двата представляват значително подобрение спрямо първия в света стелт боен самолет F-117 Nighthawk, със заявен RCS от приблизително 0,003 квадратни метра.

На практика стелтът не означава пълно предотвратяване на откриването, а забавянето му достатъчно дълго, за да може изтребителят или да удари първи, или да се измъкне от потенциална заплаха.

Според рецензирана оценка на полковника от ВВС на Гърция и инженер по електроника Константинос Зикидис, публикувана в Journal of Computations&Modeling през 2014 г., Русия твърди, че нискочестотните решетки, използвани от Nebo-M, могат да открият F-117 Nighthawk на разстояние от 350 километра в среда, свободна от електронна война (EW), и потенциално до 72 километра със силни смущения. Този обхват на откриване е в основата на характеристиките на S-400 по отношение на борбата с нископрофилни цели. Но той показва само обхвата на откриване на целта, но не и обхвата на способността за насочване на оръжия към нея.

Как би протекъл директният двубой между С-400 и F-35?

Цифрите показват обхвата на нискочестотно радарно откриване на системата S-400 в сравнение с F-117, който има RCS около 30 пъти по-голям от този на F-22 и поне два пъти по-голям от този на F-35. В резултат на това обхватът на откриване и насочване на тези по-модерни изтребители ще бъде драстично намален.

Смята се, че S-400 може да насочва към самолети като F-35, но само след като самолетът е навлязъл в рамките на 40 километра от системата. В резултат на това в двубой „един на един” между американския F-35A и руския ЗРК S-400 стелт изтребителят почти сигурно ще спечели в бъдеща битка благодарение на предстоящото приемане на оръжия като Northrop Grumman Advanced Anti - Ракетна система с ракети с увеличен обсег на действие ARRGM-ER.

AARGM-ER е усъвършенствана антирадарна ракета или оръжие, предназначено за откриване и среща с радарни емисии. Тези оръжия са проектирани да се поберат в оръжейния отсек на F-35 и имат обсег от най-малко 100 километра (въпреки че някои източници твърдят, че обхватите достигат до 130-140 километра). Когато стреля извън 40-километровата зона на прицелване, AARGM-ER има голяма вероятност да намери целта си под формата на C-400, без да удари F-35, макар и за кратко време в момента на атаката, вратите на оръжейния отсек на F-35 са отворени и C-400 вероятно ще успее да го "засече", застрашавайки неговия стелт статут.

Руските военни обаче най-вероятно няма да могат да използват системата за насочване, тъй като летяща към тях противорадарна ракета най-вероятно ще ги принуди да изключат захранването на системата си и да се преместят. Ако те просто се изключат, без да се движат, бордовата система за насочване на ракетата все още ще може да намери целта с помощта на GPS.

Въпреки това, тази въображаема битка със сигурност не отразява реалността на широкомащабни военни действия между Съединените щати и Русия, ако се случат, тъй като S-400 са най-ефективни, когато се използват като част от по-голяма интегрирана система за ПВО (IADS), а не самостоятелно. Потискането на такива интегрирани системи с удари на F-35 ще бъде много трудно, когато те са свързани в мрежа със самолетите на системата за предупреждение и контрол на въздуха (AWACS), за да осигурят увеличен обхват на откриване над хоризонта, заедно с мрежа от други системи за противовъздушна отбрана, работещи в тандем.

Въпреки това, трети държави, като Турция, които купуват S-400, често го правят без тези по-широки интегрирани възможности за IADS, минимизирайки ефективността на самия SAM.

Лесен начин да победим руските С-400? Цял куп крилати ракети

Както при всички системи за противовъздушна отбрана, зрителното поле на S-400 е ограничено до хоризонта, когато не е в мрежа с други средства, особено въздушни средства като AWACS или балони. И тук съвременната военна доктрина на Русия може да попречи на нейния успех. Подходът на Русия към войната, както се вижда от нейната петмесечна операция в Украйна, не дава приоритет на господството във въздуха.

Всъщност това може да е пряк резултат от огромния въздушен капацитет на НАТО и разбирането на Русия, че може да загуби сегашното си въздушно превъзходство в случай на широкомащабен конфликт с НАТО. Така че, вместо да се опитва да спечели загубена битка, руската доктрина се промени, за да приеме идеята, че може да не контролира въздушното пространство, в което се бие.

Вместо да се стреми да доминира на бойното поле, Русия дава приоритет на гъвкавостта и способността да се адаптира към променящите се условия на конфликт.

Подходът на Русия към войната изисква използването на модерни системи за ПВО, като същевременно се използват големи количества артилерийски и ракетен огън, за да се спечели и увеличи огневото превъзходство. В същото време самолетите само поддържат сухопътните сили, а не служат като основно средство за установяване на контрол над бойното пространство.

В крайна сметка това означава, че въздушното пространство на потенциален конфликт ще остане в най-добрия случай оспорвано (за руснаците), а в най-лошия ще бъде доминирано от американски или съюзнически сили. При такъв сценарий използването на въздушни средства за разширяване на обсега на С-400 ще бъде трудно. Това създава възможност за специфични видове атаки.

„Без инструменти за контрол над хоризонта, S-400 и други подобни мощни системи са уязвими за атаки с крилати ракети на малка надморска височина, които в големи количества могат да преодолеят системата за ПВО.“

Това ограничение може да бъде изострено от други фактори, които ограничават линията на видимост, като например планински терен.

„Географските фактори силно влияят върху ефективността на системата, а планинските релефи могат да блокират нейните радари. Ниско летяща цел може да използва географски характеристики и кривината на земния профил, за да избегне прехващането от S-400 за много по-дълго време от високолетяща цел."

Тези недостатъци, макар и да не са уникални за S-400, се превръщат в основна уязвимост, когато врагът придобие по-голям контрол над околното въздушно пространство. И тъй като руската военна доктрина призовава за осигуряване на въздушното пространство непосредствено около нейните сили или инсталации и след това отстъпване от него, когато вече не е необходимо, Русия вероятно ще се затрудни да увеличи максимално далекобойните способности на С-400 в битка в случай на мащабен конфликт срещу САЩ или НАТО.

Всички системи за противовъздушна отбрана са уязвими на масирани атаки, включително С-400

Въпреки посочените недостатъци, системата S-400 наистина е по-способна и често се описва като по-ефективна от остарелите, но често модернизирани американски ракетни системи Patriot. Въпреки това, подобно на много остарели военни технологии, евтините ракети и дронове могат да бъдат твърде трудни цели за S-400.

Руският батальон С-400 обикновено се състои от 8 пускови установки, всяка въоръжена с 4 ракети. Независимо от вида на ракетите, това означава, че един дивизион може да прехване максимум 32 цели, преди да изчерпи средствата за стрелба.

С обхват на S-400 от около 400 километра дори товарни самолети като американските C-130 или C-17 биха могли в крайна сметка да се окажат ефективни при унищожаването на системи S-400 благодарение на програми като Rapid Drag-on, които биха им позволили да изстрелят голям брой слабо забележими крилати ракети JASSM-ER от разстояния от около 1000 километра. Тези данни обаче могат да бъдат предадени на тези системи от F-35, летящ извън 40-километровия обхват на насочване на S-400.

За да победят ефективно цял батальон S-400, противниковите сили трябва само да изстрелят повече ракети, отколкото дадена система за противовъздушна отбрана реалистично може да прехване. Същото, разбира се, може да се каже и за самоунищожаващите се дронове или „дронове-самоубийци“.

"Срещу нисколетяща крилата ракета, S-400 ще бъде по-вероятно да успее на разстояния едва от десетки километри. В крайна сметка, изолирана батарея или дори батальон S-400 ще бъдат уязвими за масивни атаки от ниско летящи атакуващи оръжия и дори могат да бъдат унищожени, без да бъде свален нито един противников самолет."

Тази уязвимост към масови атаки не е уникална за руските С-400, но говори за много реални ограничения на системата в съвременните двубои.

Реални повреди на руските С-400 и свързаните с тях системи

По руски данни системата С-400 е тествана общо 32 пъти в 6 бойни учения без отказ, което почти сигурно е подвеждащо. Както отбелязват изследователите Ший Котън и Джефри Люис в техния анализ за Инициативата за ядрена заплаха, много по-вероятно е Русия просто да не разкрива неуспешни тестове. Това в сравнение с прозрачността на Америка за неуспешните тестове създава повишено усещане за успеха на Русия.

Въпреки декларираните от Русия успехи в тестовете, през последните години имаше редица шумни повреди на С-400 и свързаните с тях системи.

Необходимостта от широка интеграция в рамките на по-голямата IADS беше ясно демонстрирана през април 2017 г., когато американските и съюзническите сили нанесоха удари с крилати ракети по сирийски цели в близост до руските системи С-400. Въпреки твърденията на Русия, че защитава въздушното пространство до 400 километра със С-400, системата не успя да прехване нисколетящите дозвукови крилати ракети, преди да намерят целта си - сирийската военновъздушна база Шайрат - само на 175 километра от базираните на С-400 в Латакия.

Анализ: Време е САЩ да се запознаят с новия руски боен лазер

В продължение на десетилетия брилянтни стратези като покойния Анди Маршал се тревожеха за неизбежната заплаха за американското космичес...

Руските системи S-300, използващи радарни системи Nebo-M, редовно не успяват да предотвратят атаки от малки дронове като турския Bayraktar TB2 и израелски крилати ракети на места като Сирия и, наскоро, в конфликта в Нагорни Карабах.

Ограниченията на руските системи за ПВО в тази битка през януари тази година бяха посочени от Шаза Ариф, изследовател в Центъра за аерокосмически изследвания и изследвания на сигурността (CASS) на пакистанските ВВС.

Нейната оценка впоследствие беше цитирана от Авиационния университет на ВВС на САЩ: „За унищожаване на системите за ПВО Азербайджан използва самолети-примамки, които бяха обстреляни на територията на Армения от разгърнати системи за ПВО. По време на това действие бяха идентифицирани местоположенията на тези системи за ПВО, които след това бяха неутрализирани от дронове."

"Руските системи за противовъздушна отбрана, като 2К12 Куб, 9К35 Стрела-10, 9К33 Оса и 2К11 Круг, не успяха да прехванат редица дронове, които или достигнаха набелязаните цели, или унищожиха самата система за ПВО. Азербайджан също каза, че е унищожил няколко батареи на системи за ПВО С-300 и разпространи съответните кадри. Това е много тревожно, тъй като предполага, че С-400, който е наследник на С-300, може да има подобни уязвимости."

Значителният успех на подобни атаки с дронове в Украйна през последните 5 месеца допълнително демонстрира реалната уязвимост на тези широко рекламирани системи за ПВО.

С-400 не е толкова голяма заплаха, колкото си мислят много хора, но не е само пропаганда

Противоракетна отбрана: Могат ли САЩ да се защитят срещу хиперзвукова ракетна атака?

Мрежа от сателити ще влезе в орбитата около Земята, за да открива и проследява изстрелванията на хиперзвукови ракети. Американската аг...

След няколко хиляди думи за уязвимостите и недостатъците на С-400 е важно още веднъж да изясним, че много от недостатъците на тази система не са уникални за С-400 или руските системи за ПВО като цяло. Просто проблемите, свързани с опитите за спиране на широк спектър от въздушни цели, са толкова сложни и многостранни, че нито една система в експлоатация, в която и да е страна, не може да се похвали с ефективността, която популярните дискусии често приписват на S-400.

Въпросът е, че S-400 и неговият наскоро разгърнат наследник S-500, наистина са много мощни системи за ПВО, но те все още са обект на множество физически, финансови и географски ограничения при тяхното оперативно използване. Както при всички оръжейни системи, тяхната истинска стойност може да бъде напълно реализирана само когато са правилно интегрирани в по-голяма отбранителна система, базирана на функционална и ефективна бойна доктрина.

S-400 почти сигурно не е оръжие за ПВО, способно уверено да победи стелт технологията, както често се твърди. Но това е високоефективна система с огромни възможности, които се подобряват още повече от мрежовата поддръжка.

Трябва ли Америка да се страхува от "големите и лоши" С-400? Със системи като F-35 и F-22 в експлоатация и платформите B-21, NGAD и F/A-XX, които се разработват активно в момента, Чичо Сам със сигурност не трябва да трепери от страх. Но и не се заблуждавайте: от подценяването на система за ПВО S-400 в реална битка може да стане скъпа грешка, без значение на какво лети бойният пилот на НАТО.

Автор: Алекс Холингс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари