МОТ: Ефективното тестване за коронавирус ще намали загубените работни часове

2288
МОТ: Ефективното тестване за коронавирус ще намали загубените работни часове
Снимка: Getty Images/Guliver

Ефективна система за проследяване и за предотвратяване на втори пик на коронавирус не само ще спаси човешки животи, но и може да намали броя на работните часове, загубени заради заболяване с до 50%, сочи голямо глобално проучване, цитирано от британския вестник The Guardian.

Международната организация на труда (MOT) заяви, че ефективното тестване и проследяване на инфектираните е от съществено значение, ако работодателите искат служителите да се върнат на работа и да останат здрави, предава агенция Фокус.

Гърция с план за евросредствата до октомври

Гърция ще опише подробно как ще използва отпуснатите средства за възстановяване на икономиката си от коронавируса през октомври. Това с...

МОТ, която е част от Организацията на обединените нации, базирана в Женева, заяви, че може да намали загубите от работен час от около 14% в страните, които създават слаби системи за тестване и проследяване, до 7% в страни с „най-голям интензитет на тестване и проследяване“.

В деня преди Англия да въведе схема за тестване и проследяване за предотвратяване на втори пик на вируса, МОТ заяви, че е необходима ефективна система или работодателите и работниците ще пропуснат голяма част от ползата от завръщането на работа.

Ако работниците остават небрежни за заплахите за здравето при завръщането на работа, това ще остави много уязвими хора изключени и изложени на заплахата от съкращения.

„Създаването на условия за възстановяване на трудовия процес, гарантирайки справедливост и устойчивост, означава да осигурим на хората и предприятията да заработят отново възможно най-бързо, в безопасни условия. Тестването и проследяването могат да бъдат важна част от пакета от политики, ако искаме да се борим със страха, да намалим риска и да накараме бързо да се раздвижат отново нашите икономики и общества“, каза генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Босна и Херцеговина отваря границите си за съседите

Съветът на министрите на Босна и Херцеговина  реши да отвори границите на страната към Сърбия, Хърватия и Черна гора, а от 1 юни и...

Според МОТ "системата за тестване и проследяване намалява зависимостта от строги мерки за ограничаване; насърчава общественото доверие и по този начин насърчава потреблението и подкрепя заетостта и помага да се сведат до минимум експлоатационните смущения на работното място."

От организацията добавят още, че "тестването и проследяването само по себе си може да създаде нови работни места, дори и временни, които могат да бъдат насочени към младежи и други приоритетни групи.“

Страните с ефективна програма за тестване и проследяване, като Южна Корея, са склонни да имат по-малка продължителност и строгост на мерките за блокиране, което намалява икономическата цена на тези мерки, се казва в проучването.

Коронавирусът погуби 500 000 работни места в Италия

70 нови жертви на коронавируса за денонощие в Италия

70 души са починали от COVID-19 за последното денонощие в Италия. С това общият брой на починалите в страната достигна 33 142. За сравн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари