На лъжата краката са къси: Зеленски употребява наркотици - история на фейкове (ВИДЕО)

39067
На лъжата краката са къси: Зеленски употребява наркотици - история на фейкове (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

От няколко месеца в социалните мрежи, в каналите на Telegram и в медиите се разпространяват няколко видеоклипа, които уж доказват, че украинският президент Володимир Зеленски употребява наркотици. Във видеоклиповете на масата на президента на Украйна може да се видят бял прах и пътечки, наподобяващи следи от кокаин, а самият политик сякаш признава, че е наркоман. Дали обаче са достоверни тези записи - ето какво показа проверка, публикувана в изданието "Проверени медии".

1. Видеосрещата с Илон Мъск

В кратко видео, което набра популярност през април, Зеленски е заснет по време на видеоразговор с милиардера Илон Мъск и още един човек. В края на записа украинският президент кани създателя на Tesla да посети страната му след приключването на войната. А в началото на клипа, когато камерата се движи над масата, може да се забележи купчинка бяло прахообразно вещество. Според интернет публикации това вещество е кокаин. До него има дори банкова пластмасова карта, която се използва при смъркането, твърдят в мрежата.

Факт-чекърите от Snopes обаче установяват, че горният видео фрагмент е взет от по-дълго 13-секундно видео, публикувано в профила на Зеленски в Instagram още на 6 март.

В оригиналното видео няма нищо на мястото, където трябва да стоят кокаинът и банковата карта – тази част от масата е празна. Че става въпрос за фейк потвърдиха и журналистът от BBC Шаян Сардаризаде, който сравни двата клипа кадър по кадър, както и основателят на независимата разследваща журналистическа група Bellingcat Елиът Хигинс.

Извод: ФАЛШИВА НОВИНА

2. Селфито на Зеленски

Второто видео показва видеообръщение на Зеленски, който е сам в кабинета си. Той последователно показва работния си плот с документи, семейни снимки, статуетки и знамето на Украйна, като казва: "Добър вечер на всички! Ден 52-ри. Какво да кажа... Ние сме силни. Работим, обичаме, благодарим, гордеем се и ще победим всички!" В социалните мрежи то се разпространява с коментар, че на него Зеленски е пиян и още на следващата сутрин е побързал да го изтрие от профила си. В коментарите потребителите също посочват бели ивици на масата, които уж са оставени от кокаин.

В действителност оригиналното видео изобщо не е изтрито. То и досега стои в официалния му акаунт в Instagram и е от 16 април. Там видеото обаче е с добро качество и въпросните ивици се виждат по-добре. И съвсем не са следи от кокаин, а двоен златист орнамент, който минава по цялата маса и продължава зад фото рамката, чиито акценти създават ефекта на още една бяла ивица.

Същият златен орнамент се вижда и на други снимки и видеоклипове, както със Зеленски, така и с неговите предшественици в президентския кабинет в Киев.

Скрийншот от видеоканала Зе!Президент, където добре се виждат въпросните орнаменти върху работната маса.

Предшественикът на Зеленски Петро Порошенко. Същите орнаменти се виждат и на тази снимка. Източник: Пресслужба на президента на Украйна.

Извод: ИЗВАДЕНО ОТ КОНТЕКСТА

3. Чистосърдечното признание

От март потребителите на социалните медии разпространяват и 25-секундно видео, в което Зеленски уж си признава, че е пристрастен към кокаина. Това е част от интервю, в което президентът беше попитан дали са верни слуховете, че взима кока. На това Зеленски уж отговорил: "Страхотно! Страхотно. Това е енергетик номер едно, сериозно. Това е енергия за целия ден. В 07:00 сутринта ставам, разхождам кучето и наистина смъркам наркотици. Това е режимът, в който живея. Препоръчвам на всички, но не и тежките наркотици, защото през деня ти се доспива. Такова зареждане ми стига до вечерта."

Видеото е събрало рекорден брой гледания в руския "ВКонтакте" и в "Съученици" ("Одноклассниках").

Както обаче съобщават нашите колеги от "Детектора мифов" и от AFP, кратките версии на това "признание" за употреба на наркотици се разпространяват в YouTube още през 2019 г. А самото видео е монтаж от няколко откъса от истинско интервю със Зеленски от същата 2019 година, когато той обяви намерението си да се кандидатира на президентските избори.

Оригиналът на видеото излезе през януари 2019 г. в изданието "Украинская правда", като цялото видео е дълго почти 65 минути. Там бъдещият президент наистина говори както за наркотиците, така и за спорта и любовта си към кафето. На осмата минута интервюиращият шеговито казва, че се носят слухове, че Зеленски употребява кокаин, а бъдещият държавен глава отговаря също с чувство за хумор: "Страхотно! Страхотно. Не, не съм на "бяло", на обикновен стол съм. Аз не употребявам наркотици." А на въпроса какво му дава сила, той отговоря: "Да ми мирише на кафе, защото наистина съм пристрастен към кафето. Много обичам кафе, вярно е. Обичам да мириша кафе. Не употребявам никакви наркотици. Мога да изпия чаша вино, да."

От интервюто става ясно, че другото, което зарежда Зеленски, са комуникацията с хората и спазването на режим. "Енергетик номер едно, сериозно, е режимът. <...> Живея в него. В 07:00 сутринта станах, разходих кучето, отидох на спорт... Трябва да се накарам да стигна дотам, това е енергия за целия ден. Препоръчвам го на всички, но не тежка тренировка, защото през деня ти се доспива. Такова зареждане ми стига до вечерта. Нормално хранене, въглехидрати", каза тогава бъдещият глава на Украйна.

Между другото, още през април 2019 г. в самата "Украинская правда" излезе материал, че в социалните мрежи вече е започнал да се разпространява монтаж, в който Зеленски уж твърди, че употребява наркотици.

Извод: ФАЛШИВА НОВИНА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари