На вниманието на Тръмп: създадоха най-голямата икономическа зона в света

4546
На вниманието на Тръмп: създадоха най-голямата икономическа зона в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Те се чувстват нежелани и отритнати от Америка, което допълнително ги сближава: с търговското споразумение помежду си, ЕС и Япония показват, че има и друг път, различен от изолационизма на Тръмп, пише Андреас Бекер в анализ за Deutsche Welle.

Когато през 2013 г. ЕС и Япония започнаха разговори за търговско споразумение, Доналд Тръмп все още се занимаваше със съвсем други неща. Същата година той беше приет в „Залата на славата" на Световната федерация по кеч, а по Twitter правеше реклама на шоуто „Мис САЩ", организирано от него самия. По търговски въпроси той все още не се изказваше.

Тръмп обърна плочата - имало руска намеса, но не му помогнала да стане президент

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че приема изводите, направени от разузнавателните служби на САЩ, относн...

Тоест, подписаното сега споразумение няма нищо общо с Тръмп. И все пак, тъкмо сегашният президент на САЩ неволно помогна за видимото ускоряване на преговорите между ЕС и Япония. Защото и Токио, и Брюксел са разочаровани от Доналд Тръмп. ЕС - заради Трансатлантическото споразумение за свободна търговия (ТТИП), което на практика изпадна в клинична смърт, след като Тръмп дойде на власт. Япония пък, защото - веднага след встъпването си в длъжност - президентът оповести, че САЩ напускат и споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Ето защо сегашното споразумение между ЕС и Япония е натоварено със символична многозначителност. Във времена, когато Тръмп налага наказателни мита на търговските си партньори, когато обявява съюзниците си за врагове и все повече изолира САЩ, европейско-японското споразумение подава сигнал за сближаване, за сътрудничество и премахване на пречките пред търговията. Посланието към Тръмп е ясно: може и другояче.

В Европейския съюз и Япония живеят почти общо 10% от световното население, там се произвеждат 30% от световния БВП, а участието им в световната търговия достига дори до 40%. Японският премиер Шиндзо Абе дори определи ЕС и Япония като „най-голямата икономическа зона в света", в която в бъдеще почти няма да има мита, а вместо тях ще бъдат въведени единни стандарти и норми. Всяка от двете страни по споразумението ще отвори за другата и нови пазари в областта на услугите, телекомуникациите и транспорта. А това ще стимулира търговията и ще доведе до разкриването на нови работни места, надяват се Токио и Брюксел.

Разбира се, всичко това няма да се случи за един ден. Споразумението трябва да влезе в сила най-късно през 2019 година, след което започват да текат преходни периоди, достигащи до 10 години. Икономическата полза в момента може да бъде оценена единствено в общи линии. Според различните оценки, износът на ЕС за Япония може да се увеличи с 15-30%, а това означава и повишаване на БВП с 0,1-0,8 процента.

Хилава критика

Тръмп и Юнкер ще разговарят очи в очи за търговските мита на 25 юли

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще посети Белия дом на 25 юли, за да проведе преговори с президента на САЩ Доналд ...

Естествено, чуват се и критики. Организациите на потребителите и природозащитниците се опасяват, че съответните предпазни стандарти ще бъдат наистина въведени, но после няма повече да се подобряват. Обаче, в сравнение с критиката срещу ТТИП, днешните възражения са относително хилави.

Причината е главно една: въпросът за защитата на инвестициите, тоест за това кой ще арбитрира в споровете между отделни фирми и правителства, е изваден от Споразумението и ще бъде обсъждан допълнително. Дори ако съгласие не бъде постигнато бързо, Споразумението пак ще влезе в сила. Като се замисли човек: може би днес вече щяхме да имаме Споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ (ТТИП), ако тогавашните преговори бяха водени със същия прагматизъм.

Многозначителна символика

Но дори ако проблемът с арбитража тогава беше решен някакси, гаранция за хармония в търговските отношения между ЕС и САЩ пак нямаше да има. Защото Доналд Тръмп не се чувства обвързан с вече подписани договори и не гледа сериозно на Световната търговска организация СТО. Той смята да подложи на преразглеждане дори Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА, което е в сила почти четвърт век, а и днес вече налага мита срещу Канада и Мексико, независимо от споразумението.

В този смисъл новото споразумение между ЕС и Япония е натоварено дори с допълнителна символична тежест: то демонстрира и доверието, готовността да разчиташ на партньорите по договора.

Путин към Тръмп: Русия не се е намесвала в американските избори

Русия не се е намесвала в американския изборен процес и е готова да работи в рамките на съвместна група за кибербезопасност. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com