Националното унижение, което е нужно на Америка

5943
Националното унижение, което е нужно на Америка
Снимка: Getty Images/Guliver

Американците достигнаха до уикенда, съвпадащ с националния празник 4 юли, унизени, както вероятно никога досега. Тази година те са имали един общ план – да победят коронавируса, но не са го изпълнили, пише Дейвид Бруукс във вестник The New York Times в материал, който отразява личната позиция на автора.

В сряда добавихме 50 000 положителни теста (за Covid-19, б.р.), рекордна цифра. Други страни побеждават болестта, а кривата на заразяване у нас нараства толкова бързо, колкото през март.

Този провал ще доведе до други провали. Според Бюрото за преброяване, 1/3 от американците проявяват признаци на клинично изразена тревожност или депресия. През май смъртността от съмнения за предозиране с лекарства се е увеличила с 42%. Малки бизнеси, колежи и центрове за отдих ще останат затворени.

Американците поне не отричат тежестта на сътресенията в страната през последните 3 месеца. Според проучване, проведено от изследователския център Pew, 71% от американците са възмутени от настоящото състояние на страната, а 66% са притеснени. И само 17% изпитват чувство на гордост.

Има два положителни момента в начина, по който американците реагират на настоящата ситуация. Първо, ние сме свидетели на невероятни промени в отношението на американците към расовите проблеми. Приблизително 60% от американците днес смятат, че афроамериканците са подложени на огромна или значителна дискриминация.

Главният епидемиолог на САЩ за коронавируса: Не контролираме ситуацията

Инфекционист №1 в САЩ предупреди в изказване през Конгреса на САЩ, че "няма да се изненада", ако новите случаи на заразени с коронавиру...

Откакто започнаха бунтовете и разрушаването на паметници, хората чакаха отрицателен отговор от белите. Има малко доказателства за такава отрицателна реакция, за да не се каже, че те изобщо не съществуват. Има признаци, че белите се страхуват предварително от критики срещу тях в случай на поне малко възражение.

Второ, американците решиха да се отърват от Доналд Тръмп. Неправилните му действия по време на пандемията предизвикаха негативно отношение към него от по-старото поколение. Неговите расистки изявления по време на расови безредици го дискредитират сред всички групи от населението.

Ще бъда много щастлив, когато Тръмп си отиде, но си заслужава да се отбележи, че не само заради Доналд Тръмп американците не са имали истински режим на изолация, а след това, в края на април, те отново започнаха да се движат свободно.

Не беше Тръмп този, който ходеше на барове в Тампа, Остин и Лос Анджелис през юни. И не Тръмп, облечен в болничен халат, каза на американците, че тъй като каузата им е справедлива, те могат временно да не спазват режима на изолация. Щом на хората им бъде казано, че е възможно да се наруши карантината за едно нещо, те ще я нарушат за много повече.

Поради фокуса ни върху факта, че Доналд Тръмп се справя много лошо, ние се разсейвахме от по-сериозните проблеми и започнахме да се отнасяме към тях удивително пасивно. Разбира се, това е провалът на републиканците, но това е и наш общ провал и беше резултат от общите неуспехи, които претърпяхме през последните няколко десетилетия.

Ще изяде ли коронавирусът втория мандат на Тръмп в Белия дом?

Икономическият удар нанесен от пандемията от новия коронавирус, засяга най-силно гласоподавателите в САЩ, които традиционно подкрепят Д...

В деня, когато Тръмп напусне поста си, ние ще имаме по-младо поколение, чиито перспективи за живота ще бъдат по-лоши от на техните родители. Ще имаме културен елит, който не знае много за хората в "червена" Америка (щатите, чието население подкрепя предимно републиканците, б.р.) И всеки ден става ясно, че те "грешат". Ще продължим да имаме чудовищно неравенство, сегрегация по местоживеене, намаляващ социален капитал и криза в създаването на семейство.

Възходът на Тръмп на власт през 2016 г. беше симптом на всички тези кризи, много преди той да има шанс да стане допълнителна причина за тях.

Кой е основният проблем? Деймън Линкър казва: "Това е равносилно на отказа на много американци да мислят по отношение на социалното цяло – те просто не искат да мислят какво би било по-добре за обществото. Не мислят за общо или обществено благо. Всеки от нас вярва, че знае какво е най-доброто за него самия."

Бих добавил, че този индивидуализъм, социален изолационизъм и егоизъм са резултат от по-дълбока криза, а именно криза на легитимността. През 1970 г., във време като нашето, Ървинг Кристол пише: "Точно както хората дълго време не могат да издържат чувство на духовна безсмисленост в личния си живот, те не могат да приемат за дълго време общество, в което властта, привилегиите и собствеността не се разпределят според някои морално значими критерии."

Много хора се оглеждат и оценяват условията у нас: какво е отношението към черните американци, как се унищожават общностите, колко неефективен е Вашингтон. Те виждат всичко и разбират: такъв живот няма смисъл. Всичко това не вдъхва вяра, не вдъхва самоувереност. Те не се чувстват част от тази страна.

Протестиращи атакуваха полицейски управления в Сиатъл и Портланд

Протестиращи нападнаха полицейски управления в Сиатъл и Портланд. По информация на телевизия Fox News тази нощ нападатели са разбили с...

Ако не върнем духа на нацията, ако нямаме силно чувство за принадлежност, ако нямаме единно общество, тогава няма да жертваме себе си за общото благо. Изправени сме пред цяла поредица от сериозни, ужасни проблеми и ние, оказва се, не сме в състояние да направим елементарното нещо – да си сложим тази проклета маска.

В дните, водещи до този уикенд и празника на четвърти юли, мислех за сцена от филма "Добрият Уил Хънтинг". Виждаме как Уил осъществява всички тези математически подвизи и блестящи словесни пируети, но герой, изпълняван от Робин Уилямс, го отвежда на пейка в парка и му казва цялата истина за грозната същност на неговия характер. "Гледам те и не виждам умен, самоуверен човек, виждам дръзко и кокетно дете."

Последните 3 години бяха като Робин Уилямс, който говори на цялата страна - "поведенческа намеса" или думите на горчивата истина. Надявах се, че кризата ще ни обедини, но тя усложни всичко и то само се влоши. И сега съм загрижен не толкова от популизма или пробуждането на радикални сили, колкото от широко разпространената загуба на вяра в страната.

Надявам се, че всички, някъде дълбоко в себе си, имаме страстна любов към общата ни страна и идеалния образ на Америка като фар на плурализма на 21 век.

Четвърти юли ще бъде подходящ ден за придобиване на тази вяра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com