Наистина ли "мисията е изпълнена" в Ирак и Сирия

3553
Наистина ли "мисията е изпълнена" в Ирак и Сирия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сирийският град Ракка е нагледен пример относно развоя на войната, която коалицията, начело на която е САЩ води срещу „Ислямска държава“. Градът бе превзет от кюрдските Сирийски демократични сили този месец, като това е кулминацията на четиримисечна операция, която включваше и хиляди американски въздушни удари, както и боеве за всяка къща, покрив, улица или алея. Боят в Ракка може и да не достигна до мащабите на този за Мосул, но сателитни снимки показаха унищожението, което е причинено. Това е може би наследството на „Ислямска държава“ от последните три години – където и да отиде терористичната организация, бива следвана от разруха.

Наистина това е една от причините, показващи защо следвоенния период в Сирия и Ирак ще бъде също толкова труден. Има толкова много разрушения и толкова много загубени животи, че може би ще отнеме поколения на двете страни да се възстановят, ако въобще това стане. Но жаждата за отмъщение сред иракските военни, шиитските милиции, на които Багдад разчита от началото на бойните действия, и обикновените хора, които страдаха под управлението на „Ислямска държава“ в последните четири години не е добър знак за политическата ситуация, която трябва да дойде.

Кюрдите и Ирак преговарят, но все още не са обявили примирие

Представители на Кюрдското регионално правителство и иракските власти преговарят, но все още не са обявили примирие, предаде агенция "Ф...

А какво таи бъдещето за терористичната организация? За момента е трудно да се каже. След падането на Мосул през лятото, Хавия този месец и Ракка преди седмици, е разбираемо да ги отпишем като загубили, които ще бъдат погребани в прахта на историята – просто още една терористична групировка, опитала се да създаде държава и подчини други хора на волята си. Същите тези, които заплашваха Запада пред камери и провеждаха публични обезглавявания сега са в немилост и молят за милост.

И все пак ако американците са научили нещо за Близкия изток през последните 15-тина година, то е че региона има толкова много проблеми, че е напълно възможно един ден останките от „Ислямска държава“ да се опитат да се покажат отново в още по-екстремистка форма. Според европейски и американски експерти, точно това стана в Ал Кайда, след като лидерството ѝ бе изтребено в Ирак през 2010 г. – те ще се скрият в пустинята или смесят с обикновените хора. Ще продължат по този начин атаките на самоубийци и малките удари срещу иракски и сирийски сили, докато чакат търпеливо за икономическа стагнация, която ще направи обикновените хора ядосани и отчаяни. Това сме го виждали преди и не свършва добре.

САЩ ще останат в Ирак и Сирия за да се уверят че останките от „Ислямска държава“ няма да се раздвижат и иракчаните и кюрдите ще успеят да задържат отвоюваното. Според Пентагона, американската армия ще остане в Ирак за малко, само за да се увери че няма да последва втори колапс на иракската армия. Отвъд границата, в Сирия, Държавния департамент ще помогне на Сирийските демократични сили да почисти щетите в Ракка, разминирането и създаването на условията, които ще позволят на цивилните да се върнат по домовете си.

И все пак никакво количество американски пари или оръжие ще промени голямата картина в региона. От лидерите до обикновените хора, никой няма волята да промени начина, по който се управляват нещата. Ирак показа в периода от 2011 – 2014 г., че дори 26 млрд. долара не могат да вкарат в правия път корумпирано и пренебрежително правителство. Парите на американските данъкоплатци се оказаха само краткосрочна инвестиция, която просто печели малко време.

ООН се намеси в спора между Ирак и Иракски Кюрдистан

Съветът за сигурност на ООН призова иракското правителство и лидерите на кюрдския автономен регион да определят график за разговори, чр...

Може да е подходящо САЩ да участват във възстановяването на Близкия изток до известна степен. Да се организират международни форуми или определи парична помощ не би било лошо. Но ако САЩ се опитат да играят ролята на героя в случая и останат твърде дълго ще бъде още една лоша инвестиция. Американските бомби или долари няма да се справят с всеки терорист нито пък ще изчистят района от тероризма. Групи като „Ислямска държава“ ще продължат да играят роля в региона, докато политиците, генералите, министрите, военните и самите полицаи не започнат да действат сериозно и сами по въпроса.

Автор: Даниел де Петри е член на Защитни приоритети, неправителствена организация, концентрирана върху повишаване на сигурността, стабилността и мира.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари