Най-грандиозната инженерна грешка в Германия коства милиарди

29010
Най-грандиозната инженерна грешка в Германия коства милиарди
Снимка: Проект "Щутгарт 21"

Най-грандиозният инженерен проект в Германия, който обаче решава грандиозен проблем, е "Щутгарт 21". Грешката на инженерите вече коства не милиони, а милиарди. Проектът стартира през 2010 година. Трябвало е да бъде завършен през 2019-та, но и до днес не е приключил. Началната му одобрена стойност е била 4,5 млрд. евро. Стойността му е вече почти удвоена.

"Този ЖП-проект вече е надминал основния план с 4 млрд. евро и с шест години. Изглежда, че каквото можеше да се обърка тук, е налице", коментират експерти в предаването "Огромни инженерни грешки" на Viasat Explore.

Щутгарт е в сърцето на немското производство и родното място на едно от най-великите изобретения и инженерен триумф - автомобилът. Карл Бенц и Готлиб Даймлер са работили там, заложена им е била прецизната инженерна мисъл.

През 2010 г. започва конструкцията по мултимилиардна станция, която ще развие ЖП-системата в града. В сърцето на проекта е реконструкцията на централната гара в града и строежът на 57 км нови жп линии с 32 км тунелни участъци и 25 км високоскоростни линии. Щутгартската гара трябва да бъде заменена с нова подземна гара с 8 линии.

Транспортният специалист Крисчън Бутскар се заема с този амбициозен план.

"Идеята беше главната ЖП-станция в Щутгарт да стане подземна. Тази станция е крайната спирка. Идеята беше всичко да се сложи в тунел. Така няма да има нужда да се спира, а ще се минава направо през града. Това ще позволи по-бързото преминаване и по-висока скорост. Това беше първоначалната идея", казва той.

Грандиозният план да се премести цялата станция под земята включва почти 32 км тунели и превръща последната станция в такава, през която могат свободно да преминават влакове.

"Основната цел не беше свързана с железницата, а с развитието на града. Щутгарт е в долина. Развиващ се град е. Има голямо напрежение върху бизнеса с недвижими имоти. Осъществявайки този проект, ще се освободи голяма площ, а градът с удоволствие би използвал още свободно място за развитие", обяснява Крисчън Бутскар.

"С по-приятно пътуване, с по-хубави спирки, с имоти отгоре. На кого няма да му хареса", коментира физикът Симон Фостер физик. "Всичко звучи супер на хартия", добавя Корина Куами, инженер.

Но превръщането на основната ЖП-спирка на Щутгарт в подземна е създало проблем почти веднага. От самото начало инженерите се сблъскали с голям проблем, който е бил налице преди идеята за проекта - скалите под самия град.

"Има опасения относно това, че тунелът никога няма да работи нормално, защото около него има непредсказуеми скали". Инженерна компания направи разследване от името на Deutsche Bahn (германския железопътен оператор – б. р.) и казаха, че има огромен риск от мърдащи се скали около мястото", пояснява Бутскар.

"Геологията около Щутгарт не е подходяща за този тип конструкция. Там има нещо, което се нарича анхидрит, който когато се намокри, се разширява. И това ще е голям проблем", допълва физикът Симон Фостер.

Преди милиони години, след като океаните са се свили, кристалите от гипс, които са били на морското дъно, са създали скални легла, а когато водата се е изпарила, скалите са изсъхнали и гипсът в тях се е превърнал в Анхидрит.

"Анхидритът произлиза от гръцката дума an hydros, което означава "без вода". Точно като гъба, която абсорбира водата и се уголемява. Това е проблем, ако има тунели", казва ученият Харан Сайвапалан.

Излиза, че Щутгарт е последното място, на което би трябвало да се слагат подземни релси.

Амбициозният план на Щутгарт да премести централната ЖП-спирка под земята е бил замразен. След като имало вече огромни забавяния, инженерите трябвало да са сигурни, че всичко ще продължи нормално. Но имало и други проблеми. Това не е бил единственият проект за тунел в града.

"Щутгарт вече има огромно метро. Затова строенето на още тунели е логистичен кошмар. Те буквално трябва да се преплитат и релсите да са едни върху други", казват експерти.

"Това, което виждате тук, е есбан (Stadbahn) - това е влак, който отива в тази посока. От другата страна има друг есбан, а те искат да добавят още релси върху и под вече съществуващите", сочи Върнър Сойерборн.

Това главоболие за инженерите ги накарало да предизвикат дизайнерската логика. За да избегнат релсите на метрото, те трябва да построят платформи под много стръмен наклон.

"Германия има няколко спирки, които имат малки склонове и дори на тези станции понякога има инциденти - с колички за инвалиди, а тук има много по-голям склон в сравнение с другите станции из Германия", казва Сойерборн.

"Числото 21 в името на проекта е за 21-ви век, но с темповете, с които се строи, ще имаме късмет, ако го завършат през 22-ри", коментира физикът Фостер.

"Имаше огромна публична дискусия относно този проект. Не сме имали такъв разгорещен спор относно инфраструктурен проект в Германия за последните 50 години. Почти раздели града", сочи Крисчън Бутскар.

Въпреки милиардите, които са похарчени по този проект, много експерти твърдят, че „Щутгарт 21“ всъщност ще влоши обществения транспорт в района. Старата станция имаше 17 платформи, новата ще има само 8, уточнява Фостер.

Пътниците в Щутгарт още използват старата станция и не са убедени, че новата ще промени нещо.

„Има голямо недоверие дали тунелът ще има същия капацитет като сегашната ЖП система. Има проучване, че за около 19% от пътниците, които минават през Щутгарт, проектът ще намали времето им за пътуване, но за 13% ще го удължи, а за останалите няма да има разлика“, заявява Бутскар.

„Някои мислят, че пожарната система на станцията не е одобрена. И вместо да се реши този проблем, просто пожарната система ще бъде добавена впоследствие“, казва инж. Корина Куами пред Viasat Explore.

Проблемите при конструкцията означават, че официалното откриване ще е през 2025 г., но с натрупващите се проблеми някои мислят, че „Щутгарт 21“ просто няма да се осъществи.

"Те продължават с проекта, но е безсмислен. Вече струва много пари. Няма предпазна система от пожар, има риск заради анхидрита, има платформи с огромни наклони. Ако вземем всичко това под внимание, тази глупост трябва да спре",  смята Върнър Сойерборн.

На 12-ти октомври тази година ръководството на проекта „Щутгарт 21“ бодро съобщава следното: „Повече от 50 километра тунел за Щутгарт 21 в басейна на Щутгарт са почти завършени - сега идват релсите. Днес почти пет километра релси бяха доставени до тунела Фойербах. Сега там започва изграждането на коловоза“, казва Олаф Дрешер, главен изпълнителен директор на DB Projekt Stuttgartt-Ulm GmbH.  

(Олаф Дрешер, главен изпълнителен директор на DB Projekt Stuttgartt-Ulm GmbH)

„Проектът Щутгарт 21 напредва! Когато пристигнат първите релси, сърцето на железничаря бие по-бързо. Бих искал да благодаря на всички, които работят със сърце и ръце по проекта и управляват прехода към мобилност “, казва още Дрешер.

Релсите с дължина 120 метра са произведени в валцоващия завод Донавиц, Австрия, доставени с товарен влак през нощта и разтоварени сутрин. Сглобяването в тунела ще започне през ноември – уточняват от DB Projekt Stuttgartt-Ulm GmbH.

Проектът "Щутгарт 21" е спорен сред политиците и местното население, откакто идеята за проходна гара за влакове за дълги разстояния, минаваща под съществуващата, бива предложена за първи път в средата на 80-те години. Множество протести са били организирани досега срещу него, в които са участвали между 50 и 100 хиляди души.

На 19 юли 2007 г. федералното правителство, провинция Баден-Вюртемберг и Deutsche Bahn (DB) съобщиха, че проектът е одобрен. Идентифицираните източници на финансиране към онзи момент са: Deutsche Bahn (1,115 милиона евро), провинция Баден-Вюртемберг (685 милиона евро) и федералното правителство (500 милиона евро). Споразумението също предвижда възможни увеличения над приблизително 2,8 милиарда евро до 1 милиард евро, като Баден-Вюртемберг се съгласява да финансира до 780 милиона евро, а DB се съгласява да финансира до 220 милиона евро. Според изявлението в железопътния транспорт също ще бъдат инвестирани 2 млрд. евро, като общият бюджет възлиза на 4,8 милиарда евро.

През 2017 г. „Дойче Веле“ излиза с публикация за мегажелезопътния проект.

„Заможният южногермански град Щутгарт се бори да обнови новата си железопътна система с голям проект, известен като Щутгарт 21 (защото се очаква да е готов през 21 -ви век), в продължение на повече от две десетилетия. Когато строителството започна през 2010 г., разходите бяха определени на 4,1 милиарда евро (4,8 милиарда долара) - нараствайки до 6,3 милиарда евро до края на 2016 г. Но миналата седмица тази цифра също беше изхвърлена от спалния вагон, когато финансова оценка на консултантската компания PwC - изтекла до германската информационна агенция DPA - определи очакваните разходи на 7,6 милиарда евро и измести датата на завършване с една година назад до края на 2024 г.“, писа тогава медията.

„Поглед към строителната площадка на главната жп гара и цялостните планове ясно показват какво представлява амбициозният план на "Щутгарт 21". Ядрото му е превръщането на главния железопътен терминал на Щутгарт в подземна гара, която ще позволява преминаването на влакове. Наред с други неща, това включва поставяне на седем етажна, 15 000-тонна сграда върху изцяло нова основа, направена от 40 стълба с височина няколко метра-само за изкопаване на тунел“, пише "Дойче Веле", определяйки задачата като „Херкулесова“.  

Освен това, Щутгарт 21 включва създаването на три нови по-малки градски гари, както и нова влакова линия, свързваща главната гара на Щутгарт с летището и град Улм, на около 75 километра (47 мили) на югоизток. Проектът също така изисква създаването на 60 километра тунели през планинския околен регион.

"Щутгарт 21" от самото начало беше абсолютно съмнителен проект", заяви експертът по железопътните услуги на VCD Филип Косок в изявление, публикувано на уебсайта на групата. "Много скъпо и без съществена полза. Сега се оказа, че новата конструкция е бъчва без дъно." – пише в същата публикация на Дойче Веле.

По последна информация за проекта предстоят дни на отворените врати до строителната площадка. Те са планирани от 6-ти до 8-ми януари 2022-ра година между 10 и 16 часа.  

#ОгромниИнженерниГрешки, #ViasatExplore

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари