Най-опасните изтребители в света - пето поколение (ВИДЕО)

61119
Най-опасните изтребители в света - пето поколение (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Изтребителите от 5-то поколение се разработват от края на 70-те години на миналия век, но все още са малко на брой. Към днешна дата в света се произвеждат само три модела: китайският J-20, американският F-35 и руският Су-57. Това обобщава в свой материал Military Watch.

J-20 започна да се доставя на китайските ВВС около 2016 г., пет години по-рано, отколкото очакваха западните анализатори, и влизането му в експлоатация почти съвпадна с появата на F-35 във ВВС на САЩ. Су-57 трябваше да влезе в експлоатация още през 2015 г., но все още не е сформирана пълна ескадрила поради забавяне на програмата.

Очаква се и трите модела изтребители да останат в масово производство поне още десетилетие и с изключение на китайския изтребител, който е базиран на системите на F-31, е много съмнително някой да се конкурира с тях.

Въпреки че J-20, F-35 и Су-57 принадлежат към едно и също поколение, те са много различни самолети. Всеки отразява силните страни на своята школа за дизайн и всички те са проектирани за различни цели. Чрез сравняване на техните характеристики и възможности могат да се направят важни заключения за баланса на силите във въздуха и как той може да се промени през следващите десетилетия.

J-20 (Китай)

J-20 е единственият изтребител от 5-то поколение, разработен извън САЩ и вече е базиран на ниво ескадрила. Успехът на програмата се дължи на факта, че от 2014 г. Китай се превърна в най-голямата икономика в света (според МВФ и ЦРУ) и световен лидер в научноизследователската и развойната дейност.

Самолетът все повече се счита за най-добрия в света по отношение на характеристиките на въздушния бой - и неговите възможности бързо се подобряват. Съвсем наскоро се появи модификация J-20A с подобрена стелт конфигурация и свръхзвукова крейсерска скорост благодарение на новите двигатели WS-10C. Авиониката на изтребителя се счита за наравно с американския съперник, въпреки че за разлика от F-35, неговият планер е проектиран предимно за въздушен бой, а не за унищожаване на цели на земята. Тази специфика е отразена в конфигурацията с два двигателя, увеличено натоварване на ракети въздух-въздух, разширен набор от сензори и отлични летателни характеристики.

Представители на американските военновъздушни сили потвърдиха първата среща във въздуха между J-20 и F-35 през март 2022 г. и изразиха възхищение от китайския изтребител - между другото, това е първата условна конфронтация между ново поколение изтребители. Очаква се J-20 да се превърне в опората на тежкия изтребителен флот на Китай, тъй като самолетът влезе в производство в края на 2021 г.

F-35 (САЩ)

Еднодвигателният F-35 е най-лекият изтребител от своето поколение и има много по-малък полезен товар от своите конкуренти. Самолетът е проектиран като по-лека и по-евтина алтернатива на F-22, чието производство спря само четири години след влизането си в експлоатация поради редица проблеми с поддръжката и експлоатационните разходи.

F-35 не развива свръхзвукова крейсерска скорост - и като цяло е по-бавен, не толкова маневрен и има сравнително висок таван за свръхзвукови полети. Въпреки това, той има усъвършенствани възможности за стелт и електронна война и, за разлика от F-22, е оборудван с дълбоки люковe за крилати ракети, тежки бомби и дори ядрени бойни глави.

Както подсказва името на програмата Joint Strike Fighter, F-35 е проектиран не само за придобиване на превъзходство във въздуха, въпреки че запазва отбранителните способности на въздушния бой.

Очакваше се изтребителят да бъде евтин вариант за производство в голям брой и няма да бъде равен на западните конкуренти по отношение на икономическа ефективност, въпреки че оперативните му разходи са много по-високи от първоначално предвидените в бюджета - и този проблем все още не е решен. За разлика от J-20, F-35 все още не е влязъл в пълномащабно производство поради продължаващи проблеми при екслоатацията и се счита, че ще минат няколко години, преди да развие пълния си капацитет.

Су-57 (Русия)

Предполагаше се, че Су-57, наследникът на съветската програма МиГ 1.42, която загуби своята актуалност по време на ерата на икономически сътресения през 90-те години, ще формира гръбнака на руските ВВС до средата на 2020-те. Въпреки това икономическите проблеми, останали от постсъветското пространство, съчетани с остарялата индустриална база, не позволиха на тези планове да се сбъднат.

През 80-те години се очакваше Съветският съюз да надмине съперниците си в 5-то поколение изтребители, тъй като самолетите от четвъртото се смятаха за добри, но с разпадането на СССР Русия остана с отслабена икономика и изследователски потенциал. Въпреки това Су-57 остава обещаващ изтребител и без сравнение с Китай и САЩ се смята за ненадминат. Въпреки че отстъпва по незабележимост спрямо своите конкуренти, ракетите въздух-въздух с голям обсег му дават значително предимство. Неговият набор от сензори е напълно уникален: най-малко шест електронно сканирани радара работят в различни ленти, включително инфрачервени, докато F-35 и J-20 имат само по един.

Неговата маневреност е несравнима, въпреки че за разлика от по-специализираните F-35 и J-20, руският изтребител е предназначен както за въздушен бой, така и за въздушни удари и разполага с изключително широк спектър от крилати ракети и управлявани бомби.

Ако Китай и САЩ започнат да разполагат с изтребители от 6-то поколение към 2030 г., тогава Русия най-вероятно ще продължи да надгражда Су-57 с технологии от 6-то поколение, тъй като перспективите за произвеждане на нов жизнеспособен самолет в същото време остава много илюзорна.

ОЩЕ: Трябва ли САЩ да се страхуват от руските ракети "Кинжал"?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари