Наследникът на Юнкер - все още много неясен

2436
Наследникът на Юнкер - все още много неясен
Снимка: Европейски парламент

Трима кандидати са в списъка за наследници на Жан-Клод Юнкер като президент на Европейската комисията, но може да има споразумение, с което да се опита да се блокира пътя на десния кандидат и да се предотврати вмешателството на т.нар. не-кадидат.

Германецът Манфред Вебер, холандецът Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестегер, която е комисар по въпросите на конкуренцията, са лидерите на трите основни групи в новия Европейски парламент (ЕП) според резултатите от евроизборите досега, и като такива те могат да се кандидатират за председател на новата брюкселска администрация. Но избраният ще трябва да бъде одобрен от мнозинството в Европейския съвет на среща на върха на 20-21 юни, след което ще трябва да получи гласовете на мнозинството от евродепутатите (376), при гласуване по време на втората сесия на ЕП в средата на юли.

Орбан: Манфред Вебер е слаб лидер и непоносим кандидат

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече Манфред Вебер "слаб лидер". Това се случва няколко седмици след като унгарският лидер оттегли по...

Манфред Вебер, фаворитът на Европейската народна партия (ЕНП)

46-годишният Манфред Вебер счита себе си за фаворит, тъй като ЕНП остава първата сила в парламента след европейците, въпреки загубата на около 40 места.

Произхождащ от Бавария, инженер по образование, Манфред Вебер оглавява парламентарната група на ЕНП от 2014 г. Но той никога не е бил член на клуба на бившите европейски лидери. Още по-лошо е, че той никога не е заемал министерски пост и е почти непознат в Европа.

Франс Тимерманс, надеждата на левицата

Кандидатът на европейското социалистическо семейство, 58-годишният холандец Франс Тимерманс би могъл да се противопостави на амбициите на Манфред Вебер, но ще трябва да намери подкрепата на коалиция, формирана от десницата. Той призна, че това няма да бъде лесна задача, тъй като социалистите претърпяха неуспех на европейските избори. "Аз не искам нищо", каза той в неделя вечер, преди да призове за създаване на мнозинство, "което може да взима смели решения".

Макрон: Мишел Барние има отлични качества за председател на Европейската комисия

Френският президент Еманюел Макрон смята, че водещият преговорите за Brexit от страната на ЕС – Мишел Барние трябва да заеме най-...

Бивш министър на външните работи, той е първият заместник-председател на Европейската комисия от 2014 г. В тази си функция той отговаря за наказателните процедури срещу Полша и Унгария за нарушаване на върховенството на закона, с което предизвика враждебни настроения у държавите-членки.

Маргрете Вестегер, Желязната лейди на либералите (АЛДЕ)

Член на АЛДЕ, датчанката Маргрете Вестегер, на 51 години, е третият претендент. "Можем да имаме жена начело на комисията", каза тя в неделя, като също така призова за "коалиция от хора, които искат да променят нещата", след като поздрави "Зелените" за техния възход. Засега те се очертават като четвърта политическа сила в новия Европейски парламент

Европейски комисар по конкуренцията, тя има репутацията на Желязната лейди на този пост. Американският президент Доналд Тръмп я нарече "данъчната дама на ЕС".

Родом от малка страна, високо оценена от Ангела Меркел, тя може да победи двамата си съперници чрез елиминиране или благодарение на споразумение с Франс Тимерманс да отстрани Манфред Вебер.

Видяхме ли новия председател на ЕК в лидерския дебат, обсъждат експерти

Ако антиевропейците и евроскептиците се обединят може да видим блокиране на ЕС за месеци и даже по-дълго време, така че не трябва да се...

Мишел Барние - алтернативата

Европейските лидери обаче могат да изберат т.н. не-кандидат. 68-годишният французин Мишел Барние мечтае да изиграе тази роля. Той не влезе в надпреварата, за да избегне намеса в неговия мандат по преговорите за Brexit.

Член на ЕНП, два пъти еврокомисар, бивш ръководител на дипломацията и няколко пъти министър във Франция, той получи място в Съвета на държавните и правителствените ръководители като преговарящ за излизането от Обединеното кралство от ЕС. Основното възражение за неговото назначаване ще дойде от Европейския парламент. "ЕНП няма да подкрепи кандидат, който не се кандидатира преди изборите", предупреди Манфред Вебер.

Източник: АФП; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари