Настъпва ли крахът на американската мечта?

9851
Настъпва ли крахът на американската мечта?
Снимка: Getty Images/Guliver

Сред белите американци нараства силно броя на самоубийствата и смъртта, причинена от наркотици и алкохол. Това сочат данни от изследване на Ангъс Дитън и Ан Кейс. Възможната причина е разрушаването на традиционните трудови, семейни и религиозни отношения, пише швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung.

Американският капитализъм не работи за част от населението. До този краен извод стига нобеловият лауреат Ангън Дитън   и Ан Кейс, учени от университета в Принстън. Капитализмът спаси от бедност милиарди хора по целия свят, подчерта Дитън   по време на икономическата конференция в Сан Диего, но в собствената си страна през последните 50 години разочарова мнозина и това се отразява дори на продължителността на живота.

Как ще се разпредели наследството на Кадафи?

Неочакван обрат се случва в продължаващата от 2014 година гражданска война в Либия. Турция се присъединява към военните действия, воден...

Три години подред тя намалява от 79,1 до 78,9 години. Това  е необикновена тенденция за развита страна. Особено се влошава положението на белите американци, имащи диплома само за средно образование. "С настъпването на новия век сред тях силно се увеличи смъртността. Драматичността на ситуацията се илюстрира от следния пример: през 1999 година сред белите американци на възраст от 50 до 54 години с пълно средно образование са починали 722 души от 100 хил. Сред чернокожите този показател е значително по-висок - 945 души.

Но ситуацията се променя - от 2015 година смъртността сред белите американци достига до 927 души, докато при чернокожите намалява до 703 души. По този начин смъртността сред белите американци без висше образование е нараснала с почти 1,7% годишно. Значително нараства и броя на самоубийствата, а така също и смъртта, причинена от злоупотреба с наркотици и алкохол. Друг фактор е затлъстяването. В щата Юта две трети от населението е съставено от мормони. Тяхната религия забранява употребата на алкохол, кафе и тютюн. Въпреки това броят на самоубийствата сред 45-54-годишните жители на Юта от 1999 година е нараснало двойно. Броят на смъртните случаи заради алкохол и наркотици се е увеличило със 150%. Ан Кейс говори за два различни свята, в които живеят американците с висше образование и другите без него.

Реалната заплата на хората със средно образование стагнира в САЩ в продължение на пет десетилетия - за това мъжете без висше образование се считат за по-неподходящи за създаване на семейство. В САЩ броят на работните места в промишлеността е паднал от 20% през 1980 година до 8,5% в настоящия момент.  Работата в сферата на услугите се заплаща по-слабо и има по-малък социален престиж. Когато се съберат няколко такива фактори, това води до загуба на статуса и нарастваща изолация. Освен това сред младите американци (20-29 години) намалява броя на онези, които се обръщат към църквата - институтът, който по-рано способстваше за формирането на общността.  

За "виновници" за ситуацията Дитън и Кейс привеждат американското здравеопазване с нарасналия брой на изписваните опиоиди. Според резултатите на едно от изследванията всеки втори безработен мъж в САЩ взима обезболяващо и най-често става въпрос за опиоиди, които предизвикват зависимост. Често, изписвайки такива препарати медиците наливат масло в огъня. 

Кой държи богатството на Иран?

В Иран тя е могъща икономическа сила: Революционната гвардия, част от която беше и влиятелният генерал Касем Солеймани. Смята се, че тя...

Икономистите са обезпокоени и не знаят какво може да бъде предприето. Изказват се предположения за всеобща медицинска застраховка, субсидирана от заплатата и увеличаване на разходите за образование. Но това, че всички американци внезапно ще получат 4-годишно висше образование е малко вероятно. Дава се пример със Южна Корея, където 70% от населението има висше образование, но това е страната с един от най-високите показатели за самоубийство. Според изданието съществува вероятност изследователите да представят ситуацията в прекалено тъмни тонове, тъй като броят на престъпленията с прилагане на насилие, като и на такива, свързани с имущество са намлели близо два пъти от 1993 година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари