National Interest предсказа "случайна" ядрена война

14290
National Interest предсказа "случайна" ядрена война

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена световна война заради спецификата на системите на наблюдение и разузнаването, а така също и особеностите на разполагането на различните видове оръжие. В свой анализ National Interest преди системите за наблюдение и разузнаване в страните са се използвали само за следене на изстрелване на ядрени балистични ракети. Сега тези системи се използват и за проследяване на изстрелване на неядрени бойни глави. Така съществува опасност от объркване за използване на ядрено или неядрено оръжие, което може да доведе до съответен удар от другата страна.

Освен това САЩ,Русия и Китай нарочно объркват опонентите си, като разполагат ядрено и неядрено оръжие на едно и също място. Например Русия разполага подводниците си с балистични ракети с ядрени глави, там където има подводници с обикновено оръжие.

Битката за Северния полюс

През последните три десетилетия глобалното затопляне доведе до топенето на ледовете на Арктика, която се нагрява два пъти по-бързо от с...

Друга причина за катастрофа може да бъде липсата на специализирани военни спътници за наблюдение и премахването на остарелите системи за наблюдение. Например, в САЩ в момента се подготвят едва четири спътника Advanced Extremely High Frequency (AEHF), които изцяло ще поемат задачата за наблюдение над изстрелването, както на ядрени, така и на неядрени ракети, което е напълно недостатъчно в сегашните условия. Същото така скоро ще бъде преустановена дейността на американската система за спътникова връзка Milstar.

Според National Interest за решаването на тези проблеми страните трябва да разделят ядреното и неядреното оръжие или да създадат специални спътници, които ще могат да проследяват ядрените бойни глави, но да не реагират на обикновените. Ръководството на страните, обаче едва ли ще го направи заради големия финансов ресурс, който изисква подобно начинание. 

По-рано сътрудници от университетите в Мичиган и Тенеси изчислиха, че ако бъде нанесен мащабен удар с ядрено оръжие по най-гъстонаселената китайска територия, това ще доведе до гибелта на 34 милиона души. Друга последица би било настъпването на ядрена зима, което ще повлече катастрофални щети на селското стопанство и ще повлече смъртта на стотици милиони души по целия свят, тъй като повечето от държавите няма да могат да изхранят населението си.

Русия и САЩ отдавна и многократно са превишили фаталния лимит от 100 бойни глави и разполагат с 14 хиляди ядрени заряда. Учените смятат, че американското правителство трябва да отдели повече внимание на търсенето на алтернативни източници на изхранване, които биха помогнали на хората да оцелеят след вероятно ядрена война в условията на ядрена есен.

Следващата мишена на Тръмп - НАТО

След като светът видя хаоса на срещата на върха на Г-7, високопоставени служители в главната квартира на НАТО не могат да си намерят мя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари