X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

National Review: Америка трябва да се присъедини към състезанието за Велика сила

817
National Review: Америка трябва да се присъедини към състезанието за Велика сила
Снимка: Getty Images/Guliver

Американското издание National review счита, че сега САЩ не са готови за ролята на световен лидер. Страната е разделена политически и отстъпва по конкуренция на обединените сили на Китай и Русия. САЩ не успяха да се справят с „либералната глобализация“. Изправени пред нарастващата заплаха от Китай и Русия, САЩ трябва да възстановят своите защитни способности и патриотичното единство на нацията. Американският елит трябва да смекчи пламенността на „еднополюсния“ свят и да се справи с проблемите на вътрешното единство на нацията.

Вече близо пет години правителството на САЩ, американските мозъчни тръстове и учени по международни отношения пренасочиха вниманието ни към възраждането на конкуренцията на големите сили. Администрацията на Тръмп отдавна отчита променящата се стратегическа среда в своята Стратегия за национална сигурност и Стратегия за национална отбрана и съдейки по Временните стратегически принципи за национална сигурност на администрацията на Байдън през март тази година, общият акцент върху Китай и Русия като нарастващи заплахи, то е вероятно да останем в центъра на нашите приоритети. Въпреки това, въпреки постоянното обсъждане на тази тема, не беше постигнат консенсус относно желаните крайни цели на страната ни. И това е основен въпрос, защото без ясна представа за това как изглежда победата, не можем да оценим надеждно как да действаме за постигане на желания резултат и да определим какви ресурси сме готови да отделим за това. Както казва добре известната поговорка: ако не знаеш накъде отиваш, всеки път ще те отведе дотам.

Либералният институционализъм, който доминираше стратегическата ни мисъл през последните три десетилетия и насочи американската мощ към лошо управлявани проекти и войни във вторичните военни театри, все още е във въздуха. Нашият политически елит изглежда не желае или може би не е в състояние да приеме наследството от своето неразбиране къде Америка е попаднала през 1990 г. след решителна победа в полумрачната борба срещу Съветския съюз. Нашата велика стратегия след 1990 г., ако можете да я наречете така, беше фокусирана основно върху арогантния „триумф“ (в края на краищата историята „приключи“) - и върху насладата от нашия „еднополюсен свят“.

Подхранвана от принципите след Студената война относно универсалността на демокрацията, и от желанието на нашия политически елит да приеме експортно ориентирания имперски либерализъм и глобалистическите теории за модернизация като основа за мира и просперитета на страната, ние се държахме така, сякаш сме на прав път към „кантиански“ демократичен свят. След терористичната атака от 11 септември обаче, всичко, което остана от този стратегически дизайн, се превърна и до днес в най-хаотичните американски идеологически скитания, които доведоха до метеоритен скок в „изграждането на демокрация“, „изграждането на държавата“ и „изграждането на нацията“ ", което завлече САЩ в 20 години един вид „англо-бурска война от XXI век ", която струва хиляди американски животи и трилиони долари.

Междувременно, точно пред носа ни, Китай продължи да расте, подхранван от инвестиции на американски и европейски капитал, и от американската технологична и образователна система, която е произвела стотици хиляди китайски инженери. През това време Русия също възстановява своите позиции, модернизира армията си и започва да преразглежда световния ред, който се е развил в Евразия след края на Студената война.

САЩ блокираха свързани с Иран новинарски уебсайтове

САЩ премахнаха десетки ирански уебсайтове за новини, които обвиниха в разпространение на дезинформация, предаде BBC. Много сайтове бях...

Нашите глобалисти наистина са постигнали един очевиден успех в изграждането на нацията: те са допринесли за растежа на БВП на Китайската народна република с 900% само за 30 години. В същото време КНР провеждаше много хитра търговска политика, изнудваше интелектуална собственост от западни компании за достъп до техните собствени пазари, крадеше резултати от научноизследователска и развойна дейност и обучаваше бъдещите си дизайнери на оръжия в STEM програми в най-добрите колежи и университети в Америка. (През 2019 г., малко преди пандемията covid-19, от около 1 милион международни студенти в университети в САЩ, 370 000 са китайски студенти, предимно в STEM области.) Пекин дори започна да поръчва и финансира фундаментални изследвания на учени от американски университети, при условие че резултатите се прехвърлят в собственост на Китай и че критиката на политиките на ККП в тях е неприемлива. С тази визия пред нас през цялото време Конгресът и правителството на САЩ не направиха малко, за да спрат това, което доведе до трансфера на бисери от американската технология и ноу-хау на нашия противник, за създаването на които бяха необходими поколения. И в пълно противоречие с нашите идеи за „системно сближаване“ - убеждението, че Китай и други диктатури ще станат по-подобни на „нас“ - либерализирани и демократизирани, за да обслужват нашата нововъзникваща средна класа, сега виждаме, че всъщност ставаме все по-подобни на тях: ние имаме „затворнически капитализъм“, нашите демократични институции са под заплаха и американското федерално правителство е готово да „прикрие“ традиционния ни либерален държавен процес на управление.

Днес, въпреки цялата реторика, която само привидно говори за необходимостта от противопоставяне на две „нарастващи заплахи“ в лицето на Китай и Русия, „глобализираният“ бизнес, както обикновено, продължава да си затваря очите за тези заплахи, когато става въпрос за търговска печалба. Повечето от нашите политически елити изглежда не са в състояние да направят първата и най-важна стъпка - прекъсване на достъпа на Пекин до нашата база за научноизследователска и развойна дейност и прекъсване на веригите ни за доставка от Китай. Накратко, корпоративната алчност, маскирана като глобалистка идеология, направи възможно превишаването на приоритетите на американската национална сигурност.

Не винаги е било така. През 1949 г., по време на Студената война, е създаден така нареченият Координационен комитет на НАТО за многостранен контрол на износа (COCOM), за да се гарантира, че търговията със Съветския съюз и неговите съюзници не им позволява да получат достъп до технологии, свързани с оръжията, като колективно координира сред съюзниците, мерки, които гарантираха, че никоя технология с двойна употреба не може да достигне до нашите противници. Тази политика беше ключов фактор за окончателната победа на Запада над Съветския съюз. За да прецените колко коренно са се променили нещата оттогава, имайте предвид, че комисията по външни отношения на Сената разработи Закона за стратегическата конкуренция от 2021 г. през април тази година, за да се противопостави на нарастващото влияние на Китай в технологиите и търговията.

И така, след четири десетилетия на предоставяне на КНР достъп до всички нива и слоеве на нашето общество, ние сме наясно с факта, че нашата индустриална мощ е изчерпана, нашето общество е дестабилизирано и нашите военни вериги за доставки са унищожени от все по-голям брой на отделни точки на повреда. Време е да превърнем приоритетите на националната сигурност на САЩ в двигател на нашата икономическа политика и да спрем изтичането на технологии в Китай. Ако искаме да имаме шанс да спечелим конкуренцията си с КНР, трябва да направим труден избор, когато става въпрос за защита на нацията и по-нататък нейната икономическа политика. Ако искаме да живеем в свят, който е в интерес на Америка, както и на интересите на други съюзнически демокрации, трябва ясно да идентифицираме силите, които ни пречат да предприемат решителни действия. да ги блокира и да им се противопостави и - ако се стигне до това - да ги победи.

Просто казано: Докато Съединените щати и техните демократични съюзници не вземат твърдо решение да откъснат нашите критични вериги за доставки от Китай, ние ще продължим да вървим към поражение, тъй като технологията и чувствителната техническа информация не могат да бъдат едновременно прехвърлени в държава-противник, докато в същото време да разчитате на победа над него. Необходимостта от твърдо отцепване от Китай е може би най-голямото стратегическо предизвикателство, пред което са изправени САЩ и техните съюзници, тъй като преместването на нашите вериги за доставки ще получи скъпо и силно се противопоставяне, не на последно място от американски и европейски компании, които са инвестирали дълбоко в тях.

Байдън представя нова стратегия за борба с престъпността

Рязкото увеличаване на броя на престъпленията в няколко от големите градове в САЩ предизвиква все повече безпокойство у жителите на стр...

Съединените щати не могат да сдържат Китай по начина, по който го правеха със Съветския съюз по време на Студената война; по-скоро те трябва да надминат Китай (и Русия) в критичните нови технологии, които ще са необходими, за да съживят и трансформират американската индустрия и икономиката като цяло, така че САЩ да могат да възстановят своята национална мощ през този век. Ключово стратегическо предизвикателство за САЩ в бъдеще трябва да бъде възстановяването на нашата индустрия. Запазването на Съединените щати като независима национална държава изисква възстановяване на производствената база на страната в области, критични за националната ни сигурност. Това означава и актуализиране на нашата образователна система, за да инвестираме в STEM програми в гимназиите, както и в колежите и университетите.

Друга цел трябва да бъде засилване на единството на нацията, което изисква пресъздаване на обща национална идентичност за американците. Като основа на такава идентичност, ние трябва да се върнем и развием идеята за гражданство, основано на общо американско наследство и оформено от нашата гражданска култура. Разделящите се общества у дома, нарастващото „расово съдържание“ на публичния дискурс и индоктринирането на млади американци с догми за националната идентичност, основаващи се на „теорията на критичната раса“, подкопават усилията ни за противодействие на нарастващите заплахи от Китай и Русия. Общество, обучено да мрази своята история и наследството си, няма да бъде достатъчно устойчиво, за да се обедини по време на криза.

За да запазим Америка в безопасност и просперитет, ние също трябва да променим начина, по който гледаме на света и как взаимодействаме с други нации. Вече се вижда появата на нов световен ред, противно на американските национални интереси, при който Китай активно прониква в европейския и американския континент и решително трансформира евразийския континент в центъра на новата икономическа система, която създава. В жизненоважен национален интерес на Америка е да се предотврати консолидирането на такъв световен ред. Защото ако в края на играта трябва да има - да използваме термина на Джон Мирсхаймер - две „световни системи“, едната водена от САЩ, а другата от Китай, тогава резултатът няма да бъде в полза на САЩ, защото ако нашата политика не се промени, Китай в крайна сметка ще изпревари Америка по ключови показатели за мощ. Водещият принцип на бъдещата стратегия на САЩ трябва да бъде гарантиране, че такива автономни "светове" няма да възникнат, тъй като придружаващата ги глобална биполярност би противоречала на силните страни на Америка, като блокира САЩ, обикновено морска сила, изключително в Западното полукълбо.

Политиката на реално поддържане на баланса на силите, укрепване на присъствието на САЩ в критични глобални региони и укрепване на американските съюзи, основани на интереси, а не на норми, ще бъде от решаващо значение за тази стратегия. Това налага да преосмислим своите наследени институции, както и нашите съюзи. Съединените щати ще трябва да вземат тежки решения дали да продължат да харчат ресурси за съюзници, които вече не подкрепят целите ни, или по-лошо, сега са напълно обвързани с Китай или да работят в тясно сътрудничество с Русия в опозиция на интересите на Америка. Бюрократичните "стари" съюзи трябва да се оценяват по реалния им военен принос за общата ни сигурност. НАТО трябва да бъде реформирана, така че да има реални, високо обучени военни способности.

Суровата реалност на днешното глобално разпределение на властта е, че ние влязохме в може би най-сериозната борба, тъй като Гражданската война заплашваше да разкъса американската държава. Във време, когато нашата властова база е силно изчерпана от десетилетия на грешни икономически политики и изкривени стратегии за национална сигурност, Америка навлиза в този кръг на голяма конкуренция на властта със значителни недостатъци в сравнение с минали кризи и войни. По отношение на военната мощ на страната, 20-годишната глобална война срещу тероризма в различните му маски подкопава Обединените сили поради непрекъснати кампании във второстепенни театри на войната, в които ресурсите и усилията, необходими за водене на войни с равни, са били хвърлени на вятъра.

Япония и САЩ провеждат мащабни военни учения с 3000 участници

Японските сухопътни сили за самоотбрана и американските военни ще проведат мащабно военно учение "Ориенталски щит" (Orient Shield) с уч...

Новото геостратегическо предизвикателство има и друго измерение, а именно фактът, че за първи път в историята си САЩ са изправени пред не един, а двама конкуренти, почти равни по военна мощ. И това се случва точно както американската армия вече не е структурирана да противодейства на евентуална едновременна атака както в театрите на Атлантическия, така и в Индо-Тихия океан. И накрая, за първи път от един век, САЩ са изправени пред нов противник - Китай, чиято икономика, макар и номинално по-малка от нашата, вече е по-голяма по паритет на покупателната способност от САЩ. За да се оцени мащабът на тази задача в перспектива: през двете световни войни на 20-ти век САЩ все още не са се борили с противник, чийто БВП надхвърля 40% от нашия и чиято индустриална база като цяло надминава нашата.

В тази влошаваща се ситуация на сигурност Съединените щати трябва да изоставят имперския либерален институционализъм и да преориентират фокуса си върху възстановяването на собствената си държава и общество, защото без силна национална база ние ще се провалим. Втората стъпка изисква всички основни ангажименти за сигурност и приоритети във връзка с нашите ангажименти за ресурси да бъдат предефинирани и преосмислени, като се вземе предвид „триадата“ на жизненоважни, важни и периферни национални интереси. Тази национална стратегия трябва да вземе за отправна точка геостратегическите „константи“ на Америка: че Съединените щати са предимно морска сила и „континентален остров“, способен да създаде благоприятна среда за сигурност у дома, и че вътрешната сигурност е задължително условие за способността на Америка да проектира силата си в света.

Подобна стратегия трябва да отчита вътрешните социално-икономически проблеми и да ги решава, тъй като без възстановяване на националното сближаване САЩ няма да могат да се изправят срещу своите противници. Това означава спиране и обръщане на продължаващия елит на проекта на двете крайбрежия за разделяне на американската нация на воюващи племена по расова и групова линия трябва да стане неразделна част от стратегията на „реализма”. За да процъфтяват като типична морска търговска държава, САЩ се нуждаят от достъп до Европа и Азия. Американският флот продължава да гарантира безопасността на морските комуникации; без глобалния обхват на Америка нямаше да има търговски потоци, каквито ги познаваме през последния половин век.

Съединените щати имат жизненоважен национален интерес да гарантират, че никоя власт не контролира евразийския континент, тъй като противник, контролиращ ресурсите на региона, може фундаментално да промени баланса на силите по целия свят. Тук възходът на Китай като все по-доминиращ играч в Евразия представлява ясна и непосредствена заплаха за сигурността на Съединените щати. Чрез инициативата "Пояс и път", известна като Новия път на коприната, Китай се стреми да създаде сигурна наземна мрежа от вериги за доставки. Ако успее, този проект не само ще превърне Европа от портата на Америка към Евразия в задънена улица, контролирана от Пекин, но в крайна сметка ще доведе до „грандиозен преврат“ в полухилядолетните отношения между морските и сухопътните сили. които в исторически план са били доминирани от морски сили, включително САЩ. Тук укрепването на съюза на Русия с Китай в противодействието на глобалната хегемония на САЩ издига заплахата на друго ниво, тъй като създава хищнически възможности за една сила да използва кризата в друг театър на военни действия, което неизменно ще отклони вниманието на Америка и нейните военни ресурси.

Съединените щати все още имат достатъчно възможности да победят Китай, но ако нашите европейски съюзници се защитят адекватно, сдържат и побеждават руските ревизионистки проекти. Трябва обаче да изоставим мантрата на глобализма, да излезем от все по-противопоставящата се глобална търговска система и да прекъснем достъпа на Китай до нашата база за научноизследователска и развойна дейност, образование и индустрия. Трябва да върнем нашите ключови индустрии и критични стратегически вериги за доставки обратно в Америка и да си спомним старата мантра от Студената война, че ние си сътрудничим и споделяме информация само с нашите съюзници и партньори, а не с нашите противници и врагове, особено в технологиите. И най-важното е, че трябва да възстановим националната гордост в Америка, преподаване на млади американци на правдивата и честна история на основаването на тяхната държава, не скривайки недостатъците ни, но въпреки това обръщайки внимание на напълно изкупителните и наистина прекрасни качества на Америка. Страната ни е изключителна в много отношения и ние трябва да говорим за това на нашата младеж.

Сестрата на Ким Чен-Ун предупреждава САЩ за опасност от заблуда

САЩ трябва да бъдат по-внимателни при тълкуването на сигнали от Пхенян, за да избегнат разочарование, се казва в изявление, публикувано...

Така че е време за откровен разговор: ако „спечелването“ на настоящия кръг от съперничество между велики сили означава запазване на статуквото, което обикновено се нарича „либерален международен ред“ или „глобализация“, както се разбира през последните три десетилетия, след това САЩ - и заедно с тях световните демокрации ще загубят позицията си на глобално лидерство в полза на комунистически Китай. В системата на международните отношения няма заместител на концепцията за държавна власт и тази власт се основава на силата на икономиката на страната, здравата фискална и парична политика и най-вече на нейното вътрешно сближаване и стабилност. През последните три десетилетия тези стълбове на националната власт на САЩ бяха застрашени от погрешни външни и вътрешни политики, провеждани от последователни американски администрации както демократични, така и републикански. Това означава, че първата стъпка във всяка бъдеща стратегия трябва да бъде правилната оценка на абсолютната и относителната сила на Съединените щати и определянето на курс за премахване на дефицитите и на двете.

Крайната цел в този кръг на съперничество между големите сили през останалата част на този век трябва да бъде възстановяване на американската мощ, за да се гарантира, че възраждащите се САЩ запазват своя суверенитет и способността да действат, както му харесва по целия свят, за да постигне своите политически и икономически цели. Тази стратегия съдържа вътрешни и външнополитически компоненти. Това не означава запазване на имперския либерален ред от последните три десетилетия, според който ние сме се стремили да трансформираме цели държави по наш образ. По-скоро трябва да изоставим тази твърда идеологическа рамка и след това да преразгледаме първоначалните принципи на балансиране на властта и използване на регионални формули за сигурност, които ни предоставят нашите предимства.

Победата в продължаващото състезание за велики сили изисква възстановяването на американския патриотизъм на законното му място в нашия социален организъм. За разлика от Студената война, където победата означаваше крах на съветската империя, този кръг на състезанието ще бъде спечелен, когато Америка се превърне в просперираща нация, като сигурността и благосъстоянието на нейния народ са основен приоритет.

Андрю Микта е декан на Колежа по международни отношения и сигурност към Европейския център за изследвания на сигурността. Джордж К. Маршал.

Превод: Ганчо Каменарски

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Експерт: Москва набляга върху влиянието пред господството

Европа преодолява четвъртата вълна на COVID-19 с поглед към нова реалност

Борислав Боев с пример: Все още живеем в петролната ера

Дахер Ламот: Пращат в затвора човека, който издаде, че 90% от жертвите на американските дронове не са цели, а цивилни

"Северен поток 2" заплашва сигурността в Балтийско море?

Коя ваксина срещу Covid-19 е най-широко призната за пътувания по света

Анализ: За Германия има и по-важни неща от правенето на добър бизнес с Китай

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com