X
 
 

Натиска ли Русия и финансово през опозицията, за да спре Албания за ЕС?

1829 3
Натиска ли Русия и финансово през опозицията, за да спре Албания за ЕС?
Снимка: Kremlin.ru
Това, че най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия на Люлзим Баша, прави всичко възможно, за да попречи на страната да започне преговори с ЕС чрез задълбочаване на вътрешните конфликти, може би в интерес на Русия в региона, коментира германският таблоид Bild в свое разследване, цитирано от БГНЕС.

Най-тиражният германски вестник свързва Баша, канадския лобист и политически стратег Ник Музин и няколко руски компании с връзки към  Кремъл, и твърди, че има доказателства за активното им лобиране за блокиране на европейската интеграция на страната.

Упрекват албанското правителство в липса на политика за правата на малцинствата

Правителството на Еди Рама не е предприело никакви конкретни стъпки две години след приемането на Закона за защита на националните малц...

Документите на Министерството на правосъдието на САЩ показват, че Музин е ангажиран като лобист от албанската опозиционна партия. Музин не е кой и да е. Той е един от най-известните лобисти в Северна Америка, в чийто списък с клиенти влизат бившият президент Джордж Буш, сенаторите Тед Круз и покойният Джон Маккейн, както и Доналд Тръмп. За тримесечен ангажимент Музин получил 675 000 евро от Демократическата партия на Албания. Таксата и произходът на парите сега повдигат много въпроси за Баша, чийто подпис е на договора. Защото като хонорар са били изброени три пъти по 25 000 долара, а са платени далеч повече.

През юни миналата година поради това плащане прокуратурата в Албания започна производство срещу Баша. Лидерът на опозицията отхвърля подозренията и твърди, че правителството води мръсна кампания срещу него.

Откъде са дошли парите?

Според американските власти най-голямото плащане е извършено от базираната в Единбург компания "Биниат трейд".

Фон дер Лайен даде нова надежда на Македония и Албания

Председателят на Европейската комисия заяви, че е "дълбоко убедена", че Европейския съюз трябва да продължи с процеса на разширяване. У...

"Следи от "Биниат трейд" има по целия свят - от Шотландия до Белиз и оттам до Русия", пише Bild. Но официално фирмата няма такива активи, тъй като според британските закони тя има само 100 британски лири начален капитал. В историята участва американското списание "Мадър Джоунс", което миналата година откри, че зад шотландската офшорна компания стоят влиятелни руски бизнесмени. Един от тях е Евгений Шереметиев, който притежава дялове в няколко руски компании.

"За албанския премиер Еди Рама това е ясен сигнал, че Русия стои зад дейностите на лобиста Музин. Защото Русия няма интерес от приближаването на Албания към ЕС", пише Bild.

"(...) Съмнителните машинации все пак се оказаха успешни, въпреки че ЕС предупреди опозицията, че бойкотирането на парламента и вътрешнополитическата дестабилизация могат да застрашат пътя на Албания към ЕС", добавя германският таблоид

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Много хора величаят Путин, но не си дават сметка защо народите в Европа се стремят съм ЕС, а не към Русия. Ами, бедните и диктатурите никой не ги иска. Така, че каквото и да прави Путин, обречено е. Въпрос на време, но и той не си дава сметка. А се прави на умен.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Голяма англосаксонска глупост. Като Скрипал. А къде е албанската мафия в случая. Без нея в Албания нищо не се случва. А тя няма никакъв интерес в евроинтеграция и т.н.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Значи пълно съвпадение на интересите на албанската и путинската мафия. Това само доказва верността на статията.
  : 3 !