"Научна фантастика": Експерти коментират идеята на Русия да победи с робот западните танкове (ВИДЕО)

44778
"Научна фантастика": Експерти коментират идеята на Русия да победи с робот западните танкове (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Предварително обявеното бойно кръщение на руските противотанкови роботи "Маркер" започва да тревожи Украйна, а и западните производители на танкове, според френския Le Figaro. Основната задача на бойния робот "Маркер" засега е само разузнавателна, като идентифицира вражеските танкове.

През февруари четири наземни робота, въоръжени с противотанкови ракети, може да бъдат разположени в Донбас. Рекламен трик, който е в състояние да намали ефекта на доставките на немски, американски и британски танкове за Киев. Още: Рогозин изпрати бойни роботи да унищожат танковете "Ейбрамс" и "Леопард" в Украйна (ВИДЕО) 

Роботи срещу танкове? Отговорът на Русия за изпращането на западни танкове в Украйна обаче намирисва на научна фантастика. На 29 януари в своя канал в Telegram бившият руски вицепремиер и ръководител на Роскосмос (руската НАСА) Дмитрий Рогозин обяви пристигането в Донбас през февруари на четирите наземни противотанкови робота "Маркер", които ще стартират на тренировъчни полигони и след това биха могли да получат своето "бойно кръщение" в Украйна, по-специално срещу западните тежки танкове, които скоро ще бъдат доставени на Киев. Още: Рогозин изпрати на френския посланик шрапнела от тялото си и го заплаши (СНИМКИ)

"Безпилотни наземни бойни средства"

"Четири робота "Маркер" ще бъдат изпратени в Донбас", написа в социалната мрежа Дмитрий Рогозин, който някога е бил в немилост заради провали, а сега оглавява мистериозна група военни съветници, действащи в Украйна. Още на 26 януари в интервю за руската информационна агенция РИА Новости той говори за бъдещото разполагане, което според него ще позволи на Русия да "унищожи" новите западни танкове. ВИДЕО: Липса на мозък при руснаците в Украйна - крещящи примери

Съобщението му дойде ден след като канцлерът Олаф Шолц, с обещанието на президента Джо Байдън да направи същото, даде зелена светлина за доставка на германски танкове Leopard 2 на Украйна. Засега американските танкове Abrams са само обещани. Това решение беше остро осъдено от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който веднага обеща, че тези танкове ще бъдат изгорени, както хилядите танкове, използвани от Украйна до сега.

Изгорени... от роботи?

Думата "робот" със сигурност не се вписва тук добре. "Говорим за експериментални модели на наземната военна роботика в Русия, както и навсякъде другаде, а тя все още не е готова да участва в бой самостоятелно. Всъщност те нямат нищо общо с роботите. Това са бойни средства с дистанционно управление", предупреждава Марк Часилан , експерт по наземни оръжейни системи, който обяснява: „Въздушните и подводните роботи работят в естествената си среда, тоест във въздух или вода, докато земната среда е невероятно сложна.“

"Маркерите" са сравнително леки безпилотни бронирани машини с шест колела или вериги, тежащи около 3 тона (в сравнение с повече от 40 тона за танк), оборудвани в бойната си версия с картечници, гранатомети и противотанкови ракети. Този наземен робот може да се управлява дистанционно или да работи автономно с помощта на изкуствен интелект, казаха неговите дизайнери от Android Technology и Advanced Research Foundation - руският еквивалент на Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ - които говорят малко патетично за използването на "изкуствена невронна мрежа".

"Винаги ще са необходими двама оператори, първият за мобилността, вторият за оръжейната система. Сензорите и алгоритмите, които обработват информацията, получена сега, все още не позволяват на наземните роботи да избират своя маршрут и да разпознават препятствията. Те не могат да вземат решения сами,” казва Марк Часилан, за когото тези роботи са предназначени предимно да играят на "пазачи: или са" на свободен лов": "Искате да защитите обекта, те ще научат наизуст как да го правят. Те знаят как да следват следите, но това е всичко." Именно в този вид учения "Маркер" беше използван за първи път през 2021 г. на руския космодрум Восточний.

"Ейбрамс" ще бъде изгорен за портретна прилика

В допълнение към въпроса за предполагаема автономност на „Маркер”, тези дистанционно управлявани средства ще се консултират с електронен каталог, съдържащ стандартни изображения на техните цели с визуален или инфрачервен „подпис”, преди да унищожат нещо. Веднага щом започнат доставките на танкове „Абрамс“ и „Леопард“, „Маркер“ ще получи съответната електронна снимка на тази нова техника и ще може автоматично да ги поразява с противотанкови управляеми ракети“, похвали се Дмитрий Рогозин пред РИА Новости.

"Да кажем, че е забелязал Т-64 [украински съветски танк], бронетранспортьор или друга чужда техника на линията на съприкосновение. Роботът самостоятелно избира цел по приоритет", уточнява Дмитрий Рогозин. Но дори в това е трудно да се види нещо друго освен медийна реакция на съобщенията за предстоящи доставки на западни тежки танкове от Берлин, Вашингтон и Лондон.

В същото време интересът към внедряването на тези наземни роботи не е малък, но той е предимно "експериментален". "В момента не се очакват тактически промени от „маркерите”, но руснаците се учат в движение. По-добре е да тествате тази техника на реално бойно поле, отколкото на мирновременен полигон", обяснява експертът. Следователно, успоредно с комуникационните усилия, това бъдещо внедряване трябва да се разглежда като инвестиция. "Наземните роботи са преди всичко демонстрация на сила. Те обаче не трябва да се приемат леко. Между Русия, Китай и Съединените щати вече има надпревара във въоръжаването, тъй като те разработват роботи за бъдещи войни", обяснява експертът Кристиан Андерсън в статия през 2021 г. Още през 2016 г. руснаците базираха в Сирия наземни роботи Уран-9, противоминните Уран-6 и противопожарните Уран-14. Отзивите бяха достатъчно негативни, както от гледна точка на надеждността, така е за мобилността им, но за тях това беше възможност да се учат.

Поне едно нещо е сигурно: руските "маркери" няма да могат да "изгорят" танковете Леопард, Чалънджър и Ейбрамс, когато те се появят на бойното поле. За руснаците проблемът е друг. В допълнение към разполагането на новия боен танк "Армата", който все още не е официално на въоръжение в руските войски и чиито единици могат да се броят на пръсти, руснаците първо трябва да се научат да координират действията на танковете Т-72, Т-80, Т-90, с тяхната мобилна и буксирна артилерия, с бойни вертолети Ми-28 и Ка-52, с щурмови самолети Су-25 и техните безпилотни самолети-камикадзе "Ланцет". Необходимо е да се преодолеят и по-напредналите западни технологии. В същото време украинците ще се сблъскат с проблеми, когато се окажат лице в лице с оборудване от много различен произход и дори трудно за управление.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари