Неврози от натрапчиви състояния, фобии, хипохондрия или как пандемията ни побърка

6577
Неврози от натрапчиви състояния, фобии, хипохондрия или как пандемията ни побърка
Снимка: Getty Images/Guliver

Миене на ръцете на всеки час е обсесивно-компулсивно разстройство, страхът от тълпи и обществени места се отнася към агорафобиите, да си мислиш, че си обречен щом си се закашлял два пъти е явен признак на хипохондрия. Това пише в своята статия за Le Figaro журналистката Аврора Емле.

Всяка една от тези малки чудатости е отбелязана като разстройство на поведението в номенклатура DSM-5 - Библията на психиатричните разстройства. Следователно всички сме се побъркали от Covid-19?, предполага авторът на статията.

Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е...

Профессор Антоан Пелиссоло, психиатър и началник на отделение в университетския болничен център в Кретей, автор на книгата "Вие сте своят най-добър психотерапевт" все пак е обнадежден:

"Подобни реакции са напълно нормални, отчитайки контекста. Те преди всичко говорят за спазването на правила на социално дистанциране и бариерни жестове, а така също са и отговор на страха, предизвикан от епидемията или на стреса от карантината, а  после от нейното прекратяване."Фани, която е  прекарала два месеца в изолация е мисли така: "Два месеца се лекувах с шоколад. Вярвам, че това ми помогна на преодолея тревогата... Но днес ми е трудно без него."

Може ли карантината да пораждат такива патологии? Ситуацията с коронавируса се оказа отлична почва за развитието на нашите обикновени ритуали. Така се случва и с Гийом, който е побъркан на тема чистота и в този период  придоби възможността на две два дни да стерилизира дома си: "Жена ми мисли, че съм луд, но аз не виждам проблем", казва Гийом.

В случая с Гийом може би няма проблем, тъй като неговата любов към чистотата не е от вчера. Според Пелиссоло са важни два елемента - постоянството и интензивността на реакцията. 

Проф. Матанова: Време е за стратегия за излизане от кризата с фокус върху децата

Дали си даваме сметка, че трябва да се погрижим за психичното здраве на тези, които си останаха вкъщи? Вече е крайно наложително да пре...

"Те могат да бъдат временни и не много агресивни. Трябва да изчакаме няколко седмици и да се попитаме дали успяваме да запазим контрол. Чувстваме ли, че владеем ситуацията или не се справяме с нея? Продиктувани ли са постъпките ни от подбуда или тревожност? Става ли поведението ни дългосрочно, изострят ли се нежеланите фактори?"Нашите малки приумици могат да станат болезнени. Тогава е добре да се поговори с лекар или психолог. Епидемията е могла да пробуди, скрити до момента стари страхове, дисфункционални убеждения, по-рано оставали без последици. Важно е да можем да се изказваме, без излишно драматизиране и без да се чувства вина, за да не се поддържа подобно състояние и да не се навлезе в един порочен кръг, съветва професорът.

Психолог: Ние сме в непозната ситуация и трябва да я приемем

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com