Никой европейски лидер не е застрахован след загубата на доверие заради коронавируса

2373
Никой европейски лидер не е застрахован след загубата на доверие заради коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

На целия континент повечето европейци понастоящем се доверяват на лидерите си по принцип и по-специално за това как са се справили с пандемията от новия коронавирус, малко по-малко, отколкото когато започна кризата, но никъде общественото доверие не е спаднало толкова бързо, колкото във Великобритания, пише британският вестник The Guardian в своя статия, предоставена от агенция Фокус.

Дори лидерите, за които най-успешно управляваха кризата с COVID-19, като канцлерът на Германия Ангела Меркел и датския министър-председател Мете Фредериксен, претърпяха леки спадове в одобрението.

Други, като френския президент Еманюел Макрон, наблюдаваха по-значителни, потенциално тревожни спадове, но в последствие се възстановиха. В сравнение с Великобритания, никое друго европейско правителство в рамките на пандемията, според данни на YouGov, не е наблюдавало понижение на общественото доверие с 30 пункта.

ЕК предлага издаването на ваучери за туристите

Европейската комисия ще разговаря с авиокомпаниите и туристическите компании да предлагат ваучери, валидни най-малко 12 месеца, за отме...

Когато коронавирусната криза набра скорост в Европа преди три месеца, рейтингите за лично одобрение на лидерите на континента, включително Борис Джонсън, се покачиха под общия ефект във времена на криза, познати на политолозите като „събиране под знамето“.

Докато голяма част от континентална Европа изтърпя строги ограничения от средата на март нататък, проучването на YouGov, което следи процента на хората, които смятат, че тяхното правителство се справя с кризата „много добре“ или „донякъде добре“, показа паралелни нива на обществено удовлетворение.

В Дания цифрата достигна максимум в средата на април от 88%. В Германия то беше 72%, във Великобритания 72% и във Франция, където избирателите са обичайно по-критични към правителствата си от останалата част на континента - 54%. Оттогава, когато правителствата започнаха сложния процес на постепенно облекчаване на ограниченията, избирателите станаха по-скептични.

Германия, която наред със сравнително спокойно шестседмично спиране на системата установи система за проследяване и тестване, която беше много ефективна за спиране на епидемията, е регистрирала малко под 185 000 случая и по-малко от 9 000 смъртни случая, което съответства на 104 души на един милион.

С докторат по квантова химия, спокойната яснота на Меркел помогна да запази удовлетвореността от отговора на правителството си до 70% тази седмица, само на две точки от своя връх. Личното одобрение на канцлера през нейния четвърти и последен мандат е скочило до почти 80%, а ХДС също се е представил добре в допитванията, изкачвайки се от 28% в началото на кризата до 39%, според проучване на Politico.

Европа намалява рестрикциите заради коронавируса

Над 4 милиона са заразените с коронавирус по света. Най-засегнатите държави в Европа продължават с отхлабването на мерките, а Южна Коре...

Фредериксен излезе еднакво силно от кризата в Дания. Премиерът действа бързо, затваряйки границите на скандинавската страна още на 13 март и няколко дни по-късно затвори всички детски градини, училища и университети и забрани събирането на повече от 10 души.

Общественото удовлетворение от правителството на Фредериксен се е понижило само с три пункта и остава на 85%, докато подкрепата за нейната Социалдемократическа партия се покачиха от 27% на 35% - най-високият дял от 2006 г. насам.

Във Франция, една от най-тежко засегнатите държави в Европа, Макрон и неговото правителство - бяха обект на тежки критики поради ранен недостиг на маски и дълго забавяне в началото на широкото тестване.

Но след като обществената удовлетвореност от отговора на правителството спадна до 36% през втората половина на март, тя се покачва стабилно обратно до 42%, докато личният му рейтинг е 44%, сравнително висок от френския президент стандарти.

В Италия, втората най-силно засегната държава в Европа с 557 смъртни случая на милион, удовлетвореността от управлението на кризата се е понижила с 12 пункта от средата на март, но остава 66%.

Подготвя ли ЕС нов план "Маршал" за Балканите?

На 6 май срещата на върха ЕС-Западни Балкани се проведе в режим на видеоконференция. Лидерите на ЕС подкрепиха европейската перспектива...

Подкрепата за коалицията, оглавявана от бившия професор по право Джузепе Конте, обаче, изглежда не е много по-слаба от кризата: за лявоцентристката Демократическа партия тя остава на 21%, а движението „5 звезди“ - на 15%.

В Испания, която отчете най-високата смъртност на глава от населението в Европа от 580 на милион, оценката за начина, по който управляваното от социалистите реагира на коронавируса, всъщност се е повишило от средата на март от 42% на 46%.

Подкрепата на избирателите за социалистическата партия на премиера Педро Санчес остава стабилна в анкетите на 27%.

Само във Великобритания, където смъртността от над 50 хиляди се равнява на 600 на един милион, а Джонсън се мъчи да овладее последствията от спорното пътуване на Доминик Къмингс, одобрението се срина от 72% в средата на март до 41% тази седмица.

Подкрепата за Консервативната партия, която се увеличаваше непрекъснато от миналото лято и достигна 52% в края на март, сега също спадна до 44%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари