Няма да мине без ядрени удари: Какъв ще бъде конфликтът между Русия и НАТО

19009
Няма да мине без ядрени удари: Какъв ще бъде конфликтът между Русия и НАТО
Снимка: iStock/Guliver

Американските медии пишат, че в случай на евентуална война с Русия, САЩ и техните съюзници в НАТО просто ще "смажат" Москва без никакви проблеми. За да приложи такъв сценарий, Северноатлантическият алианс ще трябва да използва целия арсенал от възможности, включително екосистемата за междувидово взаимодействие, установена между страните членки. Михаил Ходарьонок, военен наблюдател на Gazeta.Ru, обяснява защо подобни прогнози нямат много общо с реалността.

Американското списание National Interest започва да описва сценария на поражението на Русия с малки бойни епизоди, които хипотетично биха могли да възникнат по време на такъв въоръжен конфликт. На снимката, описана от журналисти, полски изтребител F-35 среща руски кораби в Балтийско море и изпраща координатите им на американски миноносец. Той от своя страна отива да се срещне с врага и го атакува с противокорабни ракети.

Възможно е същият полски F-35 да си взаимодейства с датски и норвежки F-35, контролирайки усъвършенствани БЛА, един от които открива руски системи за ПВО близо до украинската граница. Според изданието, съюзническите F-35, свързани чрез общ канал за информация, ще могат бързо да изпращат данни за обозначаване на цели до части от Сухопътните войски на САЩ, които са оборудвани с прецизни оръжия с голям обсег.

„Те се смеят напразно“: До какво може да доведе присъединяването на Украйна към НАТО?

Липсват гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО - заяви руският президент Владимир Путин. САЩ също оставят вратите на Алиан...

Това е точно сценарият за начало на войната, който сега се предвижда и изпълнява от Пентагона и неговите съюзници в НАТО, твърди NI.

Подобни сценарии се появяват в западните медии със завидна редовност. От гледна точка на специалистите по оперативно-стратегическо планиране на използването на войските, подобни произведения имат много малко общо с геополитическите реалности.

Основният проблем на подобни сценарии се крие в логиката на мисленето на техните автори: някои фрагменти излизат от съвременната военно-стратегическа ситуация - отделни региони, образци на оръжия и военна техника на САЩ (НАТО) и Руската федерация, възможни начини за тяхното бойно използване - и то само въз основа на това авторите изграждат всички свои други разсъждения и абсолютно без да вземат предвид особеностите на ситуацията като цяло.

В допълнение документите за оперативно и стратегическо планиране в САЩ, НАТО и Руската федерация - мобилизационни планове, планове за оперативно оборудване на територията на страната в интерес на отбраната, планове за изграждане на въоръжените сили – са най-високата от всички възможни степени на секретност, те са с подробности известни на изключително тесен кръг висши лидери. По дефиниция не може да има „течове” от такива документи. Така че всеки сценарий, публикуван в различни медии, може безопасно да се разглежда само като фантазия на авторите и най-често те са напълно откъснати от живота.

Бившият началник на щаба на Ленинградския военен окръг генерал-полковник Сергей Кизюн обяснява пред Gazeta.Ru, че „всеки повече или по-малко правдоподобен сценарий за избухване на военни действия между НАТО и Руската федерация“ трябва да започне с анализ на териториални, политически, икономически и дори религиозни противоречия, които, макар и на теория, биха могли да доведат до мащабна война в европейския театър на военните действия.

Джо Байдън: Ако го нямаше НАТО, трябваше да го измислим

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в понеделник за "по-добра координация" между членовете на Организацията на Северноатлантическия д...

„Откровено любителският характер на подобни есета в „Националния интерес” /NI/ е просто поразителен“ - се възмущава руският генерал.

Според военния лидер, вместо да се анализира класификацията на съвременните войни, техния възможен характер, условия и методи за разгръщане на конфликти, възможната система от стратегически действия на САЩ или НАТО, предвидените форми на използване на войските, всичко в подобни сценарии се свежда до някакъв вид локални битки в отделни взети региони.

Генерал Кизюн вярва, че хипотетичната война между САЩ или НАТО и Русия неизбежно ще се превърне в световна по обхват, продължителна и коалиционна по отношение на състава на участниците.

„С оглед на значителното превъзходство на Северноатлантическия алианс в областта на конвенционалните оръжия, периодът на военни действия само с тяхното използване ще бъде доста кратък и тогава страните ще преминат към размяна на ядрени удари. В случай на ядрена война между НАТО и Руската федерация, катастрофалните последици от използването на оръжия за масово унищожение ще бъдат не само за воюващите държави, но и за всички останали държави от европейския континент“ - твърди военният лидер.

И накрая, генерал Кизюн счита, че не е възможно да се спечели хипотетична война с Русия, като се използват само готови за бой групировки от войските на Северноатлантическия алианс. Във всеки случай ще е необходимо да се прибегне до стратегическо разполагане, което предполага прехвърляне на въоръжените сили от мирно във военно време, оперативно разполагане на войски, стратегическо прегрупиране и разполагане на приоритетни стратегически резерви. Без това, според военния лидер, започването на сериозна война е просто хазарт.

Столтенберг: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

Преди началото на срещата на лидерите на страните-членки на НАТО в Брюксел, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг припомни, ...

Според генерал Кизюн, ако потенциален враг започне оперативно разполагане на войски, това няма да остане незабелязано от разузнавателните служби на въоръжените сили на Руската федерация и най-вероятно ще бъде разкрито във всички възможни подробности.

При такива условия, по мнението на военния лидер, без да се чака началото на военните действия, Въоръжените сили на Руската федерация могат да бъдат нанесени демонстрационни ядрени удари. Например в безлюдни води на моретата и океаните. И ако това не направи правилно впечатление на потенциалния враг и не го отрезви, тогава не са изключени и превантивни ядрени удари.

Подобни варианти за действие са описани във Военната доктрина на руската държава.

„Що се отнася до възможните действия на полски и норвежки изтребители F-35, би било по-добре, ако The National Interest ги определи като иновации в областта на бойното използване и подобряване на тактиката на бойните самолети, но без политически фон. И това наистина заслужава вниманието на специалистите. Но включването на такива епизоди в сценария на конфронтацията с корабите на руския флот, действия на украинската граница и като цяло войната на НАТО с Русия изглежда като открита провокация, особено в навечерието на срещата на президентите на САЩ и Русия в Женева. В крайна сметка това не е компютърна игра, в която можете лесно да разхвърляте термини, сили и средства без никакви последствия“ - обобщава генерал-полковник Сергей Кизюн.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари