Новата цел на Стив Банън: да отгледа радикални популисти в Европа

8681
Новата цел на Стив Банън: да отгледа радикални популисти в Европа
Снимка: Getty Images

Американският политически стратег Стив Банън, смятан за "мозъка" зад възкачването на президентския пост на Доналд Тръмп, създаде фондация в Брюксел, за да подпомогне популистките партии в Европа.

Банън твърди, че "популисткото, националистическото, суверенитетското движение" е влязло в Европа благодарение на политици като вицепремиера на Италия Матео Салвини, унгарският премиер Виктор Орбан и австрийският канцлер Себастиан Курц.

След като успя да стимулира успеха на Доналд Тръмп, сега Стив Банън е насочил вниманието си към изграждането на крайнодясно политическо движение. Той се опитва да сформира движение, обединяващо популистки и националистически избиратели в Европа преди изборите от 23-26 май. Но група активисти в малко селце до Рим се надяват да разрушат това усилие.

Около 200 души излязоха в събота в Колепардо, на час и половина от италианската столица, в знак на протест срещу плановете на Банън да създаде училище за обучение на националисти в "Чертоза ди Тризулти", бивш картезиански манастир. Бившият съветник на Тръмп миналата година обяви намеренията си да превърне 800-годишното средновековно абатство - преди това обитавано от монаси - в академия за следващата вълна от популистки политици.

Протестиращите оспорват правното основание на концесията, чрез която се отдава манастирът, на основата на това, че целите на академията не са в съответствие с целта на сградата. Противниците на проекта твърдят, че академията на Банън ще превърне едно място на мир и гостоприемство в крепост на международния популизъм и антиевропейския национализъм. „Това би било в ярък контраст с духа на този манастир, който отдавна е място на мир за поклонници и посетители“, каза Киарина Яни, 58-годишен адвокат.

Но близкият сътрудник на Банън Бенджамин Харнуел, който оглавява академията, казва, че не се притеснява от протестите. В интервю в градината на абатството Хърнуел споделя, че е мотивиран да изгради академия, която да обучава "следващото поколение националистически и популистки лидери", в съответствие с целта на Банън да създаде "гладиаторско училище за воини на културата".

Харнуел отговаря за консервативния католически институт „Dignitatis Humanae“ (DHI), организацията, считана за „културната ръка“ на популисткия натиск на Банън в Италия и в Европа и за която италианското правителство е наело сградите на Тризулти.

Банън се опитва да създаде „военни зали“ в целия континент, за да подпомогне движението си преди изборите за Европейски парламент през май, а Харнуел твърди, че те работят в „отделни кътчета на едно и също бойно поле“.

Харнуел заяви, че протестите срещу академията се ръководят от италианските леви партии и че има "добри отношения" с местната общност в Тризулти. "Има и местни жители, които подкрепят академията и ние ги наричаме „тихото мнозинство", каза той.

Сътрудникът на Банън ще обучава бъдещите политици на философия, теология, икономика и история, "защитавайки юдео-християнските основи на западната цивилизация, чрез осъзнаването, че човек е създаден по образ и подобие на Бог."

Академията Тризулти ще се превърне в основна културна инициатива, свързана с Движението - политическия проект на Банън за подкрепа на десни и дестабилизиращи групи в цяла Европа, каза Харнуел.

Никола Фратояни, лидер на лявата партия Синистра Италиана, която участва в протеста, заявява: „Вярно е, че манастирът е основан през Средновековието. Но искаме средновековните идеи да останат вътре в тези каменни стени. Вместо това трябва да се борим с появата на тази тъмна вълна от ултраконсервативни движения в Европа и за подкрепа на европейските ценности”.

Даниела Бианки, бивш регионален съветник на лявоцентристката Демократическа партия и един от организаторите на протеста твърди: "Манастирът е общо благо и не може да се превърне в символ на консервативно ограничаване."

Бивш стратег на Белия дом, Стив Банън наскоро прогнозира "зашеметяваща победа" за популистите и националистите в изборите за Европейски парламент през май.

Известно е, че от подкрепата на бившия главен стратег на Тръмп се облагодетелства и бразилският президент Жаир Болсонаро. Докато Болсонаро обаче отхвърля твърденията, че Банън играе ключова роля в неговата кампания, синът му Едуардо се сприятели с американеца през юли миналата година. През август президентският син публикува тяхна обща снимка в Instagram с текст, който гласи, че Банън е "ентусиаст по отношение на кандидатурата на баща му и че ще "обединят сили срещу културния марксизъм."

В неделя Банън се присъедини към Болсонаро на вечеря в бразилското посолство заедно с различни членове на кабинета и други лидери, където обсъдиха теми като икономическите планове на страната.

Американският президент Доналд Тръмп повдигна възможността за това Бразилия да стане член на НАТО, след като прие крайнодесния бразилски президент за разговори относно сигурността в Белия дом. "Бразилия и САЩ никога не са били толкова близки, колкото сега", каза американският президент в Овалния кабинет.

Болсонаро пристигна в САЩ с половин дузина министри и цел за разширяване на търговското, дипломатическото и военното сътрудничество между двете най-големи икономики в Западното полукълбо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари