Новият американски президент Джо Байдън идва с обещания за светлина и тъмнината от украинската афера

4106
Новият американски президент Джо Байдън идва с обещания за светлина и тъмнината от украинската афера
Снимка: Getty Images/Guliver

Още през 2014 г. Барак Обама твърди: "Джо би бил великолепен президент. Той е добре запознат с работата и знае как да различава истински важните неща от по-маловажните".

Имайки предвид, че Байдън е вицепризидент именно в администрацията на бившия президент Барак Обама, можем да предположим, че има резон в думите му. Но дали това е така, ще преценим ако се запознаем малко по-отблизо с личността, мирогледа и амбициите и на човека, който надделя над Доналд Тръмп на 3 ноември 2020 година.

Кариера

Джоузеф Байдън е заклет демократ, вицепрезидент в администрацията на Барак Обама и бивш сенатор от щата Делауеър. Той е роден на 20 ноември 1942 в град Скрентън, щата Пенсилвания, в англо-ирландско католическо семейство.

Байдън завършва университета в Делауеър през 1965 година, където специализира история и политология, а по-късно през 1968 година и юридическото училище на Сиракузкия университет в щата Ню Йорк. Същата година защитава докторат по право.

През 1972 година, едва на 30-годишна възраст е избран за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на САЩ. Байдън е преизбиран за сенатор през 1978, 1984, 1990, 1996 година. Той се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на 100 000 - 150 000 долара.

На 23 август, 2008 година, тогавашният все още кандидат за Белия дом Барак Обама избира Байдън за свой подгласник. На 20 януари, 2009 година той става официално вицепрезидент на САЩ.

Джо Байдън има репутацията на силен дипломат и решителен международен лидер. През 1974 година списание "Тайм" го включва в своя списък "200 лица на бъдещето, които ще изграждат историята".

Байдън има два брака, след като първата му съпруга и 13-месечната им дъщеря загиват в автомобила катастрофа през 1972 година. Той има още двама синове от първия брак и дъщеря от втория. През 2015 година големият син на Байдън - Джоузеф "Бо" Байдън, почина на 47-годишна възраст от рак на мозъка. Байдън-младши, който в годините 2006-2015 беше главен прокурор на щата Делауеър, страдаше от тежкото заболяване дълго време.

Ключови позиции във вътрешната политика

Koгaтo oфициaлнo oбяви yчacтиeтo cи в пpeзидeнтcĸaтa нaдпpeвapa пpeз 2020 г., Джo Бaйдън зaяви, чe ce зacтъпвa зa двe нeщa – paбoтницитe, "изгpaдили тaзи дъpжaвa", и цeннocтитe, ĸoитo мoгaт дa пpeoдoлeят нeйнитe paздeлeния.

Без Тръмп на церемонията: Как Джо Байдън ще получи "ядреното куфарче"?

Решението на американския президент Доналд Тръмп да не присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън ще бъде...

Джо Байдън също обвинява администрацията на президента Доналд Тръмп за "престъпните" разделения на семействата на мигранти на границата на САЩ с Мексико.

Дpyг ĸлючoв мoмeнт oт пoлитиĸитe мy, ĸoйтo ce paзличaвa знaчитeлнo oт тoзи нa Дoнлaд Tpъмп, e пoзициятa oтнocнo oĸoлнaтa cpeдa. Бaйдън cмятa, чe измeнeниeтo нa ĸлимaтa e eĸзиcтeнциaлнa зaплaxa и зaяви, чe щe cъбepe ocтaнaлия cвят, зa дa дeйcтвa пo-бъpзo зa oгpaничaвaнe нa вредните eмиcии.

Външна политика

Байдън обвинява Тръмп, че е причинил загуба на доверие и уважение към американската дипломация на международната сцена. Новият президент е дългогодишен член на Сенатската комисия по външни отношения.

В реч в университета в Ню Йорк през 2019 г. Байдън заяви: "Според мен, външната политика в действителност е вътрешна политика, а вътрешната политика е външна политика. Те са дълбоко свързани". Той добави, че сигурността на САЩ е пряко зависима от това да има "най-силната възможна мрежа от партньори и съюзници, които да работят един с друг".

Махнаха двама гвардейци от инаугурацията на Байдън заради опасни връзки

Двама души от Националната гвардия на САЩ бяха отстранени от участие в утрешната инаугурация на новия президент Джо Байдън поради връзк...

Що се отнася до Русия, позицията му е, че Путин атакува западната демокрация и се опитва да отслаби НАТО. Байдън е привърженик на създаването на специална комисия за разследване на атаките на Русия срещу американската демокрация и оказване на по-голям натиск върху Русия с помощта на НАТО и Европейския съюз.

Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена.

Съветниците на Байдън приемат, че Китай е "авторитарен режим, който подкопава интересите на САЩ", администрацията на Тръмп уверява, че ще продължи политиката за намаляване на зависимостта си от Китай чрез мита.

Балкани

Байдън редовно пътува до Балканите през 90-те години на XX век, застъпва се вдигането на оръжейното ембарго и обучението на босненските мюсюлмани, разследването на военни престъпления и военни удари на НАТО. Според Байдън, на среща с югославския президент Слободан Милошевич той го нарича "военнопрестъпник", макар някои от присъстващите на срещата да не си спомнят такова изказване. В автобиографичната си книга "Promises to Keep" Байдън се описва като водеща фигура в определянето на американската политика за Балканите, съществено спомагайки за убеждаването на президента Бил Клинтън да се намеси с военна сила във войната в Босна и Херцеговина, но според служители в Конгреса, както и записите на гласуванията и речите му, ролята му не е била ключова. Байдън нарича приноса си в определянето на политиката на САЩ спрямо Балканите "най-гордият момент в обществения ми живот", наред с работата си по приемането на Закона против насилие срещу жените. Той призовава за разширение на НАТО преди това да е станало модерно.

Байдън: Това са тъмни времена, но винаги има светлина

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе емоционална реч, преди да замине от Делауеър във Вашингтон, където официално ще вст...

Украинска връзка

Бившият главен прокурор на Украйна Виктор Шокин заяви, че е имало опит за отравянето му в Гърция и той не изключи в това да е замесен Байдън.

По това време Шокин е разследвал за корупция украинската частна газова компания "Бурисма", където като консултант работи Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън. Според версията на кръга около Тръмп, при посещението си в Украйна като вицепрезидент, Байдън е настоявал президента Петро Порошенко да уволни Шокин за корупция, в противен случай Украйна нямало да получи заем от 1 млрд. долара от МВФ. Бяха публикувани и записи в подкрепа на тази теза! Но работата на Шокин беше опетнена и от други корупционни скандали.

Противниците на Байдън в САЩ подозират, че той е търсил разправа с Шокин в полза на сина си. Участието на сина му в украинска фирма е конфликт на интереси, защото Байдън е отговарял за Украйна в администрацията на Барак Обама, смятат те. А ето какво публично обяви адвокатът на Тръмп - Рудолф Джулиани, за украинската афера - ТУК!

Още: Джо Байдън вече е идвал в България, подкрепил ни за НАТО и Европейския съюз

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари