Новото нормално за туризма в Гърция - дали ще е достатъчно за икономиката?

3816
Новото нормално за туризма в Гърция - дали ще е достатъчно за икономиката?
Снимка: iStock

Ресторантите и кафенетата в Гърция се отвориха предсрочно вчера, 25 май, след като страната очаква и се подготвя за кратък летен туристически сезон, жизненоважен за икономиката.

Но с правилата за социално дистанциране, ограничаващи бизнеса до около 50-процентов капацитет, и разрешени маси само на открито, много собственици поставят под въпрос смисъла да отворят бизнеса си отново след блокирането от над два месеца.

17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги, на останалите - цени от 1 до 5 лева

17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и шезлонги за туристите. Това обяви в Слънчев бряг министърът на туризма ...

"Трябва да дезинфекцираме всичко през цялото време ... ще трябва да наемем допълнително персонал, който да чисти преди и следи клиентите ..., но не сме в състояние да го направим", заяви собственикът на кафене Вангелис Даскалопулос пред АФП в Атина. "Не знам как ще се справим", каза той и добави, че се разкъсва между страха си от вируса и необходимостта да поддържа бизнеса си.

В заведенията като неговото се изисква задължително минимално разстояние да е между 70 сантиметра (28 инча) до 1,7 метра (5,5 фута) между столовете и се допускат максимум шест седящи клиенти на маса.

Въпреки опасенията на някои като Даскалопулос, ценителите на заведенията бяха щастливи заради възможността отново да се социализират в тях.

"Радвам се да прекъсна изолацията си през последните месеци и да се срещна лично отново с приятели", заяви пенсионерът Джоргос Каравацанис. "Кафенетата в Гърция имат социално измерение. Там се намира биещото сърце на града", каза той.

Три от 10 кафенета или ресторанти се очаква да останат затворени от страх за непечеливш бизнес, заяви Никос Нифудис от Солунската инициатива за кетъринг пред Атинската агенция за новини през уикенда. "Секторът е много загрижен да посрещне завръщането към бизнеса ... никой не може да предвиди колко уверени клиенти ще се върнат в кафенета и ресторанти", каза той.

КЗП: Най-рано през есента ще се връщат пари на туристи

Най-рано от есента ще започне връщането на парите на туристите, чиито пътувания са се провалили зарази обявената пандемия от коронавиру...

"Трудностите са зад гърба ни", заяви премиерът Кириакос Мицотакис пред телевизионната станция Star по-рано. "От 1300 пристигащи в Гърция от чужбина през последните няколко дни не са открити случаи на коронавирус", добави той.

Гръцкият премиер обаче призна, че се страхува от ефекта на кризата върху средната класа в страната и прецени, че тази година в Гърция рецесията ще бъде между 5 и 10 процента.

От 4 май Гърция прогресивно започна възобновяване на работата на бизнеса, свързан с туризма след карантината, наложена през март, за да се предотврати икономически срив, което може да достигне 13 процента от БВП през тази година.

Платените плажове отвориха на 16 май, докато пътуването с ферибот до островите беше разрешено от 25 май само за гръцки туристи. Целогодишните хотели ще възобновят дейността си на 1 юни, последвани от сезонните хотели на 15 юни.

Полетите до Атина ще се рестартират на 15 юни, а до останалите регионални и островни летища в Гърция - на 1 юли.

Испания отваря врати за чуждестранни туристи през юли

Посетителите от чужбина могат да се върнат в Испания през юли. Това заяви премиерът Педро Санчес в събота, съобщава БГНЕС. Изявлението...

ЕК заяви, че летовниците могат да бъдат помолени да носят маски за лице в самолетите, както да спазват социалните дистанции на плажа и дори да резервират шезлонги преди да използват хотелските басейни. Пълните насоки в това отношение си припомнете ТУК!

Първоначално Гърция искаше пристигащите чужди туристи да се подложат на тестове поне 72 часа преди пътуването, но Брюксел не одобри предложението. Атина сега заявява, че няма да изисква пътниците да преминат тестове за COVID-19 или карантина, но пробни тестове ще се извършват за епидемиологични цели.

Навсякъде в Европа терасите на кафенета и ресторанти също се отвориха – това се случи за първи път от месеци в Мадрид и Барселона - испанските градове, най-силно засегнати от вируса.

Бавария също разреши на прословутите си бирарии да заработят отново. Но и в Испания, и в Германия собствениците се оплакаха, че ограничителните безопасни разстояния намаляват броя на клиентите им и по този начин не ги отдалечават от дъното и потенциалните фалити.

Още: "Коронавирусът по света: Испания с голяма корекция надолу на смъртните случаи"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари