Оценка: Бавенето на Запада с оръжията за Украйна усложни войната (ВИДЕО)

8087
Оценка: Бавенето на Запада с оръжията за Украйна усложни войната (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Колебанието и забавянето на Запада да снабди Украйна с важни тежки оръжия като танкове, дългобойни ракети (ATACMS) и ПВО ограничиха възможностите на Киев да организира и продължи широкомащабни контраатакуващи операции след успехите от есента на 2022 година в Харковска област и при Херсон. Ситуацията сега е повече позиционна, а на Русия беше позволено да поеме отново инициативата във войната – дали с бъдещи нови атакуващи операции или с усилване на защитата на вече завладени територии, чието освобождаване сега ще струва по-скъпо на украинците. Това е основното заключение в специализиран анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Украйна няма военно-промишлен комплекс, с който да се противопостави на Русия и зависи почти изцяло от западната помощ. Затова и получаването ѝ – какво, колко, кога, влияе най-много на военното планиране и изпълнение на операции от украинската армия.

От ISW посочват, че руската офанзива стигна до кулминация и почна да затихва след превземането на Северодонецк и Лисичанск в началото на юни, 2022 година. Тогава Запада, най-вече САЩ, доставиха оръжейни системи като гаубици (самоходни и несамоходни) плюс HIMARS, но не беше поет ангажимент за доставка на танкове и бронирани машини на пехотата в голямо количество. Още тогава Украйна предупреди, че запасите от боеприпаси от съветската ера се изчерпват и няма как да бъдат възстановявани, но Запада не промени решително характера на доставяната помощ, отчитайки този факт. Запада трябваше още тогава да се фокусира върху пълното модернизиране на украинската армия на база западни оръжия, подчертават от ISW.

Безспорно западните конвенционални оръжия са по-добри от руските – само HIMARS например даде решителен ефект за изтласкването на руснаците от Херсон, след като украинците ефективно съсипаха логистиката на руските части в града и на запад от Денпър до степен, в която руснаците не можеха да поддържат силите си в този регион с елементарни доставки – боеприпаси най-вече. Връщането на почти цялата Харковска област и западната част на Херсонска област представляваше освобождаване от руска окупация на над 12 000 квадратни километра – невероятен успех, показващ, че руската армия може ефективно да бъде сломена с подходящите оръжия и при умение и знание как да се използват те за реализиране на успешна стратегия. Но липсата на ангажимент за доставка на важни оръжейни системи като танкове и БТР-и още преди тези офанзиви, а и когато те вече се случваха, попречи на украинците в планирането – те нямаха гаранция, че ще могат да заменят загубена при операциите тежка военна техника – най-вече танкове и БТР-и, категорични са от ISW. Това изглежда и основната причина да няма голяма зимна украинска контраофанзива – защото чак през януари вече беше поет западен ангажимент за доставка на танкове, а те тепърва ще идват тоест още месеци на логистика, на обучение. "Ако Запада беше поел ангажимент за доставка на тежки военни сухопътни машини в началото на лятото на 2022 година, Украйна щеше да може да ги ползва в периода октомври – ноември 2022 година" - такава е оценката на ISW за времевия период, който трябва, за да си проличи ефекта на западното оръжие на бойното поле.

Съответно – Русия успя да заздрави отбраната в Луганска област, където беше логично да се развие украинска контраофанзива след успеха през септември в Харковска област. Руската тактика да се действа в стил „камикадзе“ най-вече от ЧВК Вагнер срещу Бахмут, ангажира ценни украински ресурси за отбрана на града, който се превърна в политически символ, но това допълнително попречи на планирането и разгръщането на мащабна украинска контраофанзива. Отделно, периодичните мащабни руски бомбардировки още повече дадоха време на руснаците да пооправят неразборията във военно отношение на терен, тъй като ангажираха украински ресурс за стабилизиране.

Предвид западните ангажименти за танкове, Украйна все още може да стартира зимна контраофанзива, но прозорецът за това вече е почти затворен, още повече, че Русия явно също планира съответни действия в Луганска област. И украинците, и руснаците ще трябва да отчетат пролетта като сезон, в който теренът ще е разкалян и тежката военна техника няма да може да бъде използвана ефективно. Съответно, Украйна може да трябва да чака за голяма офанзива чак до края на май и началото на юни, заключват от ISW.

Развитие на военните действия в Украйна

Отново в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия е посочено, че през последното денонощие украинците са отбили руски атаки при Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) и Ивановско (6 километра западно от Бахмут). Това тотално противоречи на констатацията на популярния руски телеграм канал "Рибар", който твърди, че оставало да бъде преодоляна още една последна голяма украинска отбранителна линия на южния фланг на Бахмут – село Красно, което вече се пада буквално в тила на града (КАРТА). Припомняме, че голямата руска цел е да бъде отрязан пътят Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут (Т0504), по който се правят доставки за защитниците на Бахмут, както и градът да бъде ефективно обкръжен, за да се наложи на украинците да се изтеглят.

(КАРТА) За южния фланг, един от достоверните украински източници в Twitter твърди, че руският напредък засега е спрян при Ивановско. (КАРТА) На север, нещата опират до направлението Николаевка - Весело, където има очевиден руски натиск, след овладяването на Благодатно.

(КАРТА) Същият достоверен украински източник от Twitter коментира, че руските сили са отблъснати до западната част на Николско. Продължават и боевете в северната част на Павловка - тази позиция е без промяна от есента на 2022 година насам. От руска страна вече има пълно мълчание относно Угледар (Въгледар, Вухледар) - "Рибар" смени плочата и говори, че "руската морска пехота води позиционен бой с превъзхождащи сили на противника".

Показателно е и какво коментира в канала си в Телеграм Игор Гиркин, бивш военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) - че при Маринка руснаците са спрени, въпреки обещанията как през януари селището ще бъде превзето, че при Водяне ожесточените боеве не са донесли предимство на руснаците и че при Угледар няма успешен щурм, защото украинските части имат стабилни укрития по сгради с бетон и оттам коригират с дронове артилерията си без да се излагат на никаква опасност, докато щурмуващите руснаци нямат сигурно прикритие.

(КАРТА) В Луганска област има данни, че руската армия удържа украинските сили да не превземат височините на север-северозапад от Диброва (на 5 километра южно от Кремена).

Междувременно, украинската армия нанесе прецизни артилерийски удари по важна за руската армия инфраструктура в окупираните територии. Разрушен е жп мост между Мелитопол и Токмак, Запорожка област. Според Владимир Рогов, член на назначената от руснаците местна военна администрация, това е направено с HIMARS. Рогов беше този, който почна да тръби в Телеграм как руската армия тръгва на офанзива в Запорожието миналата седмица, но вече от 3 дни си мълчи. Отдавна бяха направени оценки, че активността на руснаците там е ограничена.

В Иловайск, Донецка област, също беше нанесен успешен украински артилейски удар. Уцелена е местна жп гара, използвана от руската армия като логистична точка за прекарване на военно оборудване.

ОЩЕ: Заради големите загуби на ЧВК Вагнер при Бахмут идват редовни руски части (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари