Оценка: Путин не иска мир, а собствен дневен ред в Украйна. Ще се дръпнат ли руснаците от АЕЦ Запорожие?

9207
Оценка: Путин не иска мир, а собствен дневен ред в Украйна. Ще се дръпнат ли руснаците от АЕЦ Запорожие?
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин се опитва да се възползва от желанието на Запада да се стигне до мирни преговори за Украйна и да влезе в тях, без да поема никакви предварителни ангажименти за отстъпки, а само да наложи своето. Това е основното заключение в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Американските експерти припомнят всички скорошни действия на руската дипломация – като се започне с телефонния разговор на Путин с германския канцлер Шолц, в който руският президент се оплака как западната помощ за Киев създава ситуация на съпротива срещу преговори, изявлението на говорителя на Путин Дмитрий Песков в отговор на заявеното желание за преговори от страна на американския президент Джо Байдън само ако руснаците се изтеглят от Украйна - че "специалната военна операция" (така режимът на Путин нарича войната в Украйна) ще продължи, думите на руския външен министър Сергей Лавров за преговори само когато Запада и НАТО се съгласят с исканията на Москва от 17 декември, 2021 година – мораториум за разширението на НАТО, оттегляне на декларацията от срещата в Букурещ от 2008 година, която признава Украйна и Грузия за способни да влязат в Алианса, мораториум за разполагане на бази на НАТО в бивши съветски републики, забрана за разполагане на нападателни оръжия на НАТО в близост до руските граници и връщане на НАТО до границите му от 1997 година (т.е. дори България да излезе от Алианса). Всичко това показва истинските намерения на Путин – да преследва максималистичните си цели в Украйна, като на първо време вероятните са намаляване на западната помощ за Киев, признаване на незаконно анексираните от Русия украински земи (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области – нито една от тях в нито един момент от началото на войната не беше изцяло контролирана от руската армия) и ограничаване на действията на НАТО в Европа.

Освен всичко друго, Кремъл нарочно говори за евентуални преговори мъгляво, най-вероятно за да убеди Запада процесът да започне без ясно определение преди това какво ще се гони с преговорите – прекратяване на огъня т.е. примирие или повече – поставяне на начало на мирен процес и евентуално финално мирно споразумение между Русия и Украйна, подчертават от ISW. И добавят – Русия ще спечели от примирие, за да се прегрупира, след като в момента ситуацията на фронта е в ущърб на режима на Путин.

Западните лидери изглежда са наясно с това – американският президент Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон говориха на съвместна пресконференция на 1 декември и подкрепиха за пореден път Украйна. А Олаф Шолц настоя пред Путин руските войски да се изтеглят изцяло от Украйна. Байдън беше категоричен: Идеята Путин да победи в Украйна е непостижима. Вероятно заради това руският диктатор каза в разговора с Шолц, че Русия ще е "принудена" пак да бомбардира критична гражданска инфраструктура на Украйна с оправдание, че украинците нападали "гражданска инфраструктура на Русия" (незаконно анексираните украински територии, с фалшифицирани референдуми) – Киев очаква това да се случи всеки момент. Бригаден генерал Олексий Хромов, заместник-командващ на Генералния щаб на украинската армия, заяви, че през ноември Русия е изстреляла 239 крилати ракети по цели в Украйна, а украинските сили са свалили 72% от тях (ПВО системите NASAMS /американска/ и IRIS-T /германска/ имат 100% успеваемост), както и 80% от общо 80 ирански дрона-камикадзе Shahed-136. В последната седмица няма нито един изстрелян ирански дрон от руска страна.

ОЩЕ: Има ли риск от война между Русия и НАТО - ултиматум, предпоставки и отговор

Остава отворен въпросът с АЕЦ Запорожие. Украинският щаб потвърди частично оттегляне на руски сили и военна техника от някои населени места в Запорожка област, а украинското разузнаване твърди, че в АЕЦ-а са останали само 500 руски войници. Алексей Лихачов, ръководителят на "Росатом", потвърди старта на разговори за установяване на демилитализирана зона при ядрената централа. Вървят слухове, че Русия ще иска в замяна на това да няма прекъсване на доставките на газ по газопровода "Дружба", но дали такова евентуално споразумение ще бъде спазвано е доста съмнително – защото руската армия ще запази позиции, от които да обстрелва Енергодар и АЕЦ Запорожие, като е много вероятно да го прави и да обвинява украинците, че застрашават ядрената централа. Директорът на МААЕ Рафаел Гроси вече коментира, че има цел преговорите за АЕЦ Запорожие да бъдат завършени със споразумение до края на 2022 година.

Що се отнася до актуалната обстановка на фронта в Украйна, големи промени няма. За отбелязване е, че украинската армия натиска и подобрява позициите си при Куземовка и Красная Поповка – две от селата, които са изходни позиции за атака съответно на Сватово и Кремена.

ОЩЕ: Награден от Путин пропагандист бие тревога за украински успех в Луганска област

В Донецка обаст, данните на украинския щаб са за удържане на позициите при Бахмут, Соледар, Опитно и Маринка (важна позиция за Авдеевка). Популярният руски телеграм канал "Рибар" също не отбелязва нещо по-различно, с изключение на едно - заедно с руското военно министерство твърди, че е напълно овладяна Курдюмовка, едно от селцата на югоизток от Бахмут. Специално за Бахмут британското разузнаване твърди, че руснаците са съсредоточили всичките си офанзивни операции в тесен сектор от 15 километра ширина и плащат много висока цена за овладяването на град, който се е превърнал в политическа, а не значима военна цел. А при Павловка (направление Вухледар/Угледар) руснаците твърдят, че са свалили украински Су-25, но има видеоклип, показващ че украинските сили запазват позициите си там.

ОЩЕ: САЩ готвят коренна промяна в помощ на Украйна, а Лукашенко гледа да се възползва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари