Очаква ли ни век на пандемии?

1787
Очаква ли ни век на пандемии?
Снимка: Getty Images/Guliver

Международна група учени ще изследва вероятността за "изтичане" на Sars-Cov-2 от лаборатория в рамките на разследва за произхода на коронавируса.  Екипът е създаден в рамките на комисия от The Lancet по Covid-19, орган, формиран през юли за разработването на "практически решения" по времена пандемия и препоръки за това как да се избегне следваща пандемия и да има по-добра защита, пише The Telegraph.Екипът ще се ръководи от доктор Питър Дашак - британски зоолог и водещ специалист по вторични зоонозни явление.

Специалистите ще изучават системно всички теории за произход на вируса, като събират научни доказателства за всяка една от тях. Д-р Дашак уверява, че като учен не е свързан с предубедени идеи и ще изследва всички възможности непредубедено.

Пандемията от COVID-19 остави 150 милиона деца в бедност

Около 1,2 милиарда деца живеят в бедност. Това сочи доклад на УНИЦЕФ и призовава борбата с бедността сред децата да стане приоритет на ...

Откакто коронавирусът се появи в Ухан, Китай в края на декември около произхода му се появиха множество конспиративни теории.

Комисията на The Lancet отбелязва, че "наличните до момента доказателства потвърждават мнението, че  Sars-Cov-2 е с естествен произход, а не резултат от лабораторна разработка и разпространение." Вероятно естествената причина за вируса са прилепите. Изследване, проведено във ферми за норки в Холандия е показало, че животните бързо се заразяват и разпространяват вируса. Учените са наблюдавали как вирусът се предава между работниците във фермата и техните животни, мутирайки при предаването.  

Според д-р Дашак, ключът към разбирането на вторичното зоонозно разпространение е да се мисли за него, не като за рядко явление, а за нещо, което постоянно се случва - като за лотария. Повечето животински вируси умират бързо, ако изобщо се предават от човек на човек, но при наличието на съответния вирус и условия на околната среда може да се случи епидемичен взрив.

"Не се случва така, че веднъж на 10 години се заразява с вирус от прилепи и това се нарича пандемия. Всъщност хората се заразяват всеки ден. Шансът за разпространение на вируса зависи от такива неща като скоростта на репликация на вируса, предизвиква ли той заболяване, високо ли е нивото на контакти при инфектирания човек с други хора, пътува ли този човек в оживени градове или по пазари", обяснява д-р Дашак.

„Наздраве“ в бар в Хамбург вкара стотици под карантина

След коронавирусни инфекции в бар в хамбургския квартал Шанценфиртел властите предполагат, че около 600 души ще трябва да бъдат постав...

Тъй като светът се развива все повече, става по-мобилен и свързан, нараства рискът от предаването на вируси от животните на човек, карайки учените да предполагат, че ни заплашва век на пандемии, когато големите огнища ще станат много по-често явление. 

"Ние може да станем по-уязвими от тези пандемии, отколкото си мислим. Можем да създаваме стечение на крайно неблагоприятни обстоятелства. И ако това е истина - трябва да го знаем. Трябва да получим някои сведения за това. Това не е политика, а нещо много по-важно. Става въпрос за това как ние, като вид да се справим с потенциална заплаха за съществуването ни", коментира още ръководителят на изследователската група. 

Още: "Спад на новите случаи на коронавирус у нас, 10 души са починали за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари