Очертава ли се нов конфликт Русия – Турция?

7510
Очертава ли се нов конфликт Русия – Турция?
Снимка: iStock/Guliver

Очертава се нов конфликт Русия – Турция като този от 2015 година, пише руският ежедневник „Независимая газета“.

Турция засилва позициите си в сирийската провинция Идлиб, чието звръщане очаква Дамаск. Телевизионният канал Al Jazeera съобщава за увеличаването на турския контингент в анклава, където последните сили на лоялната на Анкара умерена опозиция са разположени заедно с радикални формации. Този жест вероятно цели да начертае „червени лини“ за сирийския режим и неговите съюзници. В експертната общност виждат рисковете от нова конфронтация между Русия и Турция - подобна на тази, която настъпи през 2015 г.

Над 255 000 сирийски бежанци в Турция са се завърнали по домовете си

Министърът на вътрешните работи на Република Турция Сюлейман Сойлу заяви, че за последните две години 255 300 сирийски бежанци в Турция...

Срещата на върха на Русия, Турция и Иран, проведена в Техеран миналата седмица, не разреши всички противоречия на "сирийската тройка". На борда на самолета, когато се връщаше от иранската столица, турският лидер Реджеп Тайип Ердоган заяви пред репортери, че няма да позволи да се разглежда ситуацията с очакването нападение над Идлиб като даденост. "В Идлиб има членове на умерената опозиция, които бяха доведени от Алепо, Източна Гута", каза Ердоган. "Казахме ясно, че не приемаме никакви операции срещу цивилни лица под претекст за борба срещу Ал Нусра. Това ще доведе до голяма хуманитарна криза и нов поток бежанци в Турция. Турция не трябва да плаща цената за такава операция. Разбира се, ние подкрепяме премахването на терористични групи в Идлиб, но всяка стъпка, която трябва да се предприеме, трябва да се съобразява с духа на процеса от Астана.

Русия, на свой ред, настоява за отделяне на бунтовниците от радикалите. В интервю за РИА Новости заместник-ръководител на руското външно министерство, Олег Сиромолотов заяви:

"Като се възползва от факта, че в Идлиб е създадена зона за деескалация, там се е окопала банда терористи, които са укрепили позициите си и започнаха да предприемат атаки срещу цивилното население на Сирия, да извършват удари по базите на руските въоръжени сили. Не можем да не реагираме на такава агресия. Въпреки това, е необходимо да се отчете, че в зоната за дескалация в Идлиб също има цивилно население, както и въоръжени опозиционни групи, които не са били замесени в терористични дейности и потенциално биха могли да бъдат включени в процеса на уреждане в Сирия. "

"Рискът от сблъсък между Русия и Турция като цяло се увеличава, ако Москва, Дамаск и Техеран предприемат по-сериозни действия срещу Идлиб – каза за изданието директорът на Центъра за изследвания на исляма в Института по иновативно развитие Кирил Семьонов. "Но Турция предприе такава стъпка, че да предотврати възможната офанзива на силите на режима и неговите съюзници. Това действие на Анкара можеше да се очаква, тъй като в зоната на деескалация Идлиб са разположени по периметъра 12 турски наблюдателни поста, които в случай на нападение ще се окажат застрашени. За да избегне всякакъв риск за своите войски, Турция, разбира се, усили своето присъствие в Идлиб и това най-малкото ще създаде допълнителни пречки за провеждане на настъпателни операции на силите на сирийския режим. Ако Турция включи и авиацията, превъзходството в небето над Сирия определено ще бъде на нейна страна."

Джумхуриет: "Това ли ни е умната държава?"

По указания на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината в централния истанбулски район „Бейоглу” забрани тра...

Превод: агенция Фокус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари