Оказването на натиск върху Китай няма да помогне на американските работници

1477
Оказването на натиск върху Китай няма да помогне на американските работници
Снимка: iStock/Guliver

Отношенията между Съединените американски щати и Китай е въпрос, по който инстинктите на американския президент Доналд Тръмп са поне частично правилни - Китай, нека бъдем честни, не винаги играе честно в международните икономически отношения. Има ограничено зачитане на интелектуалната собственост; субсидира стратегически индустрии с изгодни заеми и експортни кредити; използва държавна власт за поръчки в полза на местните фирми. Диагностицирането на греховете на Китай обаче не същото като тяхното спиране. Въпросът е дали Тръмп по време на срещата с китайския президент Си Дзинпин тази седмица и в бъдеще може да изгради стратегия, която наистина помага на американските работници.

В общи линии има два начина за повлияване на Китай. Първият е директен двустранен натиск: Съединените щати обявяват, че някои форми на поведение са неприемливи. 42-рият президент на САЩ, Бил Клинтън (1993-2001 г.) опита това в началото на своя президентски мандат, когато свърза правата на човека на Китай с търговския достъп; той не стигна доникъде. По време на кампанията от миналата година Тръмп обеща подобна твърдост: той ще обяви Китай за валутен манипулатор „от ден едно“. Разумно, милиардерът се отдръпна от това перчене. През повечето време, по повечето въпроси, Китай е твърде голям, за да бъде избутан.

Китайска компания произвежда по 1 смартфон всяка секунда

Огромният китайският производител на смартфони и електроника Xiaomi отвори своя втори завод в Индия. Предприятието вече е достигнало пъ...

Вторият метод предлага по-добри шансове. Той е да бъде приветстван Китай на върховната маса на международната система и след това да бъде поискано от Китай да играе по правилата. След своя неуспешен двустранен експеримент, това е което Клинтън измисли: Той вкара Пекин в Световната търговска организация (СТО). Оттогава поведението на Китай не беше перфектно, но Пекин беше възпрян от своите ангажименти в СТО повече, отколкото коментаторите по темата очакваха. Между 2001 и 2016 г. Китай беше ответник по 39 дела, заведени пред трибунала на СТО за уреждане на спорове, и като цяло спазваше неблагоприятните решения. Същевременно Пекин заведе 15 собствени дела, като спечели няколко от тях.

Ако правилата обикновено работят по-добре от двустранния натиск, това ще бъде още по-вярно в бъдеще. Докато икономическата тежест на Китай настига тази на САЩ, властите в Пекин ще бъде дори по-малко вероятно да реагират на натиск. От друга страна, тъй като Китай гордо приема мантията на глобален лидер, страната ще се грижи повече за своя имидж в света.

The Washington Post

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари