Опасната игра на Путин в Сирия

3661
Опасната игра на Путин в Сирия
Снимка: Gettyimages

Германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung публикува коментар на колумниста Райнхард Фезер, посветен на решението на Москва да прекрати действието на междуправителственото споразумение със САЩ за утилизацията на плутоний.

Малко вероятно е руският президент Владимир Путин сериозно да обмисля употребата на ядрено оръжие. Но той се стреми да засили ролята на Руската федерация като непредсказуем играч.

Лавров: Русия е готова да работи върху черновата за Сирия, предложена от Франция

Русия е готова да работи върху черновата на резолюция, предложена на Съвета за сигурност на ООН от Франция. Това заяви руският външен ...

Путин търси директна конфронтация със Съединените американски щати. Едва ли по друг начин може да бъде разбрано неговото условие за спиране на "ядрения развод" с Вашингтон, който започна с прекратяването на споразумението за утилизация на оръжейния плутон. При това руският държавен глава изиска от външния си министър Сергей Лавров да обяви, че сътрудничеството със САЩ е възможно само в случай на отмяна на санкциите, наложени на Москва заради анексията на Крим и войната в Донбас. За демонстрацията на готовността за конфликт Путин избра споразумение, което само по себе си не е достатъчно значително, за да измени сериозно отношенията между Москва и Вашингтон в и без това напрегнатата ситуация.

Но това, че все пак става въпрос за споразумение, което има отношение към ядреното оръжие, не е случайност, защото това са стари, почти забравени страхове от времето на Студената война. При това няма никакво значение, че документът има малко общо с въпросите, засягащи разоръжаването и контрола над въоръженията - важен сигнал за това, че едно от разногласията е в сфера, която беше табу за политически игри от края на конфронтацията между двата блока. Това е продължение на старата опасна игра, която от известно време води Путин. Руският президент постоянно напомня за това, че Русия е ядрена държава - точно както по-рано той "небрежно" спомена, че по време на окупацията на Крим е обмислял да приведе в бойна готовност стратегическите ядрени сили. След това главният пропагандист на Путин в прайтайма в ефира на националната телевизия в ярки тонове разказа как Русия е единствената страна, която може да превърне САЩ в радиоактивна пепел.

FAZ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com